Στέψη Καρόλου: Ολα όσα πρέπει να ξέρετε – Το πρόγραμμα

Ολα έτοιμα για την ιστορική τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου - Το πρόγραμμα, οι καλεσμένοι, το κόστος

Στέψη Καρόλου: Ολα όσα πρέπει να ξέρετε – Το πρόγραμμα

Παρουσία περίπου 100 αρχηγών κρατών και άλλων αξιωματούχων –συνολικά πάνω από 2.200 άνθρωποι θα παρευρεθούν στη στέψη-, ο Κάρολος Γ’ θα στεφθεί επισήμως βασιλιάς στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, το οποίο έχει φιλοξενήσει όλες τις στέψεις από το 1066 όταν ενθρονίστηκε ο Γουλιέλμος Α’ της Αγγλίας μέχρι και σήμερα. Την τελετή, η οποία αναμένεται να διαρκέσει 2 ώρες μπορείτε να παρακολουθήσετε απευθείας από το MEGA στις 12:45.

Το πρόγραμμα της Στέψης

10 π.μ. (ώρα Ελλάδας) Ανοίγουν οι χώροι για το κοινό κατά μήκος της διαδρομής που θα περάσει η πομπή, για να έχουν την ευκαιρία οι πολίτες να χαιρετίσουν τον βασιλιά και την σύζυγο του, στη διαδρομή τους από το παλάτι του Μπάκιγχαμ μέχρι το Αβαείο του Γουεστμίνστερ.

11:15 με 12:30 αρχίζουν οι αφίξεις των πρώτων προσκεκλημένων της τελετής, στα σημεία ελέγχου ασφαλείας που βρίσκονται δίπλα από το κοινοβούλιο στο Victoria Tower Gardens. Σε αυτούς τους προσκεκλημένους θα είναι και οι πάνω από 850 εκπρόσωποι κοινοτήτων και φιλανθρωπικών οργανώσεων από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και οι περίπου 450 προσκεκλημένοι που έχουν λάβει μετάλλιο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας ως αναγνώριση της συνεισφοράς τους.

13:00 Οι ιερείς, η χορωδία θα πάρουν την θέση τους στο Αβαείο.

Στη συνέχεια

  • Οι αρχηγοί κρατών, υπουργοί της κυβέρνησης, πρώην πρωθυπουργοί, βασιλείς άλλων κρατών και μέλη της βασιλικής οικογένειας θα φτάσουν στο Αβαείο.
  • Στην τελετή θα βρίσκεται σχεδόν σύσσωμη η βασιλική οικογένεια του Ηνωμένου Βασιλείου. Ηχηρή θα είναι η απουσία της δούκισσας του Σάσεξ, Μέγκαν Μαρκλ, η οποία εδώ και καιρό έχει δηλώσει ότι δεν θα παραστεί στην τελετή.
  • Μεταξύ άλλων μέσα στο ναό θα είναι ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, όλοι οι προκάτοχοι του, το υπουργικό συμβούλιο αλλά και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σερ Κιρ Στάρμερ.
  • Το Ιππικό θα αρχίσει να ετοιμάζεται για να συνοδεύσει την πομπή από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
  • Η πομπή με τον βασιλιά και την βασίλισσα ξεκινάει από το Παλάτι για το Αβαείο.
  • Ο βασιλιάς με την βασιλική σύζυγο θα φτάσουν στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ.
  • Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ και η σύζυγος του θα μπουν στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ από τη Μεγάλη Δυτική Πύλη και ξεκινάει το τελετουργικό.
  • Ο Κάρολος θα στεφθεί βασιλιάς. Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι θα στέψει με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου τον Βασιλιά Κάρολο Γ’ . Πρόκειται για ένα στέμμα που κατασκευάστηκε το 1660 και ζυγίζει 2,27κιλά. Αμέσως θα ηχήσουν οι σάλπιγγες και στρατιωτικά αγήματα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο θα πυροβολούν στον αέρα χαιρετίζοντας τη στέψη του βασιλιά.
  • Θα ολοκληρωθεί το τελετουργικό και θα αρχίσει η πομπή της Στέψης από το Αβαείο προς το Παλάτι αυτή τη φορά. Σε αυτή την πομπή θα συμμετέχουν και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.
  • Ο βασιλιάς και η σύζυγος τους θα φτάσουν στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μέσω της Κεντρικής Πύλης.
  • Ο βασιλιάς και η σύζυγος του θα πάνε στους κήπους του Παλατιού όπου στρατιωτικά αγήματα θα τους απευθύνουν χαιρετισμό.
  • Ο βασιλιάς, η βασιλική σύζυγος και μέλη της βασιλικής οικογένειας θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι του παλατιού για να χαιρετίσουν το πλήθος και να παρακολουθήσουν τις προγραμματισμένες αεροπορικές επιδείξεις.

