Η μακρά προεκλογική περίοδος τελειώνει σήμερα. Νομίζω πως ήταν διδακτική όχι μόνο για εμάς που συμμετέχουμε στις εκλογές, αλλά για το σύνολο των πολιτών. Μάλιστα, πιστεύω πως το «κλείσιμο» της προεκλογικής διαδικασίας ήταν ακόμα πιο διδακτικό ή και αποκαλυπτικό.

Αναφέρομαι σε δυο πολύ χαρακτηριστικά γεγονότα: Στην υπόθεση Κατρούγκαλου και στο ζήτημα των ψήφων του Κασιδιάρη. Το μεν θέμα Κατρούγκαλου ανέδειξε την προχειρότητα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου το κάθε στέλεχος λέει ότι θέλει για κομβικά ζητήματα. Θυμίζω πως είχαν προηγηθεί και οι απολαυστικές θέσεις Τσακαλώτου για τα τοπικά νομίσματα, ίσως γιατί ζήλεψε λίγη από τη δόξα του κ. Βαρουφάκη. Ας μην αναφερθώ, δε, στην παλινωδία των θέσεων του κ. Τσίπρα για την κυβέρνηση που πρέπει να έχει η χώρα, όταν άλλαζε από μέρα σε μέρα «γραμμή».

Το δε θέμα με τις ψήφους του Κασιδιάρη είναι ακόμα πιο σοβαρό. Γιατί δείχνει τον αμοραλιστικό τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και ο οποίος έρχεται να προστεθεί στην αδιανόητη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην ψηφίσει καμία από τις διατάξεις για το κόμμα του Κασιδιάρη. «Οι ψήφοι δεν μυρίζουν», έλεγαν και απηύθυναν με κυνικό τρόπο πρόσκληση σε αυτούς τους ψηφοφόρους, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι μιλάμε για ψήφους ποτισμένους με αίμα, με μίσος, με μισαλλοδοξία, που έχουν στην ούγια τους τη σβάστικα.

Τι δηλούν τα προαναφερθέντα; Πως η χώρα έχει ανάγκη όχι μόνο από μια σοβαρή κυβέρνηση, αλλά και από μια υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε αυτά τα τέσσερα χρόνια πως δεν μπορεί να παίξει το ρόλο αυτό. Είναι ο μεγαλύτερος χορηγός της κυβέρνησης. Καθημερινά τα στελέχη του δίνουν πάσες για γκολ στον κ. Μητσοτάκη.

Αυτό πρέπει να τελειώσει την Κυριακή. Οι πολίτες έχουν τη δύναμη στα χέρια τους. Μπορούν να κάνουν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ισχυρό και μεγάλο προκειμένου να παίξει τον ιστορικό του ρόλο, που δεν είναι άλλος από τον αντίπαλο πόλο στη συντηρητική παράταξη. Το πάρτι του κ. Μητσοτάκη πρέπει να τελειώσει. Ο μοναδικός τρόπος για να συμβεί αυτό είναι να εμπιστευτούν τον Νίκο Ανδρουλάκη και να δώσουν στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό που θα αποτελέσει τη σπίθα της ανατροπής.

*Ο Ανδρέας Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος, υποψήφιος με το ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ στο Βόρειο Τομέα της Β Αθηνών