Η ατζέντα της ημέρας: Αλλαγή ισορροπιών στην Τουρκία – Περιοδειών συνέχεια – Τέλος και η ευλογιά των πιθήκων

1

Αλλαγή ισορροπιών στην Τουρκία στο... παρά 5 της κάλπης

2

Εκλογές: Οδηγίες για ετεροδημότες και Έλληνες του εξωτερικού

  • Πού ψηφίζουν οι ετεροδημότες: Αναλυτικές οδηγίες και επεξηγήσεις απέστειλε το υπουργείο Εσωτερικών μέσω εγκυκλίου αναφορικά με τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023. Μεταξύ άλλων, στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι οι ετεροδημότες ψηφίζουν στις εθνικές ή ταυτόχρονες εκλογές σε ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών που συστήνονται μόνο στις πρωτεύουσες των νομών με εξαίρεση τους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης.
  • Τι πρέπει να γνωρίζουν οι απόδημοι: Οδηγίες αναφορικά με την συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις εκλογές εξέδωσε το υπουργείο εξωτερικών. Σύμφωνα με τις οδηγίες, οι Έλληνες εγγεγραμμένοι εκλογείς του εξωτερικού καλούνται: Να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα το Σάββατο 20 Μαΐου 2023, με διάρκεια ψηφοφορίας από 7.00 έως 19.00 τοπική ώρα κάθε χώρας και να επιβεβαιώσουν ότι έχουν συμπεριληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού και να ενημερωθούν για την ακριβή διεύθυνση του εκλογικού τμήματος στο οποίο ψηφίζουν.
  • Τι να έχουν μαζί τους οι πολίτες: Οι πολίτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Ειδικότερα για τα διαβατήρια, επισημαίνεται ότι αρκεί και ελληνικό διαβατήριο που έχει λήξει η ισχύς του. Επίσης, θα μπορούν να ψηφίσουν και με την ψηφιακή ταυτότητα που έχουν στο wallet του κινητού τους.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Περιοδειών συνέχεια για τους πολιτικούς αρχηγούς

  • Τι έπεται; Δέκα ημέρες πριν στηθούν οι κάλπες και μετά το τέλος του debate, οι πολιτικοί αρχηγοί βρίσκονται σε περιοδείες κυνηγώντας την ψήφο.
  • Πού πήγε ο Μητσοτάκης; Στον Βόλο βρέθηκε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος ζήτησε εντολή «για να αλλάξει οριστικά την Ελλάδα». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι εν λόγω εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών γιατί «μας βρίσκουν σε ένα σταυροδρόμι επιλογής, όχι ανάμεσα σε δύο κόμματα που θα κυβερνήσουν για μια τετραετία, αλλά ανάμεσα  σε δύο κόσμους που θα καθορίσουν την εθνική πορεία για μια δεκαετία».
  • Πού μίλησε ο Τσίπρας; Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πραγματοποίησε ομιλία στη Λάρισα, κατά την οποία ζήτησε πολιτική αλλαγή.  Μάλιστα, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το κόμμα του στις εκλογές θα είναι πρώτο και με διαφορά.
4

Στις υπηρεσίας της Π.Α. τα πρώτα δυο υπερσύγχρονα αεροσκάφη M-346

  • Ποιες οι νέες προσθήκες: Τα πρώτα δυο εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346 καλωσόρισε χθες Πέμπτη (11/5) το αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Τα υπερσύγχρονα διθέσια αεροσκάφη από το μεσημέρι, είναι πλέον στις υπηρεσίες και βαμμένα στα χρώματα της ελληνικής Π.Α.
  • Τι θα ακολουθήσει: Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προετοιμάζει την Τρίτη 16 Μαΐου επίσημη τελετή παράδοσης παραλαβής των νέων αεροσκαφών, τα οποία αποκτήθηκαν με την ολοκλήρωση της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του αντίστοιχου υπουργείου του Ισραήλ.
  • Γιατί έχουν σημασία τα M-346: Η απόκτηση των εν λόγω εκπαιδευτικών αεροσκαφών από την χώρα μας έρχεται ως ακόλουθο, της προετοιμασίας της Πολεμικής Αεροπορίας και των Ελλήνων πιλότων, για την μετάβαση στην εποχή των F-16 Viper, των Rafale και των F-35.
5

Τέλος εποχής και για την ευλογιά των πιθήκων

  • Τι ανακοίνωσε ο ΠΟΥ; Μετά τη λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την Covid-19, o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πήρε την ίδια απόφαση και για την  ευλογιά των πιθήκων.
  • Πόσο διήρκησε; Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης διήρκησε για σχεδόν ένα έτος για την ευλογιά των πιθήκων (mpox), μια ιογενή ασθένεια επιβεβαιωμένα κρούσματα της οποίας εντοπίστηκαν σε περισσότερες από εκατό χώρες.
  • Τι σηματοδοτεί η εν λόγω απόφαση; Η κίνηση σηματοδοτεί ότι η κρίση που προκλήθηκε από την mpox, που εξαπλώνεται μέσω της άμεσης επαφής με σωματικά υγρά και προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη και δερματικές βλάβες γεμάτες πύον, έχει τεθεί υπό έλεγχο.

 

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Ό,τι συμβαίνει, γιατί συμβαίνει
Το podcast του Βήματος εμβαθύνει καθημερινά με ρεπορτάζ και ανάλυση στις σημαντικότερες ειδήσεις