Με παρουσίες που μεταδίδουν ιδιαίτερους συμβολισμούς πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Ανανεωτικής Αριστεράς και των Κινήσεων Πολιτών με θέμα «Εκλογές 2023: Η ώρα της Κεντροαριστεράς». Ενδεικτική του κλιματος που επικράτησε είναι η φωτογραφία που έβγαλαν μαζί ο γραμματέας του ΠαΣοΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος και ο γραμματέας της «Ανανεωτικής Αριστεράς» Θόδωρος Μαργαρίτης με τον Μίλτο Κύρκο, τον Λευτέρη Παπαγιαννάκη και τον Γιώργο Γιάνναρο, τους γιούς των τριών εμβληματικών στελεχών της ανανεωτικής αριστεράς. Στην εκδήλωση μίλησαν ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο Θόδωρος Μαργαρίτης, ο Μιχάλης Χάλαρης γραμματέας Κινήσεων Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία, ο πρώην υπουργός Γιάννης Πανούσης και ο πρώην ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος. Την συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Φώφη Γιωτάκη. Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Στην τοποθέτηση του, ο γραμματέας του ΠαΣοΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, διαβεβαίωσε ότι η προσπάθεια που ξεκίνησε το 2015 με την «Δημοκρατική Συμπαάταξη» και είχε στόχο την οικοδόμηση ενός πολιτικού φορέα όλων των δυνάμεων του Δημοκρατικού σοσιαλισμού» συνεχίζεται. «Θέλουμε μαζί με το ΠΑΣΟΚ -το οποίο είναι η βασική δύναμη της Κεντροαριστεράς στη χώρα μας – να οικοδομήσουμε έναν ευρύτερο φορέα όλων. Από το προοδευτικό Κέντρο, την σύγχρονη ανανεωτική αριστερά, την πολιτική οικολογία μέχρι τα νέα κοινωνικά κινήματα» και υπογράμμισε: «Το ΠΑΣΟΚ ενισχύει την δύναμη του. Δίνει μια μεγάλη μάχη για την αλλαγή των συσχετισμών. Και είναι σημαντικό που είμαστε μαζί, κόμματα και κινήσεις με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες. Σήμερα εδώ μαζί με την Ανανεωτική Αριστερά και τις Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία, τους Αριστερούς πολίτες που απογοητευτήκαν από τα συστηματικά λάθη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, στέλνουμε ένα μήνυμα. Η προοδευτική παράταξη, η Δημοκρατική παράταξη είναι εδώ. Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να κερδίσει ο κόσμος την εμπιστοσύνη του στις αξίες της Σοσιαλδημοκρατίας».

Στο θέμα των συνεργασιών ο Θ. Μαργαρίτης τόνισε ότι « ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνουν καλή πρόθεση προς καμία κατεύθυνση συμμαχιών. Δεν θέτουν στο τραπέζι προγραμματικά ζητήματα διαλόγου». Υπογράμμισε επίσης ότι η ΝΔ με το αφήγημα της σταθερότητας και ο ΣΥΡΙΖΑ με την λεγόμενη προοδευτική διακυβέρνηση ασκούν κανονικό εκβιασμό. «Η ΝΔ επικαλούμενη το χάος και ο ΣΥΡΙΖΑ με έναν μικρομεγαλισμό- αναντίστοιχο με την ιστορία της Αριστεράς -καταφεύγει άμεσα ή έμμεσα στην θεωρία της χαμένης ψήφου. Ο εκβιασμός έχει στο επίκεντρο το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Η παράταξη δεν θα υποκύψει, δεν πρέπει να υποκύψει, στους εκβιασμούς για τα παιχνίδια εξουσίας και για καρέκλες».

«Η σημερινή ΝΔ είναι ένα ψευδεπίγραφο κόμμα που υποσχέθηκε εκσυγχρονισμό τουκράτους και της κοινωνίας αλλά στην πράξη κυβέρνησε σαν ένα παραδοσιακό συντηρητικό κόμμα με πελατειακές πρακτικές» τόνισε ο Μιχάλης Χάλαρης. «Το κοινωνικό κράτος, το κράτος δικαίου, ο εκδημοκρατισμός των θεσμών, οι διαρκείς μεταρρυθμίσεις -με συναίνεση- στην Παιδεία, Υγεία, Ασφάλιση, προστασία των πολιτών χωρίς βία και καταστολή και η ενθάρρυνση της λειτουργίας της κοινωνίας των πολιτών συγκροτούν το αξιακό πλαίσιο της Σοσιαλδημοκρατίας» ανέφερε, στη δική του τοποθέτηση ο Γιάννης Πανούσης.

Ο Κώστας Χρυσόγονος επεσήμανε ότι «η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει δρομολογήσει, σύμφωνα με τις όλες τις έως σήμερα ενδείξεις, μια νέα πορεία ανόδου για το κίνημα». «Αργά ή γρήγορα η μεγάλη μάζα των προοδευτικών ψηφοφόρων θα αντιληφθεί ότι σε αντίθεση με το μείγμα της λαϊκίστικης, αριστερίστικης ρητορείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο προγραμματικός λόγος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ μπορεί να έχει απήχηση και στον κρίσιμο για την έκβαση κάθε εκλογικής αναμέτρησης «μεσαίο» πολιτικό χώρο».