Με πολυπολιτισμικό χαρακτήρα η στέψη

Ο σχεδιασμός της τελετής στέψης του βασιλιά Καρόλου Γ’ έγινε με τέτοιον τρόπο ώστε να συνδυάσει το παραδοσιακό τελετουργικό, που χρονολογείται εδώ και σχεδόν μια χιλιετία, με τον πολυπολιτισμικό και πολυθρησκευτικό χαρακτήρα της σύγχρονης Βρετανίας, όπως επισημαίνουν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Η σημερινή τελετή θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά τη συμμετοχή πνευματικών ηγετών από διαφορετικές θρησκείες με στόχο να αντανακλάται η ποικιλομορφία της σύγχρονης βρετανικής κοινωνίας.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, ο οποίος ως μονάρχης είναι ο επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας και φέρει τον τίτλο «Υπερασπιστής της Πίστεως», έχει εκφράσει επανειλημμένως την επιθυμία του να υπερασπιστεί όλες τις θρησκείες. Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, για πρώτη φορά σε τελετή στέψης ο βασιλιάς θα προσευχηθεί για ευλογία σε όλους ανεξαρτήτως θρησκείας και πεποιθήσεων.

Επισημαίνεται εξάλλου ότι εκείνοι που θα παρουσιάσουν τα ιστορικά κειμήλια στον βασιλιά – συμπεριλαμβανομένων των σκήπτρων, της σφαίρας, του δακτυλιδιού και του κουταλιού για τη στέψη – «θα αντανακλούν επίσης την ποικιλομορφία της κοινωνίας του Ηνωμένου Βασιλείου, σε αντιδιαστολή με όσα συνέβησαν πριν από 70 χρόνια».

Η αγάπη του βασιλιά για τη φύση θα αντανακλάται στον μανδύα της συζύγου του, Καμίλα, η οποία θα στεφθεί βασίλισσα. Ο βασιλικός μανδύας θα απεικονίζει διαφορετικά είδη φυτών, σκαθάρια και μέλισσες.

Μυστική συνάντηση Καρόλου-Χάρι;

Ενας μικρός… χαμός επικρατεί στο παρά πέντε της στέψης του βασιλιά Καρόλου, αφού σύμφωνα με τις πληροφορίες ο πρίγκιπας Χάρι βρέθηκε σήμερα στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Μπορεί τόσο ο πρίγκιπας Χάρι, όσο και η σύζυγός του, Μέγκαν Μαρκλ, να μην έχουν προσκληθεί στην τελετή στέψης του Βασιλιά Καρόλου, ωστόσο σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα «Bild» ο δευτερότοκος γιος του βασιλιά Καρόλου, Χάρι, επισκέφτηκε τον πατέρα του στο παλάτι.

To σχετικό δημοσίευμα αναφέρει ότι ο δούκας του Σάσεξ ταξίδεψε από την Καλιφόρνια για να είναι σήμερα στο Λονδίνο, ένα 24ωρο πριν από τη στέψη, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε σε ζωντανά από το MEGA το Σάββατο στις 12:45.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα γράφει ότι, ο «αντάρτης» των βρετανικών βασιλικών ανακτόρων θα έχει μυστική συνάντηση με τον 74χρονο μονάρχη.

Σε ό,τι αφορά την ώρα της συνάντησης πατέρα και γιου, το σχετικό δημοσίευμα δεν δίνει λεπτομέρειες.

Όπως αναφέρει η «Bild», το απόγευμα, δημοσιογράφος της εφημερίδας είδε ένα μαύρο αυτοκίνητο να κατευθύνεται στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Στο πίσω κάθισμα καθόταν ο Χάρι, όπως επιβεβαίωσε ένας αστυνομικός σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου.

«Ήταν αυτός ο πρίγκιπας Χάρι;» ρώτησε ο δημοσιογράφος της γερμανικής εφημερίδας:
«ΝΑΙ!» του απάντησε ο Βρετανός αστυνομικός.

Η μεγάλη δεξίωση

Το βράδυ της Παρασκευής, ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν τους VIP καλεσμένους τους στο Μπάκιγχαμ για τη μεγάλη δεξίωση που παραθέτουν.

Μεταξύ των καλεσμένων τους βρέθηκαν ξένοι βασιλείς, παγκόσμιοι ηγέτες και άλλοι αξιωματούχοι, οι οποίοι άρχισαν ήδη να καταφθάνουν στο βρετανικό παλάτι.

Μετά το γεύμα ο Κάρολος, μαζί με τον πρίγκιπα και την πριγκίπισσα της Ουαλίας ξάφνιασαν τα πλήθη που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Μπάκιγχαμ με έναν απροσδόκητο περίπατο. Φωτογραφήθηκαν και μίλησαν με τον κόσμο, Βρετανούς αλλά και τουρίστες.

