Ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίζεται ότι θα συλληφθεί την Τρίτη λόγω κατηγοριών που προκύπτουν μετά από έρευνα για χρηματισμό 130.000 δολαρίων στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς το 2016.

Αν αυτό συμβεί, θα γίνει ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που θα αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις.

Για τι κατηγορείται ο Τραμπ;

Το 2016, η πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς ισχυρίστηκε ότι είχε σεξουαλικές επαφές με τον Ντόναλντ Τραμπ το 2006 και ότι το επιτελείο του υποψήφιου τότε προέδρου και συγκεκριμένα ο δικηγόρος του, Μάικλ Κοέν είχε εξαγοράσει τη σιωπή της έναντι 130.000 δολαρίων, πριν τις εκλογές, ώστε να μην αποκαλύψει λεπτομέρειες για τις ιδιωτικές τους στιγμές.

Το γεγονός από μόνο του δεν είναι παράνομο, ως μια ιδιωτική συμφωνία και συναλλαγή. Ωστόσο, όταν ο Τραμπ ξεπλήρωσε τον Κοέν, η απόδειξη πληρωμής ανέφερε ότι επρόκειτο για νομικά έξοδα. Οι εισαγγελείς λένε ότι αυτό ισοδυναμεί με παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων, κάτι που αποτελεί πλημμέλημα – ποινικό αδίκημα – στη Νέα Υόρκη.

Οι εισαγγελείς θα μπορούσαν επίσης να υποστηρίξουν ότι υπάρχει παραβίαση του εκλογικού νόμου, καθώς η προσπάθειά του να κρύψει τις πληρωμές του στην κα Ντάνιελς υποκινήθηκε από το ότι δεν ήθελε οι ψηφοφόροι να γνωρίζουν ότι είχε σχέση μαζί της. Η συγκάλυψη ενός εγκλήματος με παραποίηση αρχείων θα ήταν κακούργημα, που είναι πιο σοβαρή κατηγορία.

Ακόμη και οι συνήγοροι της δίωξης αναγνωρίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για ξεκάθαρη υπόθεση. Υπάρχει ελάχιστο προηγούμενο για μια τέτοια δίωξη και οι προηγούμενες απόπειρες να κατηγορηθούν πολιτικοί ότι περνούν το όριο μεταξύ της χρηματοδότησης της εκστρατείας και των προσωπικών δαπανών έχουν καταλήξει σε αποτυχία.

«Θα είναι δύσκολο», λέει η Κάθριν Κρίστιαν, πρώην οικονομική εισαγγελέας του εισαγγελέα της Νέας Υόρκης.

Τι θα γίνει αν συλληφθεί;

Οι δικηγόροι του Τραμπ έχουν επισημάνει ότι μια σύλληψη του πρώην προέδρου θα ακολουθούταν από την τυπική διαδικασία.

Αυτό σημαίνει ότι θα ταξίδευε από το σπίτι του, την έπαυλη Mar-a-Lago στη Φλόριντα και θα εμφανιζόταν στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

Ο πρώην πρόεδρος θα υποβαλλόταν στην διαδικασία λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων και λήψη δειγμάτων DNA, ενώ θα θεωρούταν και επίσημα κρατούμενος.

Δεδομένης όμως της ιδιαιτερότητας της περίπτωσης, πιθανότατά θα υπάρξει ειδική συνεννόηση μεταξύ του νομικού επιτελείου του Τραμπ και του γραφείου του εισαγγελέα.

Στη συνέχεια θα οριζόταν δικάσιμος και άλλες λεπτομέρειες, όπως πιθανοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί και οι απαιτήσεις εγγύησης για τον κατηγορούμενο.

Η καταδίκη για πλημμέλημα θα επέφερε απλά πρόστιμο αλλά σε περίπτωση που ο Τραμπ καταδικαζόταν για κακούργημα, θα αντιμετώπιζε μέγιστη ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών. Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, το πιο πιθανό σενάριο είναι το πρόστιμο.

Μπορεί ακόμα να είναι υποψήφιος πρόεδρος;

Ένα κατηγορητήριο ή ακόμα και μια ποινική καταδίκη δεν θα εμπόδιζε τον Τραμπ να συνεχίσει την προεδρική του εκστρατεία, αν το επιλέξει – και έχει δώσει κάθε ένδειξη ότι δε θα σταματήσει ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει τίποτα στη νομοθεσία των ΗΠΑ που να εμποδίζει έναν υποψήφιο που κρίνεται ένοχος για ένα έγκλημα να κάνει προεκλογική εκστρατεία η ακόμα και να διατελέσει πρόεδρος – ακόμη και από τη φυλακή.

Ωστόσο, μία σύλληψη του Ντόναλντ Τραμπ σίγουρα θα περιέπλεκε την προεδρική εκστρατεία του, όπως σχολιάζει το BBC.