Τον Χούμζα Γιουσάφ επέλεξαν για νέο ηγέτης του κόμματος τα μέλη του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP), μετά από μία σκληρή εσωκομματική διαδικασία που προκλήθηκε από την παραίτηση της επί 9 χρόνια επικεφαλής του κόμματος, Νίκολα Στέρτζον.

Ο Χούμζα Γιουσάφ, μετά τη σχετική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της Σκωτίας, θα αναλάβει πιθανότατα επικεφαλής της ημιαυτόνομης κυβέρνησης της Σκωτίας.

Η νίκη του Γιουσάφ επιβεβαιώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας μετά από μια εκστρατεία έξι εβδομάδων όπου οι τρεις υποψήφιοι πέρασαν μεγάλο μέρος του διαγωνισμού επικρίνοντας ο ένας τα πεπραγμένα του άλλου σε μια σειρά προσωπικών επιθέσεων.

Η ενότητα του SNP, που ήταν ένα από τα δυνατά του σημεία, κατέρρευσε λόγω επιχειρημάτων σχετικά με τον τρόπο επίτευξης ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία και τον καλύτερο τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να εισαχθούν μεταρρυθμίσεις όπως τα δικαιώματα των τρανς.

Ο Γιουσάφ αναλαμβάνει ένα κόμμα με πρωταρχικό στόχο να τερματίσει την τριών αιώνων ένωση της Σκωτίας με την Αγγλία.

Ωστόσο, ενώ περίπου τέσσερις στους 10 Σκωτσέζους εξακολουθούν να υποστηρίζουν την ανεξαρτησία, σύμφωνα με δημοσκόπηση αυτόν τον μήνα, η αποχώρηση της Στέρτζον – μιας αν μη τι άλλο χαρισματικής και επιβλητικής ηγετικής μορφής – μπορεί να επιβραδύνει ένα μέρος της δυναμικής πίσω από τη διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δεν υπάρχει συμφωνημένη στρατηγική για το πώς να εξαναγκαστεί η Βρετανία να αποδεχτεί ένα νέο δημοψήφισμα και αυτός ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους παραιτήθηκε η Στέρτζον.