Σήμερα, έτσι για να ξεφύγουμε λίγο από το κλίμα των ημερών, θα σας πάω ψηλά, πολύ ψηλά (και δεν είναι καν πρωταπριλιάτικο) με οδηγό τις γυναίκες πιλότους- κυβερνήτες των πολεμικών μας ελικοπτέρων. Μία από αυτές συνάντησε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πετώντας με ένα Σινούκ προς τον Έβρο. Την είδε στο πιλοτήριο ζήτησε να βγουν μαζί σέλφι και τη φωτογραφία αυτή ο Πρωθυπουργός την ανάρτησε στα σόσιαλ μίντια γράφοντας: «Είμαι σίγουρος ότι πολλές γυναίκες θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της».

Πρόκειται για την λοχαγό της Αεροπορίας Στρατού Παναγιώτα Τεργιαζοπούλου, από την Επίδαυρο, η οποία είναι η μοναδική γυναίκα κυβερνήτης, όχι μόνον στα Σινούκ, αλλά στα επιθετικά Απάτσι με τους τρομερούς πυραύλους (φονιάδες των αρμάτων μάχης) «Hellfire» καθώς και στα ελικόπτερα NH 90. Η λοχαγός πέρασε με επιτυχία τη Σχολή Κυβερνητών, έγινε κυβερνήτης ελικοπτέρων από το περασμένο Αύγουστο.

Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι αυτή την στιγμή πετούν ως κυβερνήτες σε πολεμικά ελικόπτερα (ακόμα και στα θρυλικά «Χιούι») άλλες 12 γυναίκες, όλες εκπαιδευμένες σε δύσκολες αποστολές.

Αλλά και στην Πολεμική Αεροπορία υπάρχουν γυναίκες πιλότοι και μάλιστα σε ελικόπτερα Σούπερ Πούμα. Μία εξ αυτών η επισμηναγός Χριστίνα – Αγαύη Κουσουράκη έχει αποστολή να σώζει με το ελικόπτερό της ζωές. Είτε πρόκειται για τη ζωή των ναυαγών, είτε για θύματα κακοκαιρίας, είτε για επείγοντα περιστατικά αεροδιακομιδής από νησιά, είτε ναυάγια με μετανάστες, η επισμηναγός είναι πάντα έτοιμη να πετάξει. Ο πατέρας της υποσμηναγού, ήταν αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, «ΟΥΚάς» («βατραχάνθρωπος» δηλαδή) και σήμερα η Χριστίνα πέραν του Σούπερ Πούμα είναι και υπασπιστής του υφυπουργού Άμυνας Νίκου Χαρδαλιά.

***
Η περισυλλογή και οι μετρήσεις

Πάμε τώρα στις εξελίξεις της προεκλογικής περιόδου. Μετά από τρεις εβδομάδας αυτοσυγκράτησης και περισυλλογής ο Κώστας Αχ. Καραμανλής αποφάσισε τελικώς να είναι εκ νέου υποψήφιος στην πατρογονική περιφέρεια των Σερρών. Για την οριστική απόφασή του έχει ενημερωθεί το Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έτσι και αλλιώς είχαν αφήσει εν λευκώ τη διαχείριση του ζητήματος στον μέχρι πρότινος υπουργό Υποδομών και Μεταφορών. Ως εκ τούτου τις επόμενες ημέρες και σίγουρα πριν από τις γιορτές του Πάσχα ο Κώστας Καραμανλής θα επιστρέψει στην περιφέρειά του (με αφετηρία την Πρώτη Σερρών) για να επανεκκινήσει τη δική του εκλογική καμπάνια. Εκείνο που θα σας αποκαλύψω ωστόσο είναι ότι δεν αρκούσαν μόνον οι 20 μέρες περισυλλογής για τις αποφάσεις του αλλά χρειάστηκαν και κάποιες μετρήσεις – αξιολογώντας τη στάση του μετά την τραγωδία των Τεμπών – που συνέβαλαν στην παραμονή στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο. Μετρήσεις τόσο εντός του νομού Σερρών, αφού είναι προφανές ότι ένας Καραμανλής μόνο με όρους πρωτιάς θα ξανάμπαινε στο κυνήγι του σταυρού, όσο και εντός της επικράτειας καθώς η γενικότερη διάθεση της κοινής γνώμης ήταν επίσης μια βασική παράμετρος. Μου μεταφέρουν ότι αν και η κοινή γνώμη εμφανίζεται μοιρασμένη σε σχέση με την υποψηφιότητά του, εντός του συντηρητικού ακροατηρίου όμως και κυρίως μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ τα ποσοστά ήταν συντριπτικά υπέρ της παραμονής του στον γαλάζιο συνδυασμό.

