Αποστολή Κάννες

Με την ταινία «Jeanne Du Barry», την ιστορία της Ζαν Βομπερνιέ μιας φιλόδοξης, ανήσυχης γυναίκας της εργατικής τάξης που έκλεψε την καρδιά ενός Βασιλιά της Γαλλίας, του Λουδοβίκου 15ου, σηκώνεται σήμερα το απόγευμα, για 76η φορά, η αυλαία της Βασίλισσας των κινηματογραφικών φεστιβάλ παγκοσμίως, των Καννών. Στην ταινία της Μαϊγουέν που προβάλλεται εκτός συναγωνισμού (και θα δούμε αργότερα στην Ελλάδα από την ΣΠΕΝΤΖΟΣ ΦΙΛΜ), η ίδια υποδύεται την γυναίκα που γοήτευσε τον Λουδοβίκο που έχει την μορφή του Αμερικανού σταρ Τζόνι Ντεπ. Συχνός επισκέπτης του φεστιβάλ της Κυανής Ακτής, ο Ντεπ ,εκτός άλλων, το 1997 είχε παρουσιάσει εντός συναγωνισμού την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία που σκηνοθέτησε, «Ο γενναίος».

Με οικδέσποινα την ηθοποιό Κιάρα Μαστρογιάνι, κόρη των Κατρίν Ντενέβ και Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, η τελετή έναρξης του 76ου Φεστιβάλ των Καννών θα λάβει χώρα στην Grand Theatre Lumiere και θα μεταδοθεί ζωντανά από τη France Télévisions και το Brut. Τα βραβεία θα ανακοινωθούν στις 27 Μαΐου στην ίδια αίθουσα και πάλι με ζωντανή μετάδοση από τα δύο δίκτυα. Η αυλαία θα πέσει με την προβολή της κινουμένων σχεδίων ταινίας «Elemental», του στούντιο PIXAR στην οποία την φωνή της έχει δώσει η Αντέλ Εξαρχόπουλος.

Ο Σουηδός σκηνοθέτης Ρούμπεν Έστλουντ, περσινός μεγάλος νικητής του Φεστιβάλ Καννών με έναν δεύτερο Χρυσό Φοίνικα για την ταινία «Τρίγωνο της θλίψης» (ο πρώτος ήταν για «Το τετράγωνο») ηγείται της κριτικής επιτροπής που θα απονείμει τον Χρυσό Φοίνικα σε μία από τις 21 ταινίες που έχουν ανακοινωθεί στο Επίσημο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα. Στα υπόλοιπα μέλη βρίσκουμε την Μαροκινή σκηνοθέτιδα Μαριάμ Τουζαμί, τον Γάλλο ηθοποιό Ντενί Μενοσέ, τη Βρετανίδα με καταγωγή από την Ζάμπια σεναριογράφο και σκηνοθέτρια Ρουνγκάνο Νιόνι, την Αμερικανίδα ηθοποιό και σκηνοθέτιδα Μπρι Λάρσον (Οσκαρ Α ρόλου για το «Δωμάτιο»), τον συμπατριώτη της ηθοποιό Πολ Ντάνο («Θα χυθεί αίμα», «The Fabelmans»), τον Αφγανό συγγραφέα Aτίκ Ραχιμί, τον Αργεντινό σκηνοθέτη και σεναριογράφο Νταμιάν Σιφρόν και την Γαλλίδα σκηνοθέτιδα Τζουλιά Ντικουρνο που το 2021 απέσπασε τον χρυσό Φοίνικα για την ταινία της «Titane».

Οι εμπειρίες κατά την διάρκεια του επόμενου δεκαημέρου αναμένεται να είναι πλούσιες σε ταινίες και ονόματα. Θα βρούμε συμμετοχές σκηνοθετών των οποίων η πορεία είχε άμεση σχέση με το φεστιβάλ όπως ο Κεν Λόουτς («The Old Oak»), ο Βιμ Βέντερς («Perfect days»), ο Ακι Καουρισμάκι («Kuolleet lehdet» /Πεσμένα φύλλα) και ο Νάνι Μορέτι («Il sol dell’avvenire/ Ο ήλιος του μέλλοντος) αλλά και σκηνοθετών που τώρα ανοίγουν τα φτερά τους. Εκτός από τον Ντεπ πολλοί διάσημοι ηθοποιοί αναμένεται να περπατήσουν το κόκκινο χαλί της αίθουσας Λιμιέρ, ανάμεσά τους ο Σον Πεν, η Ζιλιέτ Μπινός, η Κατρίν Ντενέβ (της οποίας η μορφή στολίζει την φετινή επίσημη αφίσα της διοργάνωσης), ο Χάρισον Φορντ (και πάλι στις Κάννες για την τελευταία περιπέτειά του ως Ιντιάνα Τζόουνς) και ο Μάικλ Ντάγκλας που φέτος τιμάται με έναν ειδικό Χρυσό Φοίνικα για την προσφορά του στον κινηματογράφο.