Χθες η ΝΔ ανακοίνωσε τα ψηφοδέλτιά της, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα κόμματα. Κάποιοι από τους υποψήφιους είναι δοκιμασμένοι ήδη στην πολιτική, άλλοι κατέρχονται για πρώτη φορά στον εκλογικό στίβο.

Δεν εκκινούν όλοι επομένως από την ίδια αφετηρία. Θα ήταν ωστόσο ευχής έργον η Βουλή που θα εκλεγεί να στελεχωθεί από το καλύτερο δυνατό μίγμα εμπειρίας και ανανέωσης.

Αυτό είναι το ένα ζητούμενο για το νομοθετικό σώμα. Το άλλο, και πιο ουσιώδες, είναι να μην περιβληθούν με το κύρος του εκπροσώπου του έθνους πρόσωπα, τα οποία κινούνται στα παρυφές του νόμιμου και, συνεπώς, αρκετά μακριά από τα όρια του ηθικού.

Θα πει κανείς ότι η ευθύνη βαρύνει τους πολίτες – αυτοί με την ψήφο τους κάνουν την τελική επιλογή. Πρωτίστως όμως βαρύνει τα κόμματα που έχουν και την ευθύνη της κατάρτισης των ψηφοδελτίων.

Εχει, δυστυχώς, αποδειχθεί πως τα κόμματα δεν διαθέτουν φίλτρα για να απαλλάξουν τους ψηφοφόρους από τέτοιες παγίδες και, εν τέλει, να προστατεύσουν έναν κορυφαίο θεσμό της δημοκρατίας, όπως είναι το κοινοβούλιο.

Είναι μια απουσία φίλτρων που φαντάζει παράδοξη εάν αναλογιστεί κανείς πως ο τόπος μας είναι μικρός και ο βίος και η πολιτεία ενός εκάστου λίγο έως πολύ γνωστή. Σε αυτόν τον τόπο γνωριζόμαστε όλοι. Φαινόμενα που άφησαν στην απερχόμενη Βουλή σκιές και αμαύρωσαν τη δημόσια ζωή δεν θα πρέπει να επαναληφθούν.