Είναι η δολοφονία του 19χρονου Αλκη Καμπανού μια πράξη οπαδικής βίας; Ακόμα κι αν το δούμε έτσι, το θλιβερό και τρομακτικό αυτό γεγονός αποκαλύπτει ότι αυτό που αποκαλούσαμε «οπαδική βία» είναι πλέον κάτι πιο ζοφερό και πολύ χειρότερο από ό,τι ξέραμε μέχρι τώρα. Μέχρι τώρα υπήρχαν «ραντεβού θανάτου», οπαδικές συμπλοκές, επιθέσεις συνδεσμιτών σε συνδέσμους αντιπάλων, επεισόδια στα πέριξ των γηπέδων, ειδικά σε ματς που για κάποιον λόγο επιτρεπόταν η παρουσία οπαδών και των δύο ομάδων – σε τελικούς του Κυπέλλου Ελλάδος π.χ. έχουμε δει πολλά και άθλια. Αλλά αυτό που έγινε στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Δευτέρα δεν έχει σχέση με αυτά που γνωρίζαμε. Με βάση τις μαρτυρίες, από δύο αυτοκίνητα βγήκαν επτά ή οκτώ μαυροντυμένοι νεαροί. Σταμάτησαν τρεις φοιτητές που περνούσαν από το Χαριλάου και που δεν ήταν οπαδοί οι ίδιοι. Τους ρώτησαν τι ομάδα είναι και όταν αυτοί απάντησαν Αρης, άρχισαν να τους χτυπούν. Τον έναν τον δολοφόνησαν κόβοντάς του την αρτηρία με ένα δρεπάνι που πέταξαν κάποια μέτρα πιο μακριά από το σημείο. Ολα αυτά ακούγονται καινούργια. Αλλά δεν είναι.

Το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο

Από τα πολλά που ακούστηκαν αυτές τις μέρες κρατάω μια δήλωση του παλιού ποδοσφαιριστή Σάκη Πρίττα. Ο Πρίττας αποκάλυψε πως λίγες μέρες πριν τη δολοφονία του Αλκη είδε με τα μάτια του μια αντίστοιχη αγέλη να χτυπά ένα δεκαπεντάχρονο παιδί μπροστά στο Μακεδονία Παλλάς – και όχι σε κάποιο κακοφωτισμένο απόκεντρο σημείο της πόλης. Μια μέρα πριν τη δολοφονία είχε καταγγελθεί επίθεση ανάλογη σε 14χρονα παιδιά γιατί φορούσαν φανέλες του Αρη!

Από όλα αυτά καταλαβαίνει κανείς πως στη Θεσσαλονίκη υπάρχει ένα πρόβλημα πιο σύνθετο: φαίνεται ότι διάφοροι που έφτασαν στο σημείο να διαφεντεύουν τα γήπεδα αποφάσισαν να αναλάβουν να γίνουν αφέντες των γειτονιών αρχικά και της ίδιας της πόλης στη συνέχεια. Για το ότι τα γήπεδα είναι δικά τους δεν υπάρχει αμφιβολία: στο ντέρμπι ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός την περασμένη Κυριακή οι περίπου 500 οπαδοί του ΠΑΟΚ που βρέθηκαν στο γήπεδο ήταν οργανωμένοι και ήταν όλοι στα επίσημα. Είναι αυτοί που σε μια πρόσφατη ανακοίνωσή τους προειδοποιούν ότι «προετοιμάζονται για τόσο πόλεμο, που όλοι θα παρακαλούν για ειρήνη».

Ο Μποζατζίσκι και οι δικηγόροι

Η ερώτηση που αφορά το πού βρίσκουν το θάρρος αυτού του τύπου οι αγέλες για να κάνουν τέτοια χτυπήματα έχει απάντηση: μοιάζει να υπάρχει ένας μηχανισμός που φροντίζει να μην παθαίνουν τίποτα τα περίφημα «παιδιά». Για την κατανόηση του πράγματος είναι χρήσιμη η προηγούμενη ιστορία στην οποία στη Θεσσαλονίκη είχαμε νεκρό. Τον Ιανουάριο του 2020 σκοτώθηκε στο πλαίσιο μιας επίθεσης που έγινε πάλι από οπαδούς του ΠΑΟΚ σε καφετέρια ένας βούλγαρος φίλος του Αρη, ο Τόσκο Μποζατζίσκι, τον οποίο παρέσυρε αυτοκίνητο ενώ αυτός έτρεχε να γλιτώσει. Οι έρευνες απέδειξαν ότι ακόμα και το αυτοκίνητο που πέρασε από εκεί δεν πέρασε τυχαία: ανήκει σε έναν άλλον γνωστό σταρ του οπαδικού κινήματος και το οδηγούσε η τότε μνηστή του. Για το γεγονός πέρασαν από δίκη οκτώ συλληφθέντες: σήμερα είναι όλοι ελεύθεροι! Στη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας υπήρξε μεταβολή των κατηγοριών: τον νομικό θρίαμβο πέτυχε ένας στρατός από τους καλύτερους δικηγόρους της Θεσσαλονίκης. Κάποιοι έχουν ήδη αναλάβει και τον δράστη της δολοφονίας του Αλκη.

