Η έναρξη της πολυαναμενόμενης περιοδείας της Αναγέννησης της Beyoncé, ακα «Renaissance Tour», – από τα μεγαλύτερα μουσικά γεγονότα της χρονιάς – απέχει μόλις λίγες ώρες και το Ίντερνετ έχει πάρει φωτιά. Μια φωτιά στα αναμμένα κάρβουνα της οποίας κάθονται αγαλλιασμένοι μα ανυπόμονοι κάτοχοι των πολυπόθητων εισιτηρίων για μία από τις συνολικά 57 (!) στάσεις της Queen Bey σε ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο του Δυτικού κόσμου, αλλά και απογοητευμένοι θαυμαστές που για τον δικό του λόγο καθείς θα αναγκαστεί να περιοριστεί μοναχά σε μετρημένα sneak peaks μέσα από Reels και YouTube Shorts.

Θαυμαστές και μέλη της «κυψέλης» της απόλυτης «βασίλισσας μέλισσας» της μουσικής περίμεναν πώς και πώς την ανακοίνωση μιας περιοδείας μεγάλου βεληνεκούς αμέσως μετά την κυκλοφορία του έβδομου άλμπουμ της, «Renaissance». Η τελευταία σόλο περιοδεία της Beyoncé ήταν η «Formation World Tour» το 2016 για την προώθηση του έκτου άλμπουμ της, «Lemonade». Στη συνέχεια, το 2018, είχε πραγματοποιήσει περιοδεία με τον σύζυγό της, Jay-Z, μετά την κυκλοφορία του κοινού τους project, «Everything Is Love».

Η ανακοίνωση ήρθε φυσικά από την ίδια μέσω μιας απλής, λιτής και απέριττης δημοσίευσης στο Instagram. Η 41 ετών σούπερ σταρ πόσταρε μια φωτογραφία της ίδιας έφιππης, σαν άλλη Bianca Jagger. Εντονα θηλυκή, με αδιαμφισβήτητη αυτοπεποίθηση, φορώντας στρας εν αφθονία. Αν κατάφερνες να πάρεις το βλέμμα σου από την εικόνα της Queen Bey με τις αμέτρητες αναφορές, στην περιγραφή από κάτω διάβαζες: RENAISSANCE WORLD TOUR 2023. Και τίποτα άλλο.

View this post on Instagram

A post shared by Beyoncé (@beyonce)

Μάχες και ξενιτεμοί για μια θέση στη συναυλιακή αρένα

Η ανακοίνωση της περιοδείας στο Instagram προκάλεσε αμέσως φρενίτιδα για τα εισιτήρια, με τους θαυμαστές να χάνουν το μυαλό τους από την αγωνία για την προπώληση.

Καμμένοι στο χυλό Αμερικανοί φανς της ποπ μουσικής σκηνής, προκειμένου να μην την ξαναπατήσουν – όπως με την Eras Tour της Taylor Swift – έσπευσαν μέχρι και να αγοράσουν εισιτήρια για τις συναυλίες σε ευρωπαϊκό έδαφος, τα οποία ήταν και οικονομικότερα και πιο απλό να τα αγοράσει κανείς, αφού η Ευρώπη έχει γλιτώσει από τη μονοπωλιακή μάστιγα που ακούει στο όνομα Ticketmaster.

Η Ticketmaster είχε ήδη καταφέρει να σπείρει τον πανικό πριν καν αρχίσει η προπώληση, εκδίδοντας μια δυσοίωνη προειδοποίηση ότι η ζήτηση σε αρκετές πόλεις υπερέβαινε ήδη τον αριθμό των διαθέσιμων εισιτηρίων κατά περισσότερο από 800 τοις εκατό. Και κάπως έτσι αυτή τη στιγμή που μιλάμε αποφασισμένοι να μην χάσουν αυτή την περιοδεία Αμερικανοί φανς της Beyoncé είναι καθοδόν για την Ευρώπη.

Το Tour της άκρας μυστικότητας

Όταν τον περασμένο Ιούνιο η Beyoncé αποκάλυψε τον τίτλο του άλμπουμ της στο Instagram ως «act i», το αφοσιωμένο φανατικό κοινό της γέννησε διάφορες θεωρίες για το ποιες θα μπορούσαν να είναι οι πράξεις δύο και τρία. Κάποιοι υπέθεσαν ότι η περιοδεία θα είναι η δεύτερη πράξη, η οποία θα ακολουθούνταν στη συνέχεια από μια συναυλιακή ταινία, η οποία θα αποτελούσε και την τρίτη πράξη. Άλλοι πάλι διατείνoνται ότι πρόκειται για ένα άλμπουμ που αποτελείται από τρία μέρη και ότι το «Renaissance» ήταν μόνο η αρχή.

