«Είμαι αθώα και θα το αποδείξω» είπε η Εύα Καϊλή στη Ντέμπορα Μπεργκαμίνι, μέλος του Φόρτσα Ιτάλια και της ιταλικής αντιπροσωπείας στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία την επισκέφθηκε στις φυλακές του Χάρεν, στις Βρυξέλλες, όπου η Ελληνίδα ευρωβουλευτής βρίσκεται προφυλακισμένη για τη συμμετοχή της στο Qatargate.

Τα όσα ειπώθηκαν μεταξύ των δύο γυναικών μεταφέρει η ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera, η οποία αναφέρει πως η Εύα Καϊλή ήταν χαμογελαστή, ντυμένη με ένα απλό τζιν, λευκό πουκάμισο, μια πράσινη ζακέτα με μαύρα στοιχεία που πρέπει υποχρεωτικά να φορούν όλες οι κρατούμενες και αθλητικά παπούτσια, μιλά με ένταση για τη δικαστική περιπέτειά της, το τέλος της οποίας δεν είναι για την ώρα ορατό.

«Δεν νιώθω θύμα αλλά τρόπαιο»

«Είμαι αθώα, θα το αποδείξω. Αλλά δεν νιώθω θύμα, νιώθω τρόπαιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση της συνομιλήτριας της σχετικά με το γιατί αισθάνεται τρόπαιο, απάντησε: «Ναι, είμαι το τρόπαιο μιας πολιτικής δίωξης που βασίζεται σε μια προκατάληψη, μια προκατάληψη που υπάρχει για τους βουλευτές και τους πολιτικούς της Νότιας Ευρώπης. Τους Μαλτέζους, τους Έλληνες, τους Ιταλούς και ούτω καθεξής».

Η συνάντηση με τη βουλευτή του κόμματος Forza Italia, η οποία είναι μέλος της ιταλικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, έγινε τη Δευτέρα 27 Μαρτίου.

Ξεκινώντας τη συνάντηση, η Καϊλή εκφράζει εμμέσως ένα παράπονο: «Σας ευχαριστώ που ήρθατε να με δείτε. Εκτιμώ το θάρρος σας».

Θάρρος; αναρωτιέται η Ιταλίδα βουλευτής. «Ναι, το κουράγιο σας. Είστε η πρώτη βουλευτής που έρχεται να με δει εδώ στη φυλακή, να δει πώς είμαι. Κανείς δεν έχει έρθει μέχρι τώρα. Κανείς από το κόμμα μου, κανένας από την Ελλάδα».

Και συμπληρώνει: «Μετά τον θόρυβο των πρώτων ημερών γύρω από την υπόθεση, κανείς δεν μιλάει πια. Με αγνοούν, με έχουν ξεχάσει, πράγματι με έχουν ακυρώσει (με έχουν κάνει cancelled)».

«Τις πρώτες έξι εβδομάδες σκέφτηκα ακόμα και την αυτοκτονία»

Η Καϊλή μιλώντας στην Ιταλίδα βουλευτή γίνεται εξομολογητική: «Τις πρώτες έξι εβδομάδες σκέφτηκα ακόμα και την αυτοκτονία. Αρκετές φορές. Μετά κάτι μέσα μου έκανε κλικ». Η Καϊλή δεν επεκτάθηκε πάνω σε αυτήν τη σκέψη, ωστόσο η ιταλική εφημερίδα σημειώνει ότι το διάστημα αυτών των έξι εβδομάδων συμπίπτει χρονικά με τη στιγμή που ο Παντσέρι αποφάσισε να συνεργαστεί με τις βελγικές δικαστικές Αρχές και να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας και μεταμέλειας δίνοντας τους πάντες και τα πάντα. Δεν είναι σύμπτωση, γράφει η Corriere.

Η Καϊλή σε αυτήν τη φάση της ζωής της δηλώνει ότι κύριο μέλημά της είναι η 2 ετών κόρη της την οποία έχει δικαίωμα να βλέπει δύο φορές τον μήνα.

«Όταν τελειώσει αυτή η ιστορία θέλω να ξαναρχίσω να ασχολούμαι με την πολιτική»

Στο κελί όπου κρατείται μόνη της, απασχολείται μαθαίνοντας γαλλικά και ολλανδικά, τις δύο επίσημες γλώσσες του Βελγίου. Για το τι σκέφτεται να κάνει μετά την περιπέτειά της και την αποφυλάκισή της, η απάντησή της ίσως ξαφνιάσει: «Όταν τελειώσει αυτή η ιστορία θέλω να ξαναρχίσω να ασχολούμαι με την πολιτική».

Τέσσερις μήνες μετά τη σύλληψη της ίδιας και του συντρόφου της και πατέρα της 2 ετών κόρης της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, που έχει αποφυλακιστεί υπό όρους, αλλά και του φερόμενου ως εγκεφάλου του σκανδάλου Αντόνιο Παντσέρι, αυτό που έχει να πει για τον Ιταλό πρώην βουλευτή είναι ότι ±ήταν πολύ χειριστικός με τον σύντροφό μου».

Η κατηγορία της διαφθοράς που τη βαρύνει είναι πολύ σοβαρή: η Καϊλή φέρεται να προσπάθησε να επηρεάσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το Κατάρ με αντάλλαγμα χρήματα. Τα απτά στοιχεία σε βάρος της είναι οι 600.000 ευρώ σε μετρητά που βρήκε η αστυνομία στο σπίτι της, η ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην οποία αναφέρθηκε στο Κατάρ ως «μια χώρα που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων».