Η Νέα Δημοκρατία πέτυχε μια σαρωτική νίκη στην Ελλάδα στις εκλογές της Κυριακής, η οποία την έφερε πολύ μπροστά από την αριστερή αντιπολίτευση, η οποία τα πήγε χειρότερα από τις προβλέψεις.

Παρά το γεγονός ότι εξασφάλισε το 41% των ψήφων, σύμφωνα με τους νέους εκλογικούς κανόνες, το κόμμα παραμένει μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία και ο αρχηγός της Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα προχωρήσει στις επόμενες εκλογές «το συντομότερο δυνατό».

Το συγκλονιστικό αποτέλεσμα των εκλογών έφερε το κυβερνών κόμμα 20 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι λίγο πριν την εκλογική αναμέτρηση ξέσπασε το σκάνδαλο υποκλοπών και συνέβη ένα καταστροφικό σιδηροδρομικό δυστύχημα, γεγονότα που αναμενόταν να επηρεάσουν τη δημοτικότητα του Μητσοτάκη στο εκλογικό σώμα. Ωστόσο πολλοί φαίνεται να στήριξαν το κυβερνών κόμμα καθώς σε αυτό πιστώνουν ότι οδήγησε τη χώρα στην οικονομική ανάκαμψη, όπως αναφέρει o Guardian σε ρεπορτάζ του για τις ελληνικές εκλογές της 21ης Μαϊου.

Η βρετανική εφημερίδα στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος συνομίλησε με έξι Έλληνες ψηφοφόρους οι οποίοι είπαν τόσο για το κόμμα που ψήφισαν αλλά και το λόγο για τον οποίο επέλεξαν να το ψηφίσουν.

«Η ψήφος στη Νέα Δημοκρατία δεν είναι κάτι για το οποίο είμαι ακριβώς περήφανος»

Vittorio Μattiol

Σοκαρίστηκα με το αποτέλεσμα – είναι σχεδόν ιστορικό. Ψήφισα τη Νέα Δημοκρατία γιατί πρακτικά δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση. Προσδιορίζομαι πολιτικά ως κεντρώος ή κεντροαριστερός. Η ψήφος στη Νέα Δημοκρατία δεν είναι κάτι για το οποίο είμαι ακριβώς περήφανος, αλλά, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο πρωθυπουργός έφερε πολλούς επενδυτές, εμφανίστηκαν περισσότερες θέσεις εργασίας και οι μισθοί αυξήθηκαν, έστω και οριακά. Η Νέα Δημοκρατία έχει εργαστεί σκληρά για τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα με την εισαγωγή ψηφιοποιημένων υπηρεσιών. Νομίζω ότι είναι καλύτερα να έχουμε μια κυβέρνηση πλειοψηφίας παρά έναν συνασπισμό.

«Το κύριο πρόβλημα με την ψήφο στον Μητσοτάκη είναι ότι δεν είναι όλοι στο κόμμα του τόσο κεντρώοι όσο ο ίδιος, και υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί εκεί μέσα που είναι αρκετά ακροδεξιοί. Αυτό δεν είναι καλό. Δυστυχώς, οι άλλες επιλογές έχουν επίσης πολιτικούς στα ακραία άκρα».

Vittorio Mattioli, 32 ετών, κειμενογράφος και ιδιοκτήτης μικρής επιχείρησης στην Αθήνα (ψηφοφόρος της Νέας Δημοκρατίας)

Στιγμιότυπο από την εκλογική διαδικασία σε εκλογικό τμήμα της Αθήνας, Κυριακή 21 Μαΐου 2023.
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Ψήφισα κατά της Νέας Δημοκρατίας και των σκανδάλων της»

«Ψήφισα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον ΣΥΡΙΖΑ, για ένα σωρό λόγους – το ότι είμαι υποστηρικτής του δεν είναι ένας από αυτούς. Είμαι  φυσικά, απογοητευμένος από το αποτέλεσμα. Δεν περίμενα ότι η διαφορά θα ήταν τόσο μεγάλη, αλλά ποιος το περίμενε;

Για να αναφέρω μόνο μερικούς λόγους για τους οποίους ψήφισα κατά της Νέας Δημοκρατίας: Η κυβέρνηση «πιάστηκε στα πράσα» να κατασκοπεύει πολιτικούς και δημοσιογράφους, δεν υπάρχουν κονδύλια για την παιδεία και την υγεία, έγινε το δυστύχημα με το τρένο, όπου δεν υπήρχε έλεγχος.

Επίσης ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ λόγω της έλλειψης ελευθερίας του Τύπου. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι γνωρίζουν ελάχιστα ή δεν θεωρούν κανέναν υπεύθυνο για τα παραπάνω. Επίσης, οι απωθήσεις των προσφύγων και  η αστυνομική βία καθόρισαν την πολιτική μου επιλογή».

Αλέξανδρος, 34 ετών, ακαδημαϊκός στην Αθήνα (ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ)

«Ήταν απογοητευτικό να βλέπουμε τη χαμηλή συμμετοχή»

«Αυτή είναι η πρώτη μου ψήφος σε γενικές εκλογές στην Ελλάδα – έγινα Έλληνας πολίτης πέρυσι, σε μεγάλο βαθμό ωθούμενος σε αυτό από το Brexit, αφού ζούσα και εργαζόμουν εδώ για 40 χρόνια. Δεν εξεπλάγην υπερβολικά από το αποτέλεσμα – πίστευα ότι ο Μητσοτάκης θα κέρδιζε εύκολα.

Ψήφισα τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν συμφωνώ με όλο το πρόγραμμά τους  αλλά θέλω η χώρα να επιστρέψει σε μια πιο σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση με μεγαλύτερη έμφαση στην υγεία και την εκπαίδευση. Οι φτωχοί και οι κατώτερες μεσαίες τάξεις υπέφεραν πολύ από την οικονομική κρίση και παρά το θετικό στίγμα που δίνεται για την ελληνική οικονομία, υπάρχουν τεράστια προβλήματα για τους περισσότερους με πολύ χαμηλούς μισθούς και αυξανόμενες τιμές.

Ήταν αποκαρδιωτικό να βλέπουμε τη χαμηλή συμμετοχή, περίπου το 39% δεν ψήφισε. Αυτό αντανακλά ότι οι άνθρωποι έχουν βαρεθεί. Υπάρχει έλλειψη κατανόησης της πραγματικότητας έξω από τη φούσκα της Αθήνας. Τμήματα της Χαλκιδικής, όπου ζω, είναι πολύ ανεπτυγμένα όσον αφορά τον τουρισμό, αλλά η σεζόν είναι πολύ σύντομη και υπάρχουν τεράστιες διαφορές στην περιοχή. Οι ανάγκες της κοινότητας δεν καλύπτονται».

Lesley, 67 ετών, συνταξιούχος στη Χαλκιδική (ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ)

«Ανησυχώ ότι οι κοινωνικές ανισότητες θα αυξηθούν»

Γεωργία Βούκα

«Ψήφισα το αριστερό κόμμα DiEM25 επειδή πιστεύω ότι θα ασκήσει πιέσεις για  ισχυρότερο κοινωνικό κράτος. Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπαιρνε τόσο χαμηλό ποσοστό και στεναχωρήθηκα που το DiEM25 δεν μπήκε στη Βουλή. Τουλάχιστον το ΚΚΕ αύξησε το ποσοστό του, οπότε μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερο αντίπαλο δέος. Δεν έχω αποφασίσει πώς θα ψηφίσω στον δεύτερο γύρο.

