«Οι ψηφοφόροι του Ερντογάν θα έπεφταν και στη φωτιά για τον Reis (ηγέτη) τους», παραδέχεται η Μ., καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά, απ’το καινούριο διαμπερές διαμέρισμά της, σε νεόδμητη πολυκατοικία στο Καντίκοϊ, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, όπου μου προσφέρει τσάι και ξηρούς καρπούς. Μια γυναίκα στην είσοδό της, διαφημίζει τη στατικότητα και το γκαράζ της κατασκευής σε ένα ζευγάρι, που ενδιαφέρεται να αγοράσει μια νέα ασφαλή κατοικία. «Πάρα πολλοί μετακομίσαμε μετά το σεισμό σε νέες οικοδομές, για λόγους ασφάλειας», μου εξηγεί η Μ. (που επιθυμεί να διατηρηθεί η ανωνυμία της, γιατί σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύει, υποστηρίζει, να χάσει τη θέση της στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά), προτού αντιπαραβάλει τους ψηφοφόρους του Κιλιτσντάρογλου -κατηγορία στην οποία ανήκει και η ίδια- από τους λάβρους ερντογανικούς.

«Κανένας δεν θα θυσιαζόταν για τον αρχηγό του CHP»

«Η αλήθεια είναι ότι κανένας δεν θα θυσιαζόταν για τον αρχηγό του CHP. Ούτε κι εγώ! Στενοχωρηθήκαμε που δεν κέρδισε στον α’ γύρο και πιθανότατα δεν θα κερδίσει ούτε στον β’. Αλλά η ζωή μας θα συνεχιστεί, όπως συμβαίνει εδώ και 20 χρόνια».

Παρόλα αυτά, δείχνει στην οθόνη του κινητού της μια τραγική είδηση από τη χθεσινή ημέρα (15 Μαΐου): Ένα κορίτσι 20 ετών έβαλε τέλος στη ζωή του, πέφτοντας στις γραμμές του τρένου, στο σταθμό Yenikapi, της Κωνσταντινούπολης, επειδή δεν εξελέγη ο Κιλιτσντάρογλου. Στην επιστολή που άφησε δήλωνε «κουρασμένη να ξοδέψω όλη μου τη ζωή. Δεν ξέρω τι είναι η Δημοκρατία. Πίστευα ότι ο Κιλιτσντάρογλου θα έκανε την χώρα πιο βιώσιμη. Ως γυναίκα δεν νιώθω ελεύθερη».

«Είναι μόνο η αρχή. Θα έχουμε πολλές αυτοκτονίες από απελπισία. Πολλοί νέοι δεν θα αντέξουν να συνεχίσουν τη ζωή της με το αυταρχικό καθεστώς του Ερντογάν», υποστηρίζει ο Ινάν, που επιστρέφει από την Πόλη στην Αγγλία. «Για αυτό το λόγο μετακόμισα κι εγώ στην Αγγλία πριν από 5 χρόνια».

Τα απομεινάρια των τουρκικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη.

Στον α’ γύρο ψήφισε Κιλιτσντάρογλου για πρόεδρο και το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, για τη Βουλή. «Το χάσμα μεταξύ Κιλιτσντάρογλου και Ερντογάν είναι 2.500.0000 ψήφοι. Είναι δύσκολο ένας ηγέτης που έχασε στον α΄γύρο να κερδίσει στον β’. Δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξος», προσθέτει, έτοιμος παρόλα αυτά να ψηφίσει για τον επικεφαλής της Εθνικής Συμμαχίας, από το Λονδίνο, μεταξύ 20-24 Μαΐου, μετά την έγκριση του σχετικού αιτήματος του CHP, από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο να μπορούν να ψηφίσουν στον β΄γύρο από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ιρλανδία, και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πού διοχετεύτηκαν οι ψήφοι των νέων

«Πού διοχετεύτηκαν οι 5 εκατομμύρια ψήφοι των νέων» , που αντιστοιχούν στο 8% του εκλογικού σώματος στην Τουρκία; Η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά έχει απάντηση έτοιμη: «Η συντριπτική πλειοψηφία, τα 3 εκατομμύρια πήγαν στον Κιλιτσντάρογλου, 1 εκατομμύριο στον Ερντογάν και 1 στον Ογάν». Στο Πανεπιστήμιο «οι νέοι δεν είναι πολιτικοποιημένοι κι εμείς δεν μιλάμε ποτέ για πολιτική».

