Φόβοι για το τι ακριβώς θα συμβεί στο μέτωπο του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας σε πέντε ημέρες από σήμερα και συγκεκριμένα στις 9 Μαΐου, ημέρα σημαδιακή καθώς υπάρχουν διάχυτες πληροφορίες ότι είτε οι Ρώσοι, είτε οι Ουκρανοί, εκείνη την ημέρα θα πραγματοποιήσουν αντεπίθεση.

Από την ρωσική πλευρά, η Μόσχα επιμένει ότι έγινε αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του Βλαντιμίρ Πούτιν  και κάνει λόγο για δύο καταρριφθέντα drones με βίντεο να δείχνουν τη στιγμή της κατάρριψης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

«Η επίθεση στην προεδρική κατοικία αντιμετωπίζεται ως προσχεδιασμένη τρομοκρατική ενέργεια και απόπειρα δολοφονίας του αρχηγού του κράτους που πραγματοποιήθηκε παραμονές της Ημέρας της Νίκης και της παρέλασης της 9ης Μαΐου», όπως ανακοινώθηκε.

Είναι η πρώτη φορά που η Μόσχα μιλά για απειλή που αγγίζει τον ίδιο τον Προέδρο Πούτιν και είτε πρόκειται για έμμεση παραδοχή αδυναμίας είτε για αφορμή κλιμάκωσης.

Tαυτόχρονα, ανώτατοι Ρώσοι αξιωματούχοι όπως ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ζητούν την εξόντωση του Ζελένσκι και των συνεργατών του.

Ουκρανική αντεπίθεση χωρίς την αεροπορική υποστήριξη του ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με την ΕΡΤ οι προετοιμασίες του ουκρανικού στρατού είναι μεγάλες και σύμφωνα με πληροφορίες η μεγάλη αντεπίθεση των Ουκρανών, παρά την επιθυμία τους, θα γίνει χωρίς την αεροπορική υποστήριξη από δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

«Στην αρχή είχε καλλιεργηθεί μια μεγάλη προσδοκία για την ενδεχόμενη επιτυχία αυτής της στρατιωτικής επιχείρησης και τώρα οι Ουκρανοί επιχειρούν να κατεβάσουν τους τόνους, λέγοντας ότι θα χρειαστούν και άλλες αντεπιθέσεις σε όλη την επικράτεια της χώρας», επισήμανε αναφερόμενος στις -υπό ρωσικό έλεγχο- περιοχές της Κριμαίας και του Ντονμπάς.

Εντατικά πυραυλικά πλήγματα από τη Ρωσία

Εντωμεταξύ αντίποινα εξαπέλυσε σήμερα το πρωί, Πέμπτη 04/05/2023 η Μόσχα επιτιθέμενη με drones τόσο κατά του Κιέβου όσο και κατά άλλων πόλεων της Ουκρανίας. Ουκρανοί αξιωματούχοι και Μέσα Ενημέρωσης διαβεβαίωσαν πως η αντιαεροπορική άμυνα ανέλαβε δράση.

Η Ρωσία διεξάγει εκστρατεία εντατικών πυραυλικών πληγμάτων και επιθέσεων με UAVs από τον Οκτώβριο του 2022, βάζοντας στο στόχαστρο τόσο στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όσο και πολιτικές υποδομές. Τα σημερινά πλήγματα καταγράφονται προτού συμπληρωθούν 24 ώρες από πλήγμα στη Χερσώνα που σύμφωνα με το Κίεβο είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 21 άνθρωποι.

Συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας ανέλαβαν δράση στην περιφέρεια του Κιέβου, ανέφερε μέσω Telegram η τοπική στρατιωτική διοίκηση. Δημοσιογράφος του Ρόιτερς στην πρωτεύουσα άκουσε τουλάχιστον μία ισχυρή έκρηξη.

Ουκρανικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο έκανε λόγο για εκρήξεις στη Ζαπορίζια. Ο Γιούρι Μαλάσκο, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης, ανέφερε μέσω Telegram πως και εκεί ενεργοποιήθηκαν συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας.

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν επίσης λόγο για εκρήξεις στην Οδησσό. Οι προειδοποιητικές σειρήνες της αεράμυνας ήχησαν στο μεγαλύτερο μέρος των ανατολικών περιφερειών της χώρας.

Πυρκαγιά σε ρωσικό διυλιστήριο έπειτα από ουκρανικά UAV

Επίθεση με τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος προκάλεσε πυρκαγιά σε τομείς όπου αποθηκεύονται καύσιμα σε διυλιστήριο στη νότια Ρωσία, όμως οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων μπόρεσαν τη θέσουν υπό έλεγχο και να τη σβήσουν περίπου δύο ώρες αργότερα, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η επίθεση είχε στόχο το διυλιστήριο Ίλσκι, κοντά στο λιμάνι Νοβοροσίσκ, στη Μαύρη Θάλασσα, στην περιφέρεια Κρασνοντάρ.

Χθες Τετάρτη, πήρε φωτιά εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων κοντά σε γέφυρα που συνδέει την ενδοχώρα της Ρωσίας με τη χερσόνησο της Κριμαίας, που η Μόσχα προσάρτησε το 2014 από την Ουκρανία, κάτι που η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει.

«Δεύτερη ταραχώδης νύχτα για τις υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων», σχολίασε μέσω Telegram ο κυβερνήτης της Κρασνοντάρ, ο Βενιαμίν Κοντράτιεφ, σύμφωνα με τον οποίο δεν αναφέρθηκαν θύματα εξαιτίας της πυρκαγιάς. Δεν διευκρίνισε τα αίτια της εκδήλωσής της.

Η Ουκρανία σπανίως αναλαμβάνει δημόσια την ευθύνη για αυτές που σύμφωνα με τη Ρωσία είναι ολοένα πιο συχνές επιθέσεις UAVs εναντίον υποδομών και στρατιωτικών στόχων, ειδικά σε περιοχές κοντά στα σύνορα των δύο κρατών.

Η Μόσχα επέρριψε στο Κίεβο την ευθύνη για επίθεση την 29η Απριλίου που προκάλεσε πυρκαγιά σε χώρο αποθήκευσης καυσίμων στη Σεβαστούπολη.

Ενώ στην περιφέρεια Μπριάνσκ της δυτικής Ρωσίας δυο τρένα εκτροχιάστηκαν εξαιτίας εκρήξεων που επίσης αποδόθηκαν σε επιθέσεις με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ο ουκρανικός στρατός λέει πως προσπαθεί να προκαλέσει προβλήματα στον ανεφοδιασμό του στρατού της Ρωσίας στο πλαίσιο της προετοιμασία για την πολυσυζητημένη ουκρανική αντεπίθεση με σκοπό την ανακατάληψη εδαφών που έχουν κυριεύσει ρωσικές δυνάμεις.