Μάλιστα ο  πρίγκιπας Ουίλιαμ και η σύζυγός του Κέιτ πήραν το μετρό και συγκεκριμένα τη γραμμή Ελίζαμπεθ του μετρό, που πήρε το όνομά της από τη γιαγιά του διαδόχου, τη βασίλισσα Ελισάβετ  και πήγαν για μπίρες στην παμπ Dog and Duck στο Σόχο.

Ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό από το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από την παμπ, που βρίσκεται στην καρδιά της νυχτερινής ζωής του Λονδίνου. Στη συνέχεια μπήκαν μέσα για να συνομιλήσουν με τους θαμώνες και τους ιδιοκτήτες.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο Ουίλιαμ και η Κέιτ θα ακολουθούν με τη δική τους άμαξα τη χρυσή άμαξα του βασιλιά Καρόλου στην πομπή στο κεντρικό Λονδίνο.

Ο ιστορικός ρόλος του 9χρονου πρίγκιπα Τζορτζ

Ο ιδιαίτερος ρόλος του πρίγκιπα Τζορτζ στη στέψη του παππού του, Βασιλιά Καρόλου, δεν έχει ιστορικό προηγούμενο.

Πιο συγκεκριμένα, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι ο 9χρονος γιος του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον θα υπηρετήσει ως «Page of Honor» στην τελετή στέψης. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι ένα από τα αγόρια που θα μεταφέρουν τους βασιλικούς μανδύες στο Αβαείο του Ουέστμινστερ.

Ο ρόλος του Θρόνου της Στέψης

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ δημοσίευσαν λεπτομέρειες σχετικά με τους θρόνους που θα χρησιμοποιήσουν ο βασιλιάς Κάρολος Γ‘ και η σύζυγός του, Καμίλα, κατά την επίσημη τελετή στέψης τους στις 6 Μαΐου. Ένας εκ των θρόνων αποτελεί «το παλαιότερο σωζόμενο έπιπλο που χρησιμοποιείται ακόμα για τον αρχικό του σκοπό», σύμφωνα με την υπέυθυνη προετοιμασίας του.

Η Κρίστα Μπλέσλι, συντηρήτρια στο Westminster Abbey στο Λονδίνο, έχει περάσει εβδομάδες πριν από τη στέψη προετοιμάζοντας τον απίστευτα εύθραυστο «Coronation Chair», Θρόνος της Στέψης, γνωστό και ως Έδρα του Αγίου Εδουάρδου.

Χτισμένος το 1309, ο ύψους σχεδόν 2 μέτρων θρόνος από βαλτική βελανιδιά «χρησιμοποιείται για κάθε στέψη ενός Άγγλου μονάρχη, με λίγες εξαιρέσεις», εξήγησε η Μπλέσλι στο CBS News. Είπε ότι πολλές από τις εργασίες ανακαίνισης περιελάμβαναν «να κολλήσουν καλά τα στρώματα επιχρύσωσης και να βεβαιωθούμε ότι είναι απολύτως ασφαλής πριν από τη στέψη».

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανέφεραν ότι η Έδρα του Αγίου Εδουάρδου θα χρησιμοποιηθεί, όπως γινόταν εδώ και αιώνες, για τη «στιγμή της στέψης» το Σάββατο.

Κάτω από τον Θρόνο της Στέψης βρίσκεται η Πέτρα του Πεπρωμένου που θεωρείται αρχαίο σύμβολο της μοναρχίας της Σκωτίας.

Πόσο θα κοστίσει η τελετή στέψης

Η βρετανική κυβέρνηση θα βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη καθώς η τελετή στέψης υπολογίζεται στα κρατικά έξοδα σύμφωνα με το BBC. «Αν και είναι πιθανό να δημιουργηθεί πίεση υπό τις τρέχουσες συνθήκες της κρίσης του κόστους ζωής, η κυβέρνηση αναμένει να χρησιμοποιήσει την τελετή ως μια σημαντική διπλωματική ευκαιρία για να παρουσιάσει το Ηνωμένο Βασίλειο στον κόσμο», αναφέρει στην ιστοσελίδα του το BBC.

Αν και το παλάτι του Μπάκιγχαμ δεν έχει δώσει στην δημοσιότητα το κόστος της λαμπερής ιστορικής τελετής ο βρετανικός Τύπος εκτιμά πως η στέψη του Καρόλου και της Καμίλα θα κοστίσει στους Βρετανούς φορολογούμενους γύρω στα 125 εκατ. δολάρια (114 εκατ. ευρώ). Σε αυτό το ποσό υπολογίζεται και η συναυλία που θα δοθεί την Κυριακή 7 Μαΐου στους κήπους του Κάστρου του Ουίνδσορ με την συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών. Μεταξύ αυτών ο Αντρέα Μποτσέλι και ο Λάιονελ Ρίτσι.

Στη στέψη η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Στο Λονδίνο θα μεταβεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου προκειμένου να παραστεί στην τελετή στέψης του Βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου Καρόλου Γ’ στις 6 Μαΐου. Την ίδια ημέρα θα στεφθεί Βασίλισσα και η Καμίλα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr