Μετά την ασφάλεια, που κυριάρχησε στην θεματολογία της κυβέρνησης το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, με αφορμή τον φράχτη του Έβρου και την ατυχή στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναφέρει την οικονομία στην προεκλογική ημερήσια διάταξη.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός συναντάται στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Eurogroup Πασκάλ Ντονάχιου.

Σε ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα, όπου δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε αυτήν την εκλογική μάχη, ο Πρωθυπουργός σχολίασε ένα σχετικό βίντεο το βράδυ της Δευτέρας, γράφοντας:

«Σε 4 χρόνια η Ελλάδα πέτυχε ισχυρή ανάπτυξη, προσέλκυσε επενδύσεις, μείωσε την ανεργία, αύξησε τον κατώτατο μισθό, αναγέννησε τη ναυπηγική της βιομηχανία. Έχει βάλει τις βάσεις για ένα πιο αισιόδοξο μέλλον. Και είναι στο χέρι μας να προχωρήσουμε σταθερά, πιο τολμηρά, μπροστά».

Η τακτική και οι στόχοι

Η τακτική έχει προφανή στόχευση και εντάσσεται στη λογική της σύγκρισης πεπραγμένων μεταξύ της δικής του κυβέρνησης και εκείνης του Αλέξη Τσίπρα, την οποία θα επιδιώκει διαρκώς ο Πρωθυπουργός στο δρόμο προς την κάλπη της 21η Μαΐου.

Σπεύδει δε το εκλογικό επιτελείο της κυβέρνησης να αναδείξει το συγκεκριμένο ζήτημα, για δύο λόγους: Αφενός, επειδή με την παράθεση τέτοιων στοιχείων επιχειρείται να αντισταθμιστεί η πίεση που δέχεται, λόγω του συνεχιζόμενου κύματος ακρίβειας και, αφετέρου, επειδή στο συγκεκριμένο πεδίο ο Αλέξης Τσίπρας ήδη εμφανίζεται με διάθεση πλειοδοσίας και εύκολων εξαγγελιών, όπως οι αυξήσεις μισθών και οι μειώσεις τιμών, οι μειώσεις ΦΠΑ, κ.λπ.

Την ίδια στιγμή, στο πεδίο της οικονομίας η κυβέρνηση επιχειρεί να αναδείξει τις αντιφάσεις των όσων εξαγγέλλονται από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις αμφιλεγόμενες παρεμβάσεις, όπως οι πρόσφατες του Γιάννη Δραγασάκη για αύξηση της φορολογίας μερισμάτων και η κατάργηση του αφορολόγητου στις γονικές παροχές έως 800.000 ευρώ και της Θεοδώρας Τζάκρη, για επιβολή πλαφόν στην κερδοφορία των ενεργειακών επιχειρήσεων.

Πέραν αυτών, το πεδίο της οικονομίας – με δεδομένο και το πρόβλημα της ακρίβειας – είναι αυτό στο οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει να καλλιεργήσει προσδοκίες για την επόμενη τετραετία, με αιχμή τις αυξήσεις μισθών. Υπενθυμίζεται άλλωστε, ότι υπό κανονικές συνθήκες και προτού αλλάξουν όλα λόγω του δυστυχήματος των Τεμπών, αυτό θα ήταν το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα της ΝΔ.