Για να είμαι ειλικρινής, δεν νομίζω ότι έχει μεγάλη σημασία ποιο κόμμα θα κερδίσει, το σύστημα δεν φαίνεται να αλλάζει πολύ. Σκέφτηκα να ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αποδυναμώσω τη Νέα Δημοκρατία, την οποία θεωρώ ως τη χειρότερη επιλογή για τη χώρα μου. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ με απογοήτευσε, και άκουσα κάποιες συζητήσεις με τον αρχηγό του DiEM25 Γιάνη Βαρουφάκη και με εντυπωσίασε.

Θέλω να είμαι αισιόδοξη για το μέλλον και την οικονομία – ελπίζω να γίνει πιο εύκολο για τους νέους να μείνουν εδώ ή να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Ανησυχώ ότι οι κοινωνικές ανισότητες θα αυξηθούν και ότι οι συμπολίτες μου έχουν αναπτύξει απάθεια για τις κοινωνικές ανησυχίες. Πολλοί άνθρωποι πραγματικά δεν ενδιαφέρονται για τίποτα άλλο εκτός από το νοικοκυριό τους».

Γεωργία Βούκα, 24 ετών, ασκούμενη δικηγόρος στη Θεσσαλονίκη (ψηφοφόρος του DiEM25)

«Υπάρχει μόνο αυτή η επιλογή και το χάος»

«Το αποτέλεσμα είναι ελπιδοφόρο – σκέφτηκα, αυτό είναι το πιο ώριμο αποτέλεσμα από το εκλογικό σώμα. Νομίζω ότι ο Μητσοτάκης είναι η μόνη αξιόπιστη λύση για να φέρει την πρόοδο σε αυτή τη χώρα. Ήταν μια πολύ εύκολη απόφαση για μένα – δυστυχώς, είναι μια επιλογή μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του χάους.

«Η ψήφος δεν έχει να κάνει μόνο με την πολιτική ιδεολογία, αλλά και με τους πολιτικούς. Έχει να κάνει με το ηθικό υπόβαθρο των πολιτικών, την τεχνογνωσία, τον ρεαλισμό και τα αποτελέσματα. Κρίνω τους πολιτικούς από τις πράξεις τους, όχι από τις υποσχέσεις τους. Ο Μητσοτάκης μπορεί να μην είναι ιδανικός, αλλά έχει φέρει αποτελέσματα.

«Αν και θα προσδιόριζα τον εαυτό μου ως πιο κοντά στη σοσιαλιστική ιδεολογία, πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ ευθύνεται κυρίως για την κρίση χρέους μας. Δεν αισθάνομαι ότι μπορώ να τους εμπιστευτώ για τον λόγο αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ καθοδηγείται από ανθρώπους που αγνόησαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2015 για τη λιτότητα, μετατρέποντας το όχι σε ναι – αυτό είναι το επίπεδο εμπιστοσύνης που έχω γι’ αυτούς».

Τίνα, 39 ετών, δικηγόρος στην Αθήνα (ψηφοφόρος της Νέας Δημοκρατίας)

«Ψήφισα με βαριά καρδιά Νέα Δημοκρατία για την οικονομία»

«Ανήκω στην κεντροαριστερά, αλλά ψήφισα με βαριά καρδιά το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Ο λόγος είναι η οικονομία της χώρας. Η Ελλάδα έχει υποφέρει πολύ οικονομικά τα τελευταία χρόνια και, σε αντίθεση με την καταστροφική τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ, την τελευταία τετραετία της Νέας Δημοκρατίας υπήρξε μια εντυπωσιακή ανάκαμψη.

Εκτός από την οικονομία της χώρας, ο ευρωσκεπτικισμός του ΣΥΡΙΖΑ και η άρνηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στον δημόσιο τομέα εγγυήθηκαν τη συντριπτική ήττα του. Εύχομαι αλλαγές στο χώρο της Κεντροαριστεράς και τη δημιουργία ενός πραγματικά φιλοευρωπαϊκού σύγχρονου κομματικού σχηματισμού».

Χαράλαμπος, 67 ετών, συνταξιούχος στην Αθήνα (ψηφοφόρος της Νέας Δημοκρατίας)