Μια τακτική που από τη μια στέλνει στην κοινωνία θετικά μηνύματα προβάλλοντας μια δέσμη μέτρων που σε βάθος τετραετίας θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών και τη θέση της χώρας και από την άλλη στέλνει και το μήνυμα των περιπετειών που θα συνοδεύσουν ένα αποτέλεσμα που αφήνει περιθώρια συγκρότησης μιας κυβέρνησης ετερόκλητων κομμάτων της αντιπολίτευσης ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στα τελευταία μέτρα της εκλογικής κούρσας ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζει ως «αχταρμά» τη μετεκλογική πορεία που επαγγέλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ και εμφανίζει ως «ασταθή εταίρο» τον Νίκο Ανδρουλάκη. Στόχος του το κρίσιμο ακροατήριο του κέντρου που δεν θέλει η χώρα να μπει σε περιπέτειες ακυβερνησίας, θεωρεί «θολή» την προοπτική της «προοδευτικής διακυβέρνησης» και παρά το γεγονός ότι διατυπώνει ενστάσεις για πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής δεν έχει την επιλογή μιας εναλλακτικής λύσης που να δείχνει το ίδιο αξιόπιστη. Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, όπως λέγεται, «η δύναμη του κ. Μητσοτάκη είναι οι αδυναμίες των αντιπάλων του.
Ο στόχος των επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου, μετά την ανάκαμψη των ποσοστών του κόμματος στις δημοσκοπήσεις είναι η πρωτιά με τη μεγαλύτερη δυνατή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεκαπέντε μέρες πριν από τις εκλογές η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων κινείται στη σφαίρα των 5 ποσοστιαίων μονάδων. Αν η διαφορά αυτή αποτυπωθεί στην κάλπη της απλής αναλογικής θα έχει επιτευχθεί ο πρώτος στόχος του κ. Μητσοτάκη. Το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα, όπως έχει δηλώσει. Το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα, θα το δείξει η δεύτερη κάλπη.
«Αχταρμάς» το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ
Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός θέτει στο εκλογικό σώμα τα δίλημμα: «Ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα; «Μία σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση ή ένα ετερόκλητο σχήμα οι εταίροι του οποίου αδυνατούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους;». Μιλώντας στο δελτίο του Star χαρακτήρισε το αφήγημα του κ. Τσίπρα περί προοδευτικής διακυβέρνησης «αχταρμά» αναδεικνύοντας τους καυγάδες μεταξύ των πιθανών εταίρων του σχήματος αυτού και την αδυναμία να συμφωνήσουν σε βασικές αρχές. «Ο ένας λέει «όχι» στον άλλον, είπε περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί μεταξύ των κυρίων Τσίπρα, Ανδρουλάκη και Βαρουφάκη. Απέναντι σε αυτόν το «αχταρμά» ο Κ. Μητσοτάκης αντιτάσσει «μία σταθερή, μονοκομματική, αλλά όχι κατ’ ανάγκη μονοχρωματική κυβέρνηση». Ο Πρωθυπουργός Ξεκαθάρισε δε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθώ ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο που να μη στηρίζεται σε μη εκλεγμένο βουλευτή της ΝΔ. Δεν συζητώ καν για κυβέρνηση ανοχής, δεν έχουν συμβεί πουθενά αυτά τα πράγματα».
Ασταθής εταίρος ο Ανδρουλάκης: «Έχει εμμονή μαζί μου»
Στο πλαίσιο της τακτικής που ακολουθείται ασκείται πίεση και στον Νίκο Ανδρουλάκης ο οποίος εμφανίζεται ως ασταθής εταίρος. Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έχει «εμμονή» μαζί του. «Μου επιτίθεται συνέχεια με βαρύτατους χαρακτηρισμούς και θεωρεί ότι το πρόβλημα είμαι εγώ και όχι η Νέα Δημοκρατία», δήλωσε. Είναι εμφανές ότι έχει αρχίσει το παιχνίδι των ευθυνών. Εδώ ερχόμαστε στο «πως» θα κυβερνηθεί η χώρα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης μπορεί να βγάλει κυβέρνηση της ΝΔ με το ΠαΣοΚ. Ο Πρωθυπουργός άλλαξε την τατική του στο θέμα της διερευνητικής εντολής. Δεν θα την παραδώσει, θα την αξιοποιήσει. Αλλά μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠαΣοΚ με τους όρους που θέτει ο κ. Ανδρουλάκης και ειδικά με αυτόν που απαιτεί τρίτο πρόσωπο για τη θέση του Πρωθυπουργού; Συνεπώς η προσφυγή σε δεύτερες κάλπες και η αυτοδυναμία της ΝΔ είναι μονόδρομος.