Οι άτολμες ανακοινώσεις

Στην ερώτηση από πού τα «παιδιά» αντλούν το θράσος η απάντηση είναι απλή: από το γεγονός πως πολλοί τους φοβούνται και πολλοί είναι έτοιμοι να τους βοηθήσουν. Απόδειξη του φόβου αποτελεί η ανακοίνωση της ΠΑΕ, της ΚΑΕ και του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ για τη δολοφονία του Αλκη. Δεν τόλμησαν καν να ζητήσουν από τις Αρχές τη σύλληψη και παραδειγματική τιμωρία των δραστών. Συγχρόνως χαρακτηρίζουν την άγρια και εν ψυχρώ δολοφονία ως απλή «απώλεια», λες και ο δύστυχος φοιτητής σκοτώθηκε σε τροχαίο. Μην αποκλείετε κάποιοι που την έβγαλαν να εμφανιστούν κάποια μέρα και σε ένα μελλοντικό δικαστήριο. Και να μιλήσουν για μια κακιά στιγμή…

Το «μπουμπούκι» που συνελήφθη δεν ήταν μόνο του…

Η κυβέρνηση θέλησε κυρίως να δει από την ελληνική αστυνομία αποτελεσματικότητα. Τη σύλληψη του υπόπτου για τη δολοφονία του Αλκη την ανήγγειλε την Τετάρτη το πρωί στο Twitter ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος με σχετική ανακοίνωση με την οποία απάντησε δημοσίως στο αίτημα του Πρωθυπουργού, που ζήτησε την άμεση διαλεύκανση της δολοφονίας. Η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης έκανε καλή δουλειά. Αλλά στην ιστορία υπάρχουν πολλά ερωτηματικά. Μετά την αποκάλυψη του δελτίου ειδήσεων του Mega ότι μετά το περίφημο δρεπάνι βρέθηκε και δεύτερο φονικό όπλο κοντά στον τόπο της δολοφονίας (ένας σουγιάς) πληθαίνουν οι υποψίες πως ο δράστης της στυγερής δολοφονίας δεν είναι μόνο ένας, δηλαδή ο 24χρονος αλβανικής καταγωγής κάτοικος Θεσσαλονίκης που ομολόγησε. Ο γνωστός ποινικολόγος κ. Αλέξης Κούγιας (και δικηγόρος της οικογένειας του θύματος) μιλάει ανοιχτά για «παραγωγή δραστών» και τονίζει πως στην προκειμένη περίπτωση μοιάζει να έχει πάρει την ευθύνη πάνω του κάποιος που έτσι κι αλλιώς είχε προβλήματα με τη Δικαιοσύνη ώστε να καλυφθούν πίσω του πολλοί άλλοι.
Οπως και να ‘χει, ο δράστης που φέρεται να ομολόγησε (και ο οποίος είναι γνωστό «μπουμπούκι» των γηπέδων) έχει ένα βιογραφικό που σε κάνει να απορείς τι είδους άνθρωποι είναι όσοι τον δέχθηκαν στον Σύνδεσμο στον οποίο ανήκε. Εχει παραπεμφθεί σε δίκη για ανάλογα περιστατικά χουλιγκανισμού ήδη από το 2020, όταν και επιτέθηκε με τον ίδιο τρόπο σε παρέα 15χρονων παιδιών που σώθηκαν επειδή κινητοποιήθηκαν περαστικοί που είδαν τι είχε συμβεί. Ηταν επίσης πρωταγωνιστής στα επεισόδια που έγιναν στην περίφημη πεζογέφυρα του Πανθεσσαλικού Σταδίου πριν την έναρξη του τελικού Κυπέλλου του 2017: διακρίνεται στις φωτογραφίες να κρατά κατσαβίδι και είναι να απορείς πώς απέφυγε τη σύλληψη. Λέγεται ότι ήταν και μεταξύ των μελών της αγέλης που επιτέθηκε τον Οκτώβριο στην καφετέρια που έπινε καφέ ο Βούλγαρος Τόσκο Μποζατζίσκι που τον Ιανουάριο του 2020 έχασε εξαιτίας της επίθεσης τη ζωή του όταν τον παρέσυρε αυτοκίνητο ενώ έτρεχε να γλιτώσει. Τέλος, αυτός και οι φίλοι του φέρονται να βρίσκονται μεταξύ της ομάδας των ακροδεξιών που επιτέθηκαν πριν μερικά χρόνια στον τότε δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη. Στη δε σελίδα του στο Facebook ο δράστης που έχει ομολογήσει προβάλλει το γνωστό σύνθημα κατά του Πρωθυπουργού («Μητσοτάκη κ.τ.λ. κ.τ.λ.») για να δείξει τον αντισυστημισμό του.
Το «μπουμπούκι» έχει προφίλ τέλειου δράστη. Ωστόσο το βέβαιο είναι ότι το βράδυ της περασμένης Δευτέρας υπήρξε μια ολόκληρη παρέα που βγήκε να σπείρει τον τρόμο μαζί του. Και όσο οι πρωταγωνιστές αυτής της σκηνής που είναι βγαλμένη από το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» παραμένουν ασύλληπτοι, δεν υπάρχει λόγος για συγχαρητήρια στις διωκτικές αρχές.