Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ «έλεγε απλώς ψέματα» όταν κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι συντόνισε τις επιθέσεις με drone στη Μόσχα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι.

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπήρξε καμία ανάμειξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ό,τι κι αν ήταν, δεν εμπλεκόμαστε», είπε ο Κίρμπι στο MSNBC όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια του Πεσκόφ. «Δεν είχαμε καμία σχέση με αυτό. Ο Πεσκόφ λέει ψέμματα, πολύ απλά».

Η κατηγορία του Πεσκόφ ήρθε αφότου δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν τη Μόσχα την Τετάρτη σε αυτό που η Ρωσία χαρακτήρισε, χωρίς στοιχεία, ως «απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν από την Ουκρανία».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αρνήθηκε την κατηγορία και Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν είχαν γνώση των επιθέσεων.

Ο Πεσκόφ φέρεται να είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου νωρίτερα την Πέμπτη ότι «γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι αποφάσεις για τέτοιες ενέργειες, για τέτοιες τρομοκρατικές επιθέσεις, δεν λαμβάνονται στο Κίεβο αλλά στην Ουάσιγκτον. Το Κίεβο κάνει μόνο αυτό που του λένε να κάνει», είπε ο Πεσκόφ.

Ο Κίρμπι είπε επιπλέον στο MSNBC ότι οι ΗΠΑ δεν ενθαρρύνουν ούτε επιτρέπουν στην Ουκρανία να χτυπήσει εντός των ρωσικών συνόρων, λέγοντας όμως ότι «σίγουρα δεν υπαγορεύουμε τους όρους με τους οποίους υπερασπίζονται τον εαυτό τους ή τις επιχειρήσεις που διεξάγουν».