Μια από τις πραγματικά υπέροχες στιγμές μέχρι σήμερα στο 76ο φεστιβάλ των Καννών, ήταν η παρουσία του Πέδρο Αλμοδόβαρ στην προβολή της μικρού μήκους ταινίας του «Strange way of life» (Παράξενος τρόπος ζωής) που έκανε την παγκόσμια πρώτη της στην αίθουσα Κλοντ Ντεμπισί την Τετάρτη στις 15.00.

Με αυτή την ταινία, που είναι μια ιστορία ομοφυλοφιλίας (και όχι μόνο) ανάμεσα σε δύο πρώην πιστολέρο (Ιθαν Χοκ ,Πέδρο Πασκάλ), που έχουν ακολουθήσει διαφορετικές διαδρομές στην ζωή τους, ο Αλμοδόβαρ που ότι και να πει κανείς για την αποθέωση που του επιφύλασσε το κοινό είναι λίγο, αποτίνει έναν φόρο τιμής και στο είδος του γουέστερν. Σε μια από τις πρώτες του ταινίες, το «Ματαντόρ», είχε χρησιμοποιήσει αποσπάσματα από την κλασική ταινία του 1946 «Μονομαχία στον ήλιο» με τον Γκρέγκορι Πεκ και την Τζένιφερ Τζόουνς.

Μιλώντας πριν αλλά και μετά την προβολή προς το κοινο ο Ισπανός σκηνοθέτης δεν έκρυψε την βαθιά συγκίνησή του για την γεμάτη αίθουσα. «Είμαι ταυτόχρονα πολύ νευρικός και πολύ χαρούμενος» είπε «γιατί αυτή είναι η πρώτη δημόσια προβολή της ταινίας και είμαι περίεργος για την υποδοχή της. Οι Κάννες είναι το καλύτερο σημείο για αυτή την προβολή και αισθάνομαι πραγματικά υπόχρεος που ο κόσμος περίμενε τόσο πολλή ώρα στη βροχή για να μπει και να την δει.»

Το παρελθόν έχει στοιχειώσει τους κεντρικούς ήρωες της ταινίας, τον σερίφη Τζέικ (Χοκ) και τον ράντσερ Σίλβα (Πασκάλ). Χρόνια μετά την κοινή τους πορεία ως μισθωμένοι πιστολέρο θα ξανασυναντηθούν όταν ο γιός του Σίλβα δείχνει ύποπτος για μια δολοφονία. Αυτή η συνάντηση όμως θα έχει πολλά απρόοπτα, όταν ο Τζέικ καλεί στο σπίτι του τον Σίλβα για να του μαγειρέψει…

Ψυχαναλυτικό, αιρετικό, περίπλοκο, μελαγχολικό αλλά και με χιούμορ, το «Strange way of life» είναι ένα μικρού μήκους κινηματογραφικό διαμάντι που όταν τελειώνει ένα από τα πράγματα που σε κάνει να πεις, είναι «θα ήθελα να είναι μεγαλύτερο». Και όμως αυτή η «σφιχτή» δράση από την οποία δεν λείπει μια σκηνή μονομαχίας ήταν που όπως είπε και ο ίδιος ο Αλμοδόβαρ το πιο προκλητικό στοιχείο της δημιουργίας της ταινίας. «Για μένα ο μεγάλος σκηνοθέτης δεν φαίνεται στην μεγάλου αλλά στην μικρού μήκους ταινία του.»

Μιλώντας προς το κοινό ο Αλμοδόβαρ δεν έκρυψε επίσης την επιρροή του από την ταινία «Το μυστικό Brokeback Mountain», ένα ερωτικό δράμα με θέμα τον έρωτα ανάμεσα σε δύο σύγχρονους καουμπόι (Χιθ Λέτζερ, Τζέικ Τζίλενχαλ).

Κατά την διάρκεια των τελευταίων 25 χρόνων ο Αλμοδόβαρ έχει δώσει αρκετές φορές το παρόν στο φεστιβάλ των Καννών, το οποίο έχει φιλοξενήσει ταινίες του στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα. Ανάμεσά τους το «Όλα για τη μητέρα μου» (βραβείο σκηνοθεσίας), η «Κακή εκπαίδευση» (είχε σηκώσει την αυλαία το 2004) και το «Γύρνα πίσω» (βραβείο σεναρίου). To 2019, η ταινία του «Πόνος και δόξα» κέρδισε το βραβείο ανδρικής ερμηνείας για τον Αντόνιο Μπαντέρας. Παρόλα’ αυτά καμιά ταινία του Αλμοδόβαρ δεν έχει καταφέρει να κερδίσει το ανώτατο βραβείο της διοργάνωσης, τον Χρυσό Φοίνικα.

Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους θεατές βρισκόταν και η Κατρίν Ντενέβ που ως γνωστόν είναι μεγάλη θαυμάστρια του Αλμοδόβαρ παρότι δεν έχουν ποτέ συνεργαστεί.