Η κυβέρνηση ανέλαβε χθες μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες αποκλεισμού από τις εκλογές του νεοναζιστικού μορφώματος που απειλεί τη δημόσια ζωή σε όλες τις εκφάνσεις της.

Πολλά μπορεί να πει κανείς για τον χρόνο ανάληψης της πρωτοβουλίας ή τον τρόπο. Θεωρητικολογώντας, μπορεί να ισχυριστεί ακόμη και πως τα ναζιστικά εκτρώματα αντιμετωπίζονται πολιτικά και μόνο – είναι μια άποψη που είχε υποστηρίξει έγκριτος νομικός, ο οποίος δεν βρίσκεται πια στη ζωή.

Η συνέχεια δεν τον δικαίωσε. Αν η Χρυσή Αυγή έχασε την πολιτική της λεοντή και νοείται σήμερα ως εγκληματική οργάνωση είναι επειδή η τότε κυβέρνηση κίνησε τις διαδικασίες της δικαστικής οδού.

Ο ρόλος δεν είναι ξένος προς τη Δικαιοσύνη. Η τρίτη εξουσία δεν είναι μόνο πυλώνας του πολιτεύματος, είναι και ένας από τους βασικούς του εγγυητές. Δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς ότι η διερεύνηση της νομιμότητας των πολιτικών σχηματισμών που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών είναι ούτως ή άλλως δική της ευθύνη.

Η Δικαιοσύνη λοιπόν θα κρίνει και το νεοναζιστικό μόρφωμα με βάση το νόμο. Θα ήταν ευχής έργον, ωστόσο, να εκπέμψει η Βουλή και ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα. Αλλά αυτή η ισχύς κρίνεται από το εύρος της πλειοψηφίας που θα στηρίξει τον νόμο.

Παρά τις όποιες ενστάσεις λοιπόν το δέον θα ήταν να στηρίξουν όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία. Κι έπειτα, ας θεωρητικολογήσουν όσο επιθυμεί η ψυχή τους.