***
Οι υποψηφιότητες που κόπηκαν

Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, λοιπόν, παραμένει υποψήφιος της ΝΔ στις Σέρρες, αλλά αυτό δεν συμβαίνει και με μία σειρά άλλων υποψηφίων που βρίσκονταν σε μια γκρίζα ζώνη και περίμεναν μήπως αλλάξουν ζώνη μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών και οι αρχικές αποφάσεις. Δεν αναφέρομαι βεβαίως στον αποπεμφθέντα Θέμη Χειμάρα, ο οποίος ήταν ο πιο ένθερμος χειροκροτητής στην πρόσφατη περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Φθιώτιδα, ούτε στη Σοφία Νικολάου, η οποία εξακολουθούσε να διατηρεί κάποιες ελπίδες για μια θέση στα ψηφοδέλτια. Αναφέρομαι κυρίως στην Μαρία Σπυράκη, η οποία βρίσκει οριστικά την πόρτα κλειστή για μια μετακόμιση από την Ευρωβουλή στο ψηφοδέλτιο της Α Θεσσαλονίκης. Οι λόγοι- πληροφορούμαι- έχουν πρωτίστως να κάνουν με την εκκρεμότητα των καταγγελιών από τη Ευρωπαία εισαγγελέα. Έως τον Μάιο ωστόσο του 2024 η ευρωβουλευτής θα παραμένει κάτοικος Βρυξελλών.

***
Όλα όσα συζητήθηκαν στην Τριμερή στη Λευκωσία

Αυτή τη φορά η τριμερής σύνοδος Ελλάδας- Κύπρου -Ισραήλ που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, είχε απ΄όλα: Άρχισε με δύο νέους στην κυβέρνηση υπουργούς Εξωτερικών τον Κωνσταντίνο Κόμπο της Κύπρου και τον Έλι Κοέν του Ισραήλ καθώς και με τον Νίκο Δένδια, ως τον πλέον έμπειρο σε τέτοιου είδους συνόδους. Συζητήθηκαν πέραν των πάγιων θεμάτων, δηλαδή ενέργεια, ασφάλεια, συνεργασία, οικονομία και ο πόλεμος στην Ουκρανία, η απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης σε ισραηλινό εστιατόριο στου Ψυρρή, καθώς και η αλλαγή της στάσης της Τουρκίας στα ελληνοτουρκικά μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου και μετά την τραγωδία στα Τέμπη. Το κλίμα στα ελληνοτουρκικά βελτιώθηκε, αλλά όπως εξήγησε στους ομολόγους του ο κ. Δένδιας «δεν περιμένει ότι θα αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη». Αν και η Τριμερής πραγματοποιήθηκε αυτή τη φορά σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και όχι σε επίπεδο Κορυφής ήταν ωστόσο μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη για τις τρεις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου που χτίζουν συστηματικά μια σταθερή συνεργασία και ένα είδος άτυπης συνεργασίας, ανεξάρτητα από ποια κόμματα κυβερνούν στις χώρες αυτές, ανεξάρτητα από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. Και το σημαντικότερο; Η Σύνοδος προχώρησε σε μια ανοικτή πρόσκληση και προς άλλες χώρες της περιοχής να συμμετάσχουν. Ήδη η Βουλγαρία, μαθαίνω έδειξε ενδιαφέρον, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και «τριμερής συν 1« με τη συμμετοχή των ΗΠΑ.

