Όσοι ανέμεναν να υπάρξει στην τελευταία συνεδρίαση της Βουλής πριν την διάλυσή της, ένας κοινός τόπος, έστω και με αστερίσκους, ως προς την νομοθετική παρέμβαση για το «κόμμα Κασιδιάρη», διαψεύστηκαν. Στην πραγματικότητα, επρόκειτο για μια προδιαγεγραμμένη και πολιτικά οριοθετημένη εξέλιξη, όπως είχε διαφανεί από τις θέσεις που υιοθέτησαν τα κόμματα εξ αρχής, όταν η κυβέρνηση έφερε στην Βουλή την αρχική ρύθμιση με την οποία μπαίνει φραγμός σε εγκληματικές οργανώσεις που εμφανίζονται με τον μανδύα των πολιτικών κομμάτων να συμμετέχουν στις εκλογές.

Επιβεβαιώθηκε το «χάσμα»

Χθες με την ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας μόνο από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώθηκε το «χάσμα» που υπάρχει, με το επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος στην στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο, παρά τις προτροπές εκ μέρους της κυβερνητικής πλειοψηφίας να στηρίξει την ρύθμιση με την οποία θωρακίζεται η διαδικασία ελέγχου των προϋποθέσεων κατάρτισης των συνδυασμών από την Ολομέλεια του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου και όχι μόνο από την πενταμελή σύνθεσή του, δεν το έπραξε.

Το σκεπτικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως διατυπώθηκε από τον πρόεδρό του Αλέξη Τσίπρα, ήταν ότι η νομοθετική πρωτοβουλία συνιστά «θεσμική ακροβασία» η οποία θα οδηγήσει στο αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα καθώς είναι συνταγματικά έωλη. «Γίνεστε οι καλύτεροι χορηγοί της ακροδεξιάς και του κόμματος Κασιδιάρη», είπε ο κ. Τσίπρας σχετικά με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη να του αντιτείνει: «Είναι μέτωπο με τον φασισμό να υιοθετείς τα επιχειρήματα των φασιστών;».

Οι αντεγκλήσεις Τσίπρα-Βορίδη δείχνουν το προεκλογικό κλίμα

Μια μέρα μετά την πρωθυπουργική μομφή ότι με την στάση του ο ΣΥΡΙΖΑ «κλείνει το μάτι στην Χρυσή Αυγή», οι παραπάνω αντεγκλήσεις έδωσαν τον «σφυγμό» της αντιπαράθεσης. Με φόντο τις εκλογές είναι αναμενόμενο το θέμα αυτό να αποτελέσει ένα από τα επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα που θα διατυπωθούν αναλόγως πάντα και των εξελίξεων στον Άρειο Πάγο, ο οποίος θα κληθεί στις να ανακηρύξει τους συνδυασμούς που θα πάρουν μέρος στις εκλογές.

Το γεγονός ότι το Κοινοβούλιο έφτασε στην τελευταία συνεδρίασή του να συζητά ακόμα και να διαπληκτίζεται περί την κοινή, κατά τα άλλα, πρόθεση όλων των πολιτικών δυνάμεων να μπει «μπλόκο» στο «κόμμα Κασιδιάρη» υπό την οποιαδήποτε μορφή ή εκπροσώπησή του μέσω «αχυρανθρώπων», επιβεβαιώνει τις έντονες διαχωριστικές γραμμές που υπάρχουν, αλλά και την αδυναμία να βρεθεί κοινή γλώσσα ακόμα και για τόσο σημαντικά για την Δημοκρατία ζητήματα.

Η κυβέρνηση δέχθηκε κριτική για τις αλυσιτελείς νομοθετικές προσπάθειές της μέχρι και το παρά πέντε των εκλογών. Αυτό ωστόσο δεν απέτρεψε το ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει την σχετική τροπολογία παρά τις επιφυλάξεις και ενστάσεις που διατύπωσε, παίρνοντας όμως έτσι σαφή απόσταση από την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επέμεινε στην αρχική θέση του, στο πνεύμα των προτάσεων Αλιβιζάτου-Κοντιάδη, ότι αρκεί μια ρύθμιση που θα ορίζει ότι δεν θα ανακηρύσσεται συνδυασμός κόμματος αν έχει στις λίστες του ως πραγματικούς ή μη αρχηγούς καταδικασθέντες για ρατσιστικά εγκλήματα ή εγκλήματα που έχουν να κάνουν με την νεοναζιστική ιδεολογία, και άρα να μην χρειάζεται να αποφασίζουν οι δικαστές για το ποια κόμματα θα έχουν την δυνατότητα να κατέβουν στις εκλογές, δηλαδή, να μην επαφίεται στην κρίση τους η πολιτική εκτίμηση αν ένας συνδυασμός έχει πολιτική συνάφεια με τους καταδικασθέντες για τα παραπάνω αδικήματα, κάτι που σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα «είναι επικίνδυνο και ανοίγει τον Ασκό του Αιόλου».

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε ένα βήμα πίσω, θεωρώντας ότι με το πλαίσιο που διαμορφώθηκε θα δοθεί η δυνατότητα προσφυγών στο Εκλογοδικείο ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. «Γίνεστε οι καλύτεροι χορηγοί της Ακροδεξιάς και του κόμματος Κασιδιάρη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, προκαλώντας τον κ. Βορίδη να τον ρωτήσει: «Γιατί υιοθετείτε μια απολύτως έωλη επιχειρηματολογία; Για να δικαιολογήσετε ότι δεν ψηφίζετε την διάταξη; Έτσι στέκεστε απέναντι και συμπράττετε στην προσπάθεια να μπει φραγμός στο παράδοξο οι εγκληματίες να εμφανίζονται ως αρχηγοί; Ή τώρα σας έχουν κυριεύσει οι προεκλογικές στοχεύσεις;». Ο ίδιος έδωσε πάντως την δική του εξήγηση, υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να «κλείσει το μάτι» προς ένα ακραίο τμήμα ψηφοφόρων: «Δεν είπα ότι αλιεύετε τους νεοναζιστές και τους νεοφασίστες, είπα όμως, ότι ένα μη “αγκυρωμένο” ακροατήριο, μη πακτοποιημένο ιδεολογικά, που είναι τυφλά οργισμένο και θέλει να τιμωρήσει με τον πιο σκληρό τρόπο, ένα “ματάκι το κλείνετε”».

Η κυβερνητική ρύθμιση θα κριθεί σύντομα στην πράξη. Και το μέλημα όλων των πολιτικών δυνάμεων, παρά τις διαφωνίες και τις ενστάσεις τους, είναι, αν μη τι άλλο, να μπει φραγμός στο μόρφωμα Κασιδιάρη υπό το όποιο προσωπείο και να θωρακιστούν οι δημοκρατικοί θεσμοί που δοκιμάστηκαν οριακά τα χρόνια της κρίσης.