Η κόντρα της Χαριλάου Τρικούπη με τον Αλέξη Τσίπρα για τον Ανδρέα Παπανδρέου δεν είναι σημερινή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει πολλές φορές τον εκνευρισμό των στελεχών του ΠαΣοΚ με τις συνεχείς αναφορές του στον Ανδρέα Παπανδρέου ακόμα, όπως λένε, και με την προσπάθεια να μιμηθεί τη φωνή του. Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να εμφανίζεται ως ο ηγέτης της δημοκρατικής παράταξης. Στο ΠαΣοΚ δεν αποδέχονται ότι ο κ. Τσίπρας εκφράζει τη δημοκρατική παράταξη. Κάθε αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στον Ανδρέα Παπανδρέου αντιμετωπίζεται ως προσπάθεια αντιποίησης αρχής.

Αυτή τη φορά η κόντρα αγρίεψε τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας ανέβασαν τους τόνους. Όλα ξεκίνησαν από το ..πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο οι επιτελείς της Κουμουνδούρου έδωσαν τον τίτλο «Συμβόλαιο για την Αλλαγή». Παρέπεμπε ευθέως στο Συμβόλαιο με το Λαό του Ανδρέα Παπανδρέου και τη νίκη της «Αλλαγής» στις εκλογές του 1981. Η αντίδραση του κ. Ανδρουλάκη, ήταν έντονη. Ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας γίνεται «τυμβωρύχος» του Ανδρέα Παπανδρέου «με όλα αυτά που κάνει, προσπαθώντας να μιμηθεί το ΠΑΣΟΚ και τα συνθήματά του». Ο καθένας έχει τη δική του προσωπικότητα, όμως ζούμε σε μια άλλη εποχή διευκρίνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Η απάντηση του κ. Τσίπρα δόθηκε στη συνέντευξη του, στον ΑΝΤ1, και ήταν ιδιαιτέρως επιθετική. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως ο Νίκος Ανδρουλάκης «δεν είναι ιδιοκτήτης του Ανδρέα». «Ο Ανδρέας ανήκει στην ιστορία», συμπλήρωσε. Μάλιστα, κάλεσε τον κ. Ανδρουλάκη «να σεβαστεί ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ανιδιοτελείς πολίτες που εμπνεύστηκαν από τον Ανδρέα και τον ακολούθησαν, ήταν συνοδοιπόροι του, οι οποίοι σήμερα έχουν περάσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να το σεβαστεί αυτό. Και αυτό πρέπει να αποτελέσει, όχι ένα στοιχείο που θα μας χωρίζει, αλλά ένα στοιχείο που θα μας ενώνει».

Όλη αυτή η κόντρα για τον ιδρυτή του ΠαΣοΚ αναμένεται να έχει και άλλα επεισόδια. Ο Α. Τσίπρας διεκδικεί το ρόλο του ηγέτη της, καλούμενης, προοδευτικής παράταξης. Το ρόλο αυτό θέλει να του αμφισβητήσει ο Ν. Ανδρουλάκης. Πολλά θα κριθούν στις επικείμενες εκλογές. Από το αν ο κ. Τσίπρας υποστεί και νέα ήττα. Και από το ποσοστό που θα πάρει ο κ. Ανδρουλάκης.