Η ιατροδικαστής Λήδα – Καλλιόπη Κοβάτση, συνέστησε στους γονείς του Αλκη Καμπανού να βγουν έξω από τη δικαστική αίθουσα λόγω της «σκληρότητας» των όσων θα καταθέσει.

Με την εξέταση της ιατροδικαστού συνεχίζεται στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, για 15η μέρα,  η δίκη των 12 κατηγορουμένων για τη δολοφονία του 19χρονου φοιτητή και τον τραυματισμό των δύο φίλων του, ύστερα από την άγρια επίθεση που δέχθηκαν με οπαδικά κίνητρα, τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου 2022, στην Χαριλάου.

Η σκληρή περιγραφή για τα θανατηφόρα τραύματα του Αλκη

«Επειδή αυτά που θα ακούσουμε είναι πολύ σκληρά για όλους, συμβουλεύω ως μάνα να βγουν οι γονείς από την αίθουσα», είπε η ιατροδικαστής και διευθύντρια του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ, κατά την έναρξη της κατάθεσής της.

Οι γονείς του ‘Αλκη έλαβαν υπόψιν τη σύσταση της ιατροδικαστού και πράγματι  αποχώρησαν από την αίθουσα του Κακουργιοδικείου. Η προτροπή αυτή ωστόσο ήταν που προκάλεσε την αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων που είπαν  ότι η μάρτυρας «δεν βρίσκεται στο δικαστήριο ως μητέρα», αλλά με την επιστημονική της ιδιότητα και προκειμένου να καταθέσει για τα ιατροδικαστικά ευρήματα που διαπίστωσε εξετάζοντας τόσο τη σορό του ‘Αλκη όσο και τα τραύματα των δύο φίλων του.

Από τι πέθανε ο Αλκης

Η ιατροδικαστής επιβεβαίωσε την πορισματική της έκθεση –  επιδεικνύοντας φωτογραφίες που απεικόνιζαν τα τραύματα του ‘Αλκη και συμβουλευόμενη τις σημειώσεις του ηλεκτρονικού της υπολογιστή –  σύμφωνα με την οποία ο θάνατος του 19χρονου «οφείλεται σε θανατηφόρες κακώσεις στα κάτω άκρα και σε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις»,

Αναφερόμενη στις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις εξήγησε πως διαπίστωσε «δύο κατάγματα, δύο εστίες αιμορραγίας κι ένα εγκεφαλικό οίδημα».

Αναφορικά με το εγκεφαλικό οίδημα είπε πως  «για να το σώσεις έπρεπε να κάνεις κρανιοεκτομή». Από την ιατροδικαστική εξέταση, όπως κατέθεσε η μάρτυρας, προέκυψε ότι η εξωτερική εικόνα της κεφαλής διέφερε από την εσωτερική. «Τα τραύματα δεν «φώναζαν» απ’ έξω, αλλά από μέσα», κατέθεσε χαρακτηριστικά, χωρίς όμως να μπορεί να προσδιορίσει τα όργανα που προκάλεσαν τις συγκεκριμένες κακώσεις ούτε από τί προήλθαν κάποια απ’ αυτά.

Ακολούθως αναφέρθηκε  στα τραύματα των κάτω άκρων, εκ των οποίων δύο του προκάλεσαν αθρόα αιμορραγία στο δεξί μηρό. Για τα τραύματα στο συγκεκριμένο σημείο ανέφερε ότι δεν είναι συμβατά με δρεπάνι και κάραμπιτ. Αντιθέτως για τα τραύματα στον αριστερό μηρό, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προκλήθηκαν από δρεπάνι, προσθέτοντας πάντως ότι από μόνα τους αυτά δεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν τον θάνατο.

Όταν ρωτήθηκε  από την έδρα για τα όργανα-όπλα που χρησιμοποίησαν οι δράστες με βάση τα ιατροδικαστικά ευρήματα, η μάρτυρας απάντησε πως διαπίστωσε τρία διαφορετικά νήσσοντα και τέμνοντα όργανα και τουλάχιστον δύο θλόντα όργανα. «Πιθανότατα να ήταν περισσότερα αλλά αυτά μπόρεσα να διαπιστώσω», κατέθεσε.

«Τους μιλούσα κι αυτοί κοιτούσαν το ταβάνι»

Όσον αφορά στους άλλους δύο τραυματίες (πιο σοβαρά ο πρώτος), η κ. Κοβάτση χαρακτήρισε επικίνδυνες τις σωματικές βλάβες που υπέστησαν. Μεταφέροντας στο δικαστήριο την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν όταν τους συνάντησε στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», τρία 24ωρα μετά την επίθεση, είπε: «Ήταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Τους μιλούσα κι αυτοί κοιτούσαν το ταβάνι. Χρειάστηκε αρκετό κόπο για να έχω μία επαφή μαζί τους».

Εισαγγελικό αίτημα να προσκομιστούν τα ρούχα του Αλκη

Αίτημα να προσκομιστούν ως «πειστήρια» τα ρούχα που φορούσε ο ‘Αλκης κατά την δολοφονική επίθεση υπέβαλε η εισαγγελέας της έδρας προς το ΜΟΔ Θεσσαλονίκης, το οποίο και έγινε δεκτό. Στόχος της εισαγγελέως η αντιστοίχιση των ρούχων του θύματατος με τα τραύματα στο σώμα του. Τα Τα πειστήρια της δολοφονίας, μεταξύ των οποίων και ο ρουχισμός του άτυχου Αλκη,  φυλάσσονται στο Πρωτοδικείο.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