Κι ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, άκουσε έκπληκτη μια μεγάλη ομάδα φοιτητών, στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά, να υπερασπίζονταν μια «ψήφο για το έθνος», αντιμεταναστευτική, συμφωνώντας να ψηφίσουν τον υπερεθνικιστή Ογάν, τον τρίτο υποψήφιο, του οποίου το ποσοστό στον β’ γύρο (στις 28 Μαίου) θα καθορίσει ποιος θα είναι πρόεδρος στην Τουρκία, για τα επόμενα 5 χρόνια.

H τουρκική δημοκρατία «νίκησε» σύμφωνα με φιλοκυβερνητικό μέσο.

«Η ιδεολογία του κυβερνητικού AKP και του συμμάχου του, του ακροδεξιού MHP (Γκρίζοι Λύκοι) είναι συγκεκριμένη, είναι καθαρή. Τα κόμματα της Εθνικής Συμμαχίας, υπό το CHP, δεν μπορούσε να δώσει σαφές ιδεολογικό στίγμα. Ήταν ένα μείγμα ετερόκλητων ιδεολογιών, που τελικά συγκρούστηκαν», συνεχίζει η ακαδημαϊκός, εξηγώντας την αποτυχία του υποψηφίου που θεωρούνταν φαβορί. «Πλέον ψηφοφόροι του εθνικιστικού κόμματος της συμμαχίας, όπως το Καλό Κόμμα IYI της Μεράλ Ακσενέρ, αντιδρούν που η συμμαχία συμπεριέλαβε το φιλοκουρδικό HDP. Kάποιοι φτάνουν να τον κατηγορούν για την ήττα του Κιλιτσντάρογλου. Χωρίς όμως την ψήφο του, στην περίπτωση που θα κατέβαζε δικό του υποψήφιο, το ποσοστό του θα ήταν μικρότερο», καταλήγει η τουρκάλα ακαδημαϊκός, θεωρώντας ότι η εκλογική αναμέτρηση δεν είχε κρούσματα νοθείας στις 14 του μήνα.

Κάτι με το οποίο διαφωνεί ο Ινάν. Έχει τη φωτογραφία των αποτελεσμάτων της εκλογικής συνοικίας Μπισμίλ, στο Ντιγιαρμπακίρ. «Είναι αδύνατο το εθνικιστικό αντικουρδικό MHP να έχει 223 ψήφους ενώ το φιλοκουρδικό Πρασινο Αριστερό Κόμμα (HDP) να πήρε μηδέν, σε μια περιοχή με Κούρδους. Φήμες υποστηρίζουν ότι αντάλλαξαν τις ψήφους», υπογραμμίζει, αδυνατώντας να εξηγήσει γιατί στις σεισμόπληκτες περιοχές, ενώ η πλειοψηφία να είναι Κούρδοι, ψήφισαν ΑΚΡ και Ερντογάν.

Στην Κωνσταντινούπολη οι ρυθμοί της ζωής είναι κανονικοί

Στην Κωνσταντινούπολη δυο μέρες μετά την εκλογική αναμέτρηση -όπως ακριβώς μια μέρα πριν και στην Άγκυρα- οι ρυθμοί της ζωής είναι κανονικοί -όχι πως είχαν αλλάξει ιδιαιτέρως και τις ημέρες του «πυρετού», πριν την τελική ευθεία των εκλογών-, και όλα τα υπολείμματα της προεκλογικής καμπάνιας έχουν εξαφανιστεί. Μια πολύ μικρή ομάδα, που αυτοπροσδιορίζεται «Ενωμένοι εργάτες», εμφανίζεται από ένα στενό του Πέρα, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των εργατών και κατά του Κεφαλαίου.

Οι «Ενωμένοι Εργάτες» διαδήλωναν σήμερα κατά του κεφαλαίου.

Ο κόσμος δεν γυρνάει καν να κοιτάξει. «Μπορεί για την ώρα να επικρατεί ηρεμία, αλλά όλοι περιμένουμε τι χαρτί θα βγάλουν τα επιτελεία των δυο κομμάτων, κυρίως το ΑΚΡ, λίγο πριν τον β΄γύρο», λέει ο Ακίν, στην ρεσεψιόν ξενοδοχείου στην Ιστικλάλ, που είναι στεναχωρημένος επειδή ο κόσμος στη χώρα του «επιμένει» να θέλει να κυβερνάται από τον Ερντογάν.