Η Ελληνίδα Ρίτα Γουίλσον μαζί με τον σύζυγό της Τομ Χανκς έκλεψαν την παράσταση στη δεξίωση που παρέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο για την αναγνώριση της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε με πολύ θερμά λόγια για τη χώρα μας και τη συνεισφορά της στη δημιουργία του αμερικανικού κράτους λόγω του θεσμού της δημοκρατίας. Ο κ. Μπάιντεν αναφέρθηκε και στο παρατσούκλι «Μπαϊντενόπουλος» που του έχουν προσδώσει στην πολιτεία του Ντέλαγουερ αλλά και στον Ρόμπερτ Μενέντεζ, για τον οποίο είπε «νομίζω ότι είναι Έλληνας».

Ελληνικά τραγούδια από τη Ρίτα Γουίλσον

Αναμφίβολα, όμως, η στιγμή που ξεχώρισε ήταν όταν η Ρίτα Γουίλσον, η οποία έχει πολιτογραφηθεί Ελληνίδα μαζί με τον διάσημο σύζυγό της, τραγούδησε Σταμάτη Κόκοτα και το τραγούδι «Μια παρένθεση και μόνο» με τους παριστάμενους να τη συνοδεύουν χτυπώντας ρυθμικά παλαμάκια.

Στη σκηνή ανέβηκε και ο Τομ Χανκς αφού ο Τζο Μπάιντεν αστειεύτηκε προς τη Ρίτα Γουίλσον ότι «το ταλέντο σου είναι απίστευτο. Και το μόνο που με ανησυχεί είναι το γούστο σου στους άνδρες». «Έχεις κάτι να πεις Τομ;» ρώτησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ τον διάσημο ηθοποιό που απάντησε «δεν είμαι Έλληνας αλλά είχα την λογική να παντρευτώ μία Ελληνίδα» προκαλώντας γέλια στο κοινό.

Μπάιντεν: «Για να γνωρίσουμε αληθινά την Αμερική πρέπει να μάθουμε λίγα πράγματα για την Ελλάδα»

Όπως είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ «πριν από χιλιάδες χρόνια, ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Σωκράτης είπε «Γνώρισε τον εαυτό σου. Μάθε τον εαυτό σου”. Λοιπόν για να γνωρίσουμε αληθινά την Αμερική, πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία και τις ελπίδες μας — πρέπει να γνωρίζουμε λίγα πράγματα για την Ελλάδα για να την κατανοήσουμε πραγματικά. Η Ελλάδα είναι συνυφασμένη στα ίδια τα θεμέλια της δημοκρατίας και του έθνους μας. Το βλέπουμε σε όλη αυτή την πόλη, από τις στήλες του Καπιτωλίου έως τις φιγούρες που πλαισιώνουν το Ανώτατο Δικαστήριο, εμπνευσμένο από τη Θέμιδα την Ελληνίδα θεά του νόμου και της δικαιοσύνης. Και περισσότερο από αυτό, το νιώθουμε στην ψυχή του έθνους μας».

«Οι ΗΠΑ είναι το μόνο έθνος στον κόσμο που βασίζεται σε μια ιδέα. Μια ιδέα. Κάθε άλλο έθνος στον κόσμο βασίζεται στη γεωγραφία, την εθνικότητα ή τη θρησκεία. Αλλά βασιζόμαστε σε μια ιδέα — και δεν είναι υπερβολικό να το προτείνουμε — στην ιδέα ότι όλοι έχουμε δημιουργηθεί ίσοι. Κανένα άλλο έθνος δεν βασίζεται σε μια ιδέα. Και ήταν ουσιαστικά ελληνική ιδέα από νωρίς. Πραγματικα το εννοω. Ήταν τα ελληνικά όλα αυτά τα χρόνια πριν που ενέπνευσαν τους διαμορφωτές να πιστέψουν σε αυτή τη ριζοσπαστική ιδέα και να οικοδομήσουν — να χτίσουν ένα έθνος γύρω από αυτήν» πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν.

Αναφερόμενος, δε, στην επανάσταση της 25ης Μαρτίου ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι «χρόνια μετά την αμερικανική ανεξαρτησία, αυτή είναι η ίδια ιδέα που οι γενναίοι Έλληνες πατριώτες πολέμησαν για τη δική τους ελευθερία επίσης, θέτοντας τις βάσεις για ένα μέλλον που θα έκανε και τα δύο έθνη περήφανα. Έτσι, σήμερα και κάθε μέρα, η ελληνική ανεξαρτησία είναι μια γιορτή τόσο για τους Αμερικανούς όσο και για τους Έλληνες. Μας δίνει την ευκαιρία να τιμήσουμε αυτήν την ιστορία που μας δένει με τις αξίες που μας ενώνουν: ελευθερία, ισότητα, αξιοπρέπεια και δημοκρατία».

Ο Μπαϊντενόπουλος

Από την ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ δεν θα μπορούσε να λείψει και η αναφορά στο παρατσούκλι «Μπαϊντενόπουλος» που του έχουν προσδώσει οι ψηφοφόροι στο Ντέλαγουερ και στο οποίο είχε αναφερθεί στη συνάντηση που είχε πέρυσι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.