Η μεγάλη ήττα που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές της 21ης Μαΐου φαίνεται πως έχει προκαλέσει εσωτερικούς τριγμούς στην Κουμουνδούρου, με πρωτοκλασάτα στελέχη να είναι έτοιμα να ξεκινήσουν «εμφύλιο» εντός του κόμματος, καθώς πλέον επικρατούν διαφορετικές γνώμες και «γραμμές» για την επόμενη μέρα, ακόμα και για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Δούρου και Παππάς κατά Παπαδημούλη

Ο επικεφαλής της ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή Δημήτρης Παπαδημούλης ζήτησε να συνταχθούν δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα, νέα στελέχη που διακρίθηκαν στις κάλπες, όπως η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Η εν λόγω δήλωση προκάλεσε την αντίδραση της πρώην περιφερειάρχη Ρένας Δούρου, η οποία σχολίασε ότι οι δηλώσεις Παπαδημούλη είναι αηδιαστικές: «Στην καλύτερη περίπτωση είναι αηδιαστικές, για να μην αποδώσω άλλα πολιτικά σχέδια». Μάλιστα, κατηγόρησε τον ευρωβουλευτή, πως παρ’ ότι «θορυβωδώς» δεν συμμετέχει εδώ και πολύ καιρό στα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, προτίμησε να κάνει υποδείξεις στον Αλέξη Τσίπρα από την τηλεόραση.

Στο ίδιο κλίμα, ο Νίκος Παππάς σχολιάζοντας τις εν λόγω δηλώσεις, ανέφερε ότι «ο κόσμος περιμένει σοβαρότητα και όχι ανοησίες».

«Για τη δήλωση του Δημήτρη Παπαδημούλη θα έπρεπε κανένας να υπολογίσει ότι σε στιγμές δύσκολες για το κόμμα μας και την παράταξή μας, ο κόσμος που μας ψήφισε και σκέφτεται να μας ψηφίσει στις επερχόμενες εκλογές, περιμένει σοβαρότητα και όχι ανοησίες. Αυτή είναι η ουσία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.

Και προσέθεσε πως η άποψη του επικεφαλής της ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή «είναι μία πολιτική άποψη, που είναι τελείως άστοχη και εκτός τόπου και χρόνου».

Θέμα ηγεσίας θέτει εμμέσως ο Ανδρέας Ξανθός

Ερωτηθείς αν στις εσωκομματικές συζητήσεις μετά και τις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα τεθεί ζήτημα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην υπουργός Υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, απάντησε πως «νομίζω πως όλα θα τεθούν στο τραπέζι».

Όπως σημείωσε, δεν μπορεί να συζητηθεί τώρα ποιες θα είναι οι κινήσεις που θα κάνει το κόμμα μακροπρόθεσμα, καθώς απαιτείται μια απόσταση από τη συγκυρία, όπως και να έχει ολοκληρωθεί ο εκλογικός κύκλος με τη διενέργεια και των επόμενων εκλογών, της 25ης Ιουνίου. Ωστόσο, «πιστεύω ότι μετά από ένα τέτοιο αρνητικό αποτέλεσμα κανείς δεν μπορεί να πει ότι αυτό είναι ένα θέμα ταμπού, δεν το συζητάω» τόνισε.

Από την πλευρά του, o Ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου,ανέφερε ότι «για πρώτη φορά στην Ιστορία μια κυβέρνηση βγαίνει κερδισμένη σε εκλογικά ποσοστά μετά από μια τετραετή θητεία, που ήταν πράγματι η χειρότερη της μεταπολίτευσης.Τόνισε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές, και ο πρόεδρος, ως έχων την πρωτοκαθεδρία, έχει και τις περισσότερες ευθύνες.

Και όλα αυτά την στιγμή που αύριο Πέμπτη συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα ανοίξει με ομιλία του προέδρου Αλέξη Τσίπρα.