Που θα οδηγήσει ο «κλεφτοπόλεμος» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Ανδρέα Λοβέρδο και τη Χαριλάου Τρικούπη; Θα υπάρξει κάποια αντίδραση από την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από τις δημόσιες αναφορές του πρώην υπουργού που, όπως λέγεται, βρίσκονται σε απόσταση από το ΠαΣοΚ ή θα «δεν είναι καιρός για εσωστρέφειες;»

Αυτές τις ημέρες όλα δείχνουν ότι παίζεται ένα παιχνίδι τακτικής. Ο κ. Λοβέρδος έβαλε υποσημειώσεις, στην αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη, για το τρίτο πρόσωπο που θα προτείνει για τη θέση του Πρωθυπουργού, προκαλώντας την οργή της Χαριλάου Τρικούπη που του έδειξε, με μια ανακοίνωση 18 λέξεων, «κίτρινη κάρτα».

 

Γιατί ο Ανδρουλάκης «δεν έκανε κίνηση»

 

Είχε προηγηθεί ένα έντονο παρασκήνιο. Στο τραπέζι των συζητήσεων που έγιναν στην Χαριλάου Τρικούπη δεν έλειψαν οι σκέψεις για λήψη πειθαρχικών μέτρων εναντίον του κ. Λοβέδρου. Υπήρξε ακόμα η σκέψη πέραν του σχολίου αποδοκιμασίας από την Χαριλάου Τρικούπη να ζητηθεί από τον πρώην υπουργό να ανασκευάσει τη δήλωση του. Άλλες προτάσεις συνιστούσαν στάση αναμονής «μέχρι να δούμε που τελικά θέλει να οδηγήσει τα πράγματα ο Ανδρέας».

Ο κ. Ανδρουλάκης δεν θέλησε να λάβει αποφάσεις εν θερμώ.  Υπήρχε ακόμα μια σημαντική παράμετρος. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ με μια κίνηση υψηλού ρίσκου, έβαλε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, θέτοντας όρους που καθιστούν πολύ δύσκολη υπόθεση την συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας. Ήταν μια κίνηση που, παρά τις κριτικές που δέχεται, ξανάβαλε τη Χαριλάου Τρικούπη στο κέντρο του προεκλογικού κάδρου.

Αν η Χαριλάου Τρικούπη επέλεγε, σε αυτή τη φάση,  τη λήψη μέτρων εναντίον του κ. Λοβέρδου ενδεχομένως να βρισκόταν αντιμέτωπη με ένα διπλό κίνδυνο. Η ατζέντα που έθεσε ο κ. Ανδρουλάκης με στόχο την ολική επαναφορά του ΠαΣοΚ στο πολιτικό παιχνίδι θα πήγαινε περίπατο. Παράλληλα θα άνοιγε, σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο, ένας κύκλος εσωστρέφειας, που πιθανότατα θα προκαλούσε εκλογική ζημιά.

Ο κ. Λοβέρδος έγινε αποδέκτης και του κλίματος που υπήρχε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος αλλά και της φημολογίας για διαγραφή του. «Δεν είμαι πρόσωπο που διαγράφεται, δεν είμαι από αυτούς που μπορείς να «φας» εύκολα» και χαρακτήρισε τη συζήτηση για τη διαγραφή του «υποτιμητική» για αυτόν που την κάνει. «Δεν είμαι σε διαφορετική γραμμή για να διαγραφώ», ανέφερε. Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι «μίλησα καθαρά, αλλά δεν έχω σκοπό να δημιουργήσω σύγκρουση. Έβαλα τελεία, προχωράμε για τις εκλογές του Μαΐου»

 

Τα σενάρια για «το τέλος μιας σχέσης»

 

Οι νέες δηλώσεις του κ. Λοβέρδου και η αναφορά του ότι «είμαι πρόσωπο που δεν διαγράφεται», προκάλεσαν για μια ακόμη φορά την ενόχληση της ηγεσίας. Η Χαριλάου Τρικούπη «απάντησε» στις δηλώσεις του κ. Λοβέδρου. ««Το ΠαΣοΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι σε μείζονα θεσμική και προγραμματική σύγκρουση με το σύστημα Μητσοτάκη. Το προχθεσινό μας σχόλιο ισχύει στο ακέραιο. Για τη σημερινή συνέντευξη, ουδέν σχόλιο». Τι έλεγε το προχθεσινό σχόλιο της Χαριλάου Τρικούπη; Ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ο κ. Λοβέρδος ταυτίζεται με τη ΝΔ.

Πώς θα εξελιχθεί αυτός ο «κλεφτοπόλεμος;»

Ψύχραιμοι παρατηρητές υπογραμμίζουν ότι ο κ. Λοβέρδος «δείχνει να ακολουθεί το δικό του δρόμο, ουσιαστικά είναι εκτός ΠαΣοΚ». Τονίζουν όμως, ότι σε αυτή τη φάση δεν θα πρέπει να αναμένουμε, εκτός απροόπτου, κάποια ιδιαίτερη εξέλιξη στο μέτωπο μιας σχέσης η οποία «οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στο διαζύγιο».  Προέχει, τονίζουν, σε αυτή τη φάση, το ΠαΣοΚ να πάει ενωμένο στις εκλογές του Μαΐου.

Πολλά θα κριθούν τις επόμενες ημέρες. Αν δεν υπάρξουν νέες δηλώσεις που θα ρίξουν λάδι στη φωτιά τότε το πιθανότερο σενάριο είναι τα πράγματα θα μείνουν ως έχουν και να ξεκαθαριστούν, αν χρειαστεί, μετά τις κάλπες. Ο κ. Λοβέρδος, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του, δεν θέλει αυτή η ιστορία να γίνει σήριαλ. Ούτε η Χαριλάου Τρικούπη θέλει μια τέτοια εξέλιξη.  Αυτό σημαίνει ότι το πινγκ-πόνγκ δηλώσεων που παρακολουθούμε αυτές τις μέρες είναι ένα ακόμα επεισόδιο μιας σχέσης που φαίνεται να οδεύει προς το τέλος της αλλά όχι την τελική της πράξη.