View this post on Instagram

A post shared by Beyoncé (@beyonce)

Περιέργως, η Beyoncé απέφυγε να γυρίσει μουσικά βίντεο για το άλμπουμ, πράγμα που όσο πλησιάζει η ώρα της περιοδείας αποδεικνύεται όλο και περισσότερο πως ήταν μια καλά μελετημένη επιλογή εξαρχής. Η Queen Bey έχει σχέδιο. Ποιο είναι αυτό; Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει. Η ίδια και οι συνεργάτες της μας κρατούν τα πάντα για έκπληξη.

Ακόμα και στην πρώτη της ζωντανή εμφάνιση μετά από πέντε χρόνια στο «Palm Jumeirah» στο Ντουμπάι, στα αποκαλυπτήρια του πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Atlantis The Royal» τον περασμένο Ιανουάριο, η Beyoncé δεν ερμήνευσε κανένα τραγούδι από το άλμπουμ «Renaissance».

Κι αυτό σημαίνει ότι η περιοδεία θα είναι η πρώτη ευκαιρία των θαυμαστών να απολαύσουν ζωντανά μια οπτικοακουστική ερμηνεία των κομματιών «Break My Soul», «Alien Superstar» και «Cuff It», που μέχρι στιγμής το κοινό έχει ξεχωρίσει από τον δίσκο.

Ακρα σιωπή επικρατεί και για το opening act των συναυλιών. Τι κι αν η περιοδεία ξεκινά οσονούπω; Όπως είναι φυσικό, οι θαυμαστές αναρωτιούνται εάν θα είναι τόσο τυχεροί ώστε να απολαύσουν την αγαπημένη τους βασίλισσα μέλισσα για τρεις ολόκληρες ώρες.

Λίγα λόγια για την Αναγέννηση της Queen Bey

Το «Renaissance» ίσως να είναι το πιο θεματικά συνεκτικό έργο της καριέρας της και, παρόλο που προς το παρόν η Beyoncé τα αφήνει όλα στη φαντασία, το άλμπουμ μιλάει μια υποβλητική οπτική γλώσσα από μόνο του.

Ολόκληρο το άλμπουμ είναι ένας φόρος τιμής στη μαύρη χορευτική μουσική και την queer κουλτούρα. Το βραβευμένο με Grammy έργο είναι συνειδητά βαθιά ριζωμένο στην ιστορία της χορευτικής μουσικής, μιλάει για τη club αισθητική ανά τους αιώνες, το Studio 54 στην ακμή του, τον κόσμο των drag ballrooms, αλλά και τη house μουσική των ’90s.

Καθώς το άλμπουμ ταλαντεύεται και ρέει απρόσκοπτα μεταξύ των ειδών που ενέπνευσαν και καθόρισαν την αισθητική της εποχής τους, από τη ντίσκο μέχρι και το funk. Ταυτόχρονα, λειτουργεί ως μάθημα μουσικής ιστορίας, αλλά και ως καθρέφτης της εξέλιξης της μουσικής και της προσωπικής παρουσίας της Queen Bey σε μια πιο σύγχρονη κατεύθυνση.

Μπορεί οι αναφορές να είναι αμέτρητες, αλλά ο βασικός ενωτικός παράγοντας είναι η διασκέδαση. Αυτό το άλμπουμ έχει να κάνει με ένα πάρτι. Φέρει μια ενέργεια απόλυτης εκτόνωσης και απελευθέρωσης, χειραφέτησης και έκφρασης, αχαλίνωτης χαράς και έκστασης.

View this post on Instagram

A post shared by Beyoncé (@beyonce)

Έτσι, η γοητεία αυτού του άλμπουμ, οι αμέτρητες αναφορές του οποίου του προσδίδουν μια πανίσχυρη οπτική ταυτότητα ακόμη και χωρίς μουσικά βίντεο, έχει κάνει πιστούς θαυμαστές ανά τον κόσμο να θέλουν να συμμετέχουν πάση θυσία σε αυτό που πολλοί υποθέτουν πως θα είναι το πάρτι της δεκαετίας.

Για την Beyoncé, το έβδομο άλμπουμ της είναι μια ισχυρή στροφή στα μέσα της καριέρας της που επιβεβαιώνει τη μοναδική της θέση στην ποπ μουσική, αφού η ίδια είναι ικανή να εξαφανιστεί ουσιαστικά για αρκετά χρόνια και στη συνέχεια να επανεμφανιστεί με τους δικούς της όρους και να εξακολουθεί να βρίσκει το κοινό της.