Κανείς δεν μπόρεσε να μείνει ασυγκίνητος όταν ο Μοίραρχος της 338ης Μοίρας Δίωξης Βομβαρδισμού αντισμήναρχος Λεωνίδας Γαβριηλίδης στην Ανδραβίδα, στην Μοίρα όπου υπηρετούσαν οι δύο πιλότοι του μοιραίου Φάντομ Σμηναγός(Ι) Στάθης Τσιτλακίδης και ο Υποσμηναγός (Ι) Μάριος- Μιχαήλ Τουρούτσικας έδειξε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας τους φωριαμούς των δύο νεκρών πιλότων.

Πάνω στους φωριαμούς υπάρχουν φρέσκα λουλούδια τα οποία κάθε πρωί οι πιλότοι των Φάντομ αφήνουν τιμώντας τους νεκρούς συναδέλφους του: «Ξέρετε», είπε ο Μοίραρχος για μας οι πιλότοι αυτοί δεν χάθηκαν. Απλά απογειώθηκαν, μας βλέπουν και μας προσέχουν από εκεί ψηλά. Κάποια στιγμή θα προσγειωθούν». Αλήθεια ποιος μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του όταν ο Μοίραρχος έδειξε το βιβλίο αποστολών με τις υπογραφές των δύο πιλότων εκείνης της μοιραίας μέρας και που παραμένουν κενές οι υπογραφές για την ώρα επιστροφής τους στη βάση. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε με τους πιλότους,. εξέφρασε προς αυτούς την ευγνωμοσύνη του έθνους, οι πιλότοι της εξήγησαν πώς γίνονται οι πτήσεις και στο τέλος η Πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία να πετάξει και αυτή με ένα…Φάντομ, να νιώσει τη δύναμη των G’s.

***
Ποτέ ξανά capital controls

Αβεβαιότητα όσον αφορά τις εξελίξεις στο παγκόσμιο τραπεζικό σκηνικό με την σοβαρότατη κρίση που αντιμετωπίζει η Credit Suisse (και μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank), αλλά εδώ στην Αθήνα ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης βεβαιώνει πως δεν πρόκειται να υπάρξουν ξανά capital controls και φόβοι για κούρεμα καταθέσεων. Ειδικά σε ότι αφορά την Ελλάδα, όπως ανέφερε ο κ. Πατέλης «δεν είναι καθόλου όπως πριν».

***
Η Λατινοπούλου ιδρύει δικό της κόμμα

Ίσως να γνωρίζετε ότι το «διαζύγιο» Μπογδάνου- Λατινοπούλου ούτε βελούδινο ήταν, ούτε πολιτικά πολιτισμένο. Ήταν επεισοδιακό. Εκείνο που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι η μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του κόμματος Μπογδάνου, Αφροδίτη Λατινοπούλου πρόκειται να ιδρύσει δικό της κόμμα. Και μάλιστα όσο τον δυνατόν γρηγορότερα ώστε να προλάβει τις εκλογές. Όπως η ίδια αποκάλυψε σχεδιάζει το νέο κόμμα επειδή, όπως λέει υπάρχουν οπαδοί που πρέπει να τους εκπροσωπήσει. Τι ονομασία θα έχει το κόμμα της δεν το αποφάσισε ακόμα (ίσως να το αποφασίσει το Σαββατοκύριακο). Η «πέτρα του σκανδάλου» για τη διάλυση της κομματικής σχέσης ήταν ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου και η απόφαση του -εδώ και κάποιους μήνες ανεξάρτητου βουλευτή- Κωνσταντίνου Μπογδάνου να συνεργαστεί με το κόμμα του. Έτσι, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε σχετική ανάρτησή του ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος προτάθηκε στην Αφροδίτη Λατινοπούλου να γίνει αντιπρόεδρος του νέου κομματικού σχηματισμού που προκύπτει από τη συνεργασία του δικού του κόμματος ΠΑΤΡΙΔΑ με το κόμμα του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου. Η Αφροδίτη, όπως εξελίσσονται τα πράγματα δεν ήθελε να είναι αντιπρόεδρος, ούτε στο κόμμα του Μπογδάνου, ούτε στο κόμμα Εμφιετζόγλου και γίνεται Πρόεδρος στο δικό της κόμμα. Εκείνο που μαθαίνω επίσης είναι ότι ένας πρώην υπουργός της ΝΔ (που εδώ και καιρό αποστασιοποιήθηκε από τον γαλάζιο χώρο) ετοιμάζεται και αυτός να συνεργαστεί με Μπογδάνο και Εμφιετζόγλου.

***
«Γιαβόλ»

Ένα ακόμη επεισόδιο στη γαλάζια πολυκατοικία αναμένεται να παιχτεί την ερχόμενη Δευτέρα 20 Μαρτίου, στις 8 το βράδυ, όπου ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσαν πως θα παραστούν στην παρουσίαση του βιβλίου, υπό τον τίτλο «Γιαβόλ», του δημοσιογράφου Γιώργου Χαρβαλιά. Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου είναι αφιερωμένο στις «ελληνικές απαιτήσεις έναντι της Γερμανίας» η οποία στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου διέπραξε εγκλήματα εναντίον της Ελλάδας, αλλά και «στις αθέατες όψεις του δωσιλογισμού και τους λόγους που υποχρέωσαν τις μεταπολεμικές ελληνικές κυβερνήσεις σε μια πολιτική… καλπάζουσας αμνησικακίας απέναντι στους ολετήρες της Κατοχής», όπως μας πληροφορούν οι ιθύνοντες της έκδοσης. Αλλά πού είναι η είδηση;

***
Οι Καραμανