Η ποινική δίωξη σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ, πρώην προέδρου και νυν υποψηφίου για το 2024, είναι ένα αναμφισβήτητα ιστορικό γεγονός – η πρώτη ποινική δίωξη πρώην προέδρου των ΗΠΑ. Αλλά ταυτόχρονα διέψευσε τις προσδοκίες πολλών ανθρώπων ότι αυτό θα συνέβαινε για εγκλήματα που σχετίζονταν με την προεδρική του θητεία.

Η δίωξη, σε τελική ανάλυση, δεν αφορά την εμπλοκή του στην εισβολή των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου ή τα απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα που οι ομοσπονδιακοί πράκτορες βρήκαν κρυμμένα στο σπίτι του, τα οποία βρίσκονται και τα δύο υπό έρευνα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Η έρευνα από τον εισαγγελέα της κομητείας Φούλτον σχετικά με την προσπάθεια του Τραμπ και των συμμάχων του να χειραγωγήσουν τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020 στη Τζόρτζια παραμένει επίσης σε εξέλιξη.

Αν και για την ώρα το κατηγορητήριο παραμένει σφραγισμένο, επομένως η ακριβής κατηγορία ή κατηγορίες δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, η εισαγγελεία του Μανχάταν εδώ και κάποιες εβδομάδες ερευνούσε την υπόθεση αναφορικά με χρήματα που καταβλήθηκαν στην ηθοποιό ταινιών ενηλίκων, Στόρμι Ντάνιελς με αντάλλαγμα τη σιωπή της.

Η Στόρμι Ντάνιελς -της οποίας το πραγματικό όνομα είναι Στέφανι Κλίφορντ- συναντήθηκε με τον Τραμπ σε ένα τουρνουά γκολφ διασήμων το 2006, όπου και φέρονται να συνευρέθηκαν ερωτικά. Ο σκοπός της, σύμφωνα με την ίδια, ήταν να εξασφαλίσει μία θέση στο ριάλιτι The Apprentice. «Ήταν συναινετικό, δεν είμαι θύμα» είχε πει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της.

Το 2016 και λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές, η ίδια επικοινώνησε με αμερικανικό περιοδικό και προσφέρθηκε να πουλήσει πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό. Τότε, ο δικηγόρος του Τραμπ, Μάικλ Κόεν, έδωσε με εντολή του πρώτου στη Ντάνιελς 130.000 δολάρια για να εξαγοράσει τη σιωπή της, στη σκιά των εκλογών.

Υπό αυτό το πλαίσιο, η υπόθεση φαντάζει σχεδόν γραφική: Ποιος νοιάζεται για το αν ο Τραμπ πλήρωσε μία πορνοστάρ ενώ η δημοκρατία απειλείται; Από ό,τι φαίνεται, ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Άλβιν Μπραγκ.

Παρόλο που η πληρωμή από μόνη της δεν είναι παράνομη, το αρχείο της πληρωμής έκανε λόγο για νομικά έξοδα, κάτι που, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, σημαίνει πως ο Τραμπ παραποίησε επχειρηματικά αρχεία. Αυτό αποτελεί πλημμέλημα στη Νέα Υόρκη και συνεπώς θεωρείται ποινικό αδίκημα, ενώ ταυτόχρονα υπήρχε το ενδεχόμενο να είχαν παραβιαστεί νόμοι σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις της προεκλογικής εκστρατείας.

Ακριβώς αυτά διερεύνησε ο εισαγγελέας Άλβιν Μπραγκ, με τις φήμες να κλιμακώνονται αυτήν την εβδομάδα για ένα ενδεχόμενο κατηγορητήριο, το οποίο τελικά ήρθε την Πέμπτη.

Τι θα ακολουθήσει;

Όπως συνηθίζει, ο Τραμπ έχει ήδη προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τις κατηγορίες για να συγκεντρώσει τη βάση του, καλώντας τους οπαδούς του να διαμαρτυρηθούν και να «πάρουν πίσω το έθνος τους».

Οπαδός του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο μετά την είδηση της δίωξης

Αλλά και το επιτελείο του ζήτησε στήριξη από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους. Ήδη, πολλοί Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου έχουν δεσμευτεί να χρησιμοποιήσουν τις θέσεις εξουσίας τους για να ερευνήσουν τους ανακριτές, έχουν κατακρίνει την έρευνα ενώ υπάρχει η αντίληψη ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να σημειώσει άνοδο στις προκριματικές δημοσκοπήσεις για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, όπως εξηγούν οι Financial Times.

Ωστόσο, το POLITICO αναφέρει πως ιδιωτικά, οι Ρεπουμπλικάνοι φοβούνται ότι τα νομικά προβλήματα του Τραμπ δυνητικά θα επηρεάσουν αρνητικά το κόμμα, μια άποψη που ασπάζεται και το εσωτερικό του Λευκού Οίκου.

Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης την Πέμπτη, ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει.

Αυτό είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει αν οι οπαδοί του Τραμπ λάβουν υπόψη τις εκκλήσεις του για βία, αφού πιθανόν ο Λευκός Οίκος να καταδίκαζε μια τέτοια συμπεριφορά.

Όπως και να έχει, δεν υπάρχει προηγούμενο για έναν υποψήφιο για την προεδρεία να κάνει εκστρατεία κατά τη διάρκεια της δικής του ποινικής δίκης. Και ενώ η υπόθεση πιθανολογείται να «τραβήξει» πέρα από τον Νοέμβριο του 2024, οπότε και θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές, εάν υπάρξει μια καταδίκη πριν από τότε, το POLITICO προειδοποιεί πως θα πυροδοτηθεί μια σειρά από συνταγματικά ζητήματα.