***
Μεταγραφές ΠαΣοΚ από ΝΔ

Δύο μεταγραφές από τη ΝΔ έκανε τις τελευταίες μέρες η Χαριλάου Τρικούπη. Η πρώτη είναι η κυρία Όλγα Πολίτη επιχειρηματίας στο χώρο του τουρισμού και της ναυτιλίας. Είχε διατελέσει μάλιστα τομεάρχης Ναυτιλίας στη ΔΕΕΠ Ανατολικής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας. Αντιδήμαρχος Παιδείας από τον Ιανουάριο του 2023 στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος από το 2019. Θα ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο των Κυκλάδων. Η δεύτερη είναι ο υποναύαρχος (ε.α.) του Λιμενικού Σώματος Σταύρος Μιχαηλίδης, οποίος θα είναι υποψήφιος στη Χίο. Το 2019 ο κ. Μιχαηλίδης ήταν υποψήφιος με τη ΝΔ και έλαβε 5.131 σταυρούς. Για την ιστορία ο Νότης Μηταράκης είχε εκλεγεί με 6.551 σταυρούς

***
Το εσπρέσο και τα κρουασάν στις πλατείες των Βρυξελλών

Ειδική αναφορά στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη έκανε ο Πρωθυπουργός, λέγοντας πως έδωσε αγώνα για να μη χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκά κονδύλια ο φράχτης στον Έβρο, κατά της παράνομης μετανάστευσης, τόνισε χαρακτηριστικά: «Και πρέπει να σας πω ότι είμαι πραγματικά πολύ ενοχλημένος -και χρησιμοποιώ μία ήπια λέξη- από το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιοι σήμερα οι οποίοι στην Ευρώπη δίνουν αγώνα ώστε το έργο αυτό να μην χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους και να το πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος.

Ακριβώς, όπως είπε, αυτό έκανε ο κ. Παπαδημούλης και ο ΣΥΡΙΖΑ, προσυπογράφοντας σχετική τροπολογία κάποιων συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Οι οποίοι μπορεί, ξέρετε, να αισθάνονται καλά, να πίνουν τον εσπρέσο τους και να τρώνε τα κρουασάν τους στις πλατείες των Βρυξελλών, ας έρθουν από εδώ να δουν στον Έβρο τι σημαίνει να προστατεύεις τα σύνορα της Ευρώπης. Και τότε ίσως αλλάξουν άποψη για αυτό το οποίο κάνουμε

***
Ο προπομπός του Μητσοτάκη

Όταν λέμε προπομπός του Πρωθυπουργού μην πάει το μυαλό σας σε εποχούμενο αστυνομικό που συνήθως ανοίγει δρόμο σε επισήμους. Προπομπός του Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγεται πως είναι ένας πρώην βουλευτής της ΝΔ, ο Γιώργος Καλαντζής που εκλεγόταν στην Καβάλα. Αποστολή του; Να φθάνει πρώτος στις περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη και να προετοιμάζει το έδαφος της επίσκεψης. Τι σημαίνει όμως αυτό για έναν προπομπό; Να συναντάται με φορείς, να ακούει αιτήματα ακόμα και παράπονα για να τα μεταφέρει εγκαίρως στον Πρωθυπουργό.

***
Η Πηνελόπη και οι… αριστερές της λαμπάδες

Πηνελόπη Καλογεροπούλου Facebook

Είναι βέβαιος πως είδατε ορισμένα δημοσιεύματα για τις λαμπάδες με τη φιγούρα και τις ατάκες του… Δημήτρη Κουτσούμπα. Σας έχω νέα για το ποια κρύβεται πίσω από τη συγκεκριμένη καινοτομία. Ονομάζεται Πηνελόπη Καλογεροπούλου και έχει εργαστήριο χειροτεχνίας στα Κρέστενα της Ηλείας. Η ιδέα προέκυψε πέρσι από παραγγελία πελάτη της και η μεγάλη ανταπόκριση που συνάντησε την οδήγησε στο να δώσει συνέχεια και φέτος. Όσοι, πάντως, σκέφτονται να της παραγγείλουν αντίστοιχες λαμπάδες με άλλους πολιτικούς αρχηγούς μάλλον θα απογοητευτούν, αφού η ίδια δηλώνει ότι το χέρι της όταν ζωγραφίζει “πάει μόνο αριστερά” και, όπως σπεύδει να διευκρινίσει, μόνο “πραγματικά αριστερά”.