Ο Ντόναλντ Τραμπ έφτασε στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα, μια μέρα πριν από την αναμενόμενη εμφάνιση στο δικαστήριο.

Σήμερα το βράδυ ώρα Ελλάδος, θα εμφανιστεί στο δικαστήριο όπου μια μεγάλη επιτροπή ενόρκων που συγκλήθηκε από τον εισαγγελέα του Μανχάταν, Άλβιν Μπραγκ, κατέθεσε το κατηγορητήριό του την περασμένη εβδομάδα, για τις ακριβείς λεπτομέρειες των νόμων που φέρεται ότι παραβίασε.

Κατά την αγωγή του, αναμένεται να φωτογραφηθεί και να του αφαιρεθούν τα δακτυλικά αποτυπώματα, αλλά δεν θα του βάλουν χειροπέδες σύμφωνα με μια συμφωνία που κατέληξε η νομική ομάδα του με τον Μπραγκ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο δικηγόρος του Τραμπ, Τζο Τακοπίνα.

Χωρίς τηλεοπτική κάλυψη

Οι δικηγόροι του Τραμπ αντιτάχθηκαν στη βιντεοσκόπηση, τη φωτογράφιση και τη ραδιοφωνική κάλυψη της δίκης, λέγοντας ότι θα «επιδείνωνε μια ήδη σχεδόν σαν τσίρκο ατμόσφαιρα γύρω από αυτή την υπόθεση». Αργά τη Δευτέρα, ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν αποφάσισε ότι πέντε φωτογράφοι θα μπορούσαν να γίνουν δεκτοί για αρκετά λεπτά πριν από τη δίκη, με τις τηλεοπτικές κάμερες να επιτρέπονται μόνο στους διαδρόμους του κτιρίου.

Ο πρώην πρόεδρος αναχώρησε τη Δευτέρα από το διεθνές αεροδρόμιο του Παλμ Μπιτς, πετώντας για λίγο περισσότερο από τρεις ώρες για την πόλη όπου έχτισε την καριέρα του ως μεγιστάνας ακινήτων και σταρ ριάλιτι, αλλά τελικά εγκατέλειψε για την συντηρητική νότια πολιτεία το 2019. «Η Αμερική δεν έπρεπε να είναι έτσι!» έγραψε ο Τραμπ στον λογαριασμό του στο Truth Social το απόγευμα της Κυριακής, σε μια ανάρτηση όπου ανακοίνωσε τα σχέδιαά του για τις επόμενες ημέρες.

Αργά το απόγευμα μπήκε στο συγκρότημα Trump Tower στην Πέμπτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, κοντά στο Σέντραλ Παρκ, όπου έχει ένα διαμέρισμα και γραφεία. Ο πρώην πρόεδρος έγνεψε στο κοινό και, φορώντας την κλασσική του εμφάνιση με μπλε κοστούμι, λευκό πουκάμισο και μακριά, φωτεινή κόκκινη γραβάτα, εξαφανίστηκε μέσα στον ουρανοξύστη.

Σημαντικές λεπτομέρειες της υπόθεσης θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν πριν ο Τραμπ πατήσει το πόδι του στην αίθουσα του δικαστηρίου. Οργανισμοί μέσων ενημέρωσης, όπως η Washington Post, οι New York Times και το CNN έχουν ζητήσει από τον δικαστή Μέρτσαν να δημοσιοποιήσει το κατηγορητήριο του Μπραγκ, το οποίο φέρεται να περιέχει πάνω από 30 κατηγορίες και τουλάχιστον ένα κακούργημα που σχετίζεται με τον χρηματισμό της σταρ ταινιών ενηλίκων Stormy Daniels ενόψει των εκλογών του 2016.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Ανεξάρτητα από τους περιορισμούς μετάδοσης, η εμφάνιση του πρώην προέδρου στη Νέα Υόρκη θα λάβει τη μέγιστη δυνατή δημοσιότητα. Το πρωί της Δευτέρας, τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα στη Φλόριντα είχαν τοποθετήσει κάμερες στο αεροδρόμιο από όπου αναχώρησε.

Η ορδή των δημοσιογράφων που έχει κατασκηνώσει έξω από το ποινικό δικαστήριο του Μανχάταν όπου απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες πιθανότατα θα διογκωθεί μέχρι την άφιξη του Τραμπ στο σημείο, όπου θα εμφανιστεί υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Την επόμενη ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση του κατηγορητηρίου την περασμένη εβδομάδα, το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης ζήτησε και από τους 35.000 αξιωματικούς του να εμφανιστούν με στολή ενώ και η αστυνομία του Καπιτωλίου των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον φέρεται να προειδοποίησε τους νομοθέτες για το ενδεχόμενο διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα.

Ο πρώην πρόεδρος έχει δηλώσει ότι θα δώσει μια ομιλία μετά την ακρόαση, αλλά μπορεί να μην είναι σε θέση να πει όλα όσα έχει στο μυαλό του. Ο Μέρτσαν μπορεί να αποφασίσει να εκδώσει εντολή κατά την οποία όλες οι πλευρές τις υπόθεσης να μη μπορούν να μιλήσουν για αυτή, αφού ο Τραμπ πέρασε το Σαββατοκύριακο καταφερόμενος εναντίον του Μπραγκ.

«Η διεφθαρμένη εισαγγελία δεν έχει καμία υπόθεση», έγραψε σχετικά, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρόεδρος το βράδυ της Κυριακής στο Truth Social.

Η άνοδος στις δημοσκοπήσεις

Όσο θυμωμένος κι αν είναι δημόσια, το κατηγορητήριο φαίνεται να βοήθησε τον Τραμπ στην προσπάθειά του να κερδίσει ξανά την υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων για πρόεδρος το επόμενο έτος. Θεωρούνταν ήδη ο πρωτοπόρος και μια δημοσκόπηση της Yahoo/YouGov που δημοσιεύτηκε το Σάββατο έδειξε ότι ο πρώην πρόεδρος έχει πλεονέκτημα 26 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Ρον ΝτεΣάντις, του κυβερνήτη της Φλόριντα που θεωρείται ο ισχυρότερος πιθανός αντίπαλός του. Σε μια έρευνα που έγινε νωρίτερα τον Μάρτιο, το πλεονέκτημα του Τραμπ ήταν οκτώ ποσοστιαίες μονάδες.

Μια άλλη δημοσκόπηση από το CNN και το SSRS έδειξε ότι το 60% των Αμερικανών εγκρίνει τη δίωξη του Τραμπ, αλλά οι νομικοί εμπειρογνώμονες έχουν εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με τη δύναμη της υπόθεσης του Μπραγκ.