Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μηνύει τον πρώην δικηγόρο του Μάικλ Κοέν για 500 εκατομμύρια δολάρια , κατηγορώντας τον για παραβίαση συμβολαίου.

Πιο συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι ο Μάικλ Κοέν παραβίασε το καθήκον του ως δικηγόρου να ενεργεί προς το συμφέρον του πελάτη του.

Η μήνυση έρχεται εν μέσω κλιμάκωσης των επιθέσεων από των συμμάχων του Τραμπ στον κ. Κοέν, ο οποίος είναι βασικός μάρτυρας στην έρευνα που διενεργείται στη Νέα Υόρκη για τον τέως πρόεδρο.

Υπενθυμίζεται ότι εισαγγελέας του Μανχάταν, την περασμένη εβδομάδα, απήγγειλε στον Τραμπ 34 κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, για παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων στο πλαίσιο συγκάλυψης πληρωμών προς την πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς.

Ο εκπρόσωπος και δικηγόρος του κ. Κοέν, Λάνι Ντέιβις, δήλωσε στο BBC ότι είναι βέβαιος ότι η αγωγή εναντίον του πελάτη του θα αποτύχει.

Ο Μάικλ Κοέν, πρώην δικηγόρος και «fixer» του Ντόναλντ Τραμπ

Η νομική αγωγή, που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Φλόριντα, περιλαμβάνει επίσης τις κατηγορίες πως Κοέν ότι έκανε «ανάρμοστες, ιδιοτελείς και κακόβουλες δηλώσεις για τον πρώην πελάτη του, τα μέλη της οικογένειάς του και την επιχείρησή του».

Ο Κοέν εργαζόταν ως δικηγόρος του Τραμπ για περισσότερο από μια δεκαετία, ενώ είχε διατελέσει επίσης αντιπρόεδρος στον Οργανισμό Τραμπ και συχνά τον περιέγραφαν ως fixer του.

Αλλά οι δυο τους είχαν μια σημαντική διαμάχη μετά τις εκλογές του 2016, καθώς οι άρχισαν να διενεργούνται έρευνες για αρκετούς από τους βοηθούς του κ. Τραμπ.

Αποκορύφωμα της διαμάχης, το 2018, όταν ο κ. Κοέν καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο, αφού ομολόγησε την ενοχή του σε κατηγορίες για απάτη και παραβιάσεις χρηματοδότησης της εκλογικής εκστρατείας.

Τώρα, έξω από τη φυλακή πια, ο κ. Κοέν έχει γίνει ένας από τους κορυφαίους επικριτές του κ. Τραμπ και συχνός καλεσμένος σε ειδησεογραφικά προγράμματα.

Μάλιστα, έχει γράψει ένα βιβλίο και διατηρεί ένα podcast, τα οποία και αναφέρει ο Τραμπ στη μήνυση, καθώς ισχυρίζεται ότι ο Κόεν κατασκεύασε συνομιλίες και αποκάλεσε αδίκως τον πρώην πρόεδρο «ρατσιστή» στο βιβλίο του «Disloyal» το 2020.

Σε δήλωσή του στο BBC, ο κ. Ντέιβις είπε: «Ο κ. Τραμπ φαίνεται για άλλη μια φορά να χρησιμοποιεί και να καταχράται το δικαστικό σύστημα ως μορφή παρενόχλησης και εκφοβισμού κατά του Μάικλ Κοέν. Φαίνεται ότι είναι τρομοκρατημένος από τους διαφαινόμενους νομικούς κινδύνους του και προσπαθεί να στείλει ένα μήνυμα σε άλλους πιθανούς μάρτυρες που συνεργάζονται με τους εισαγγελείς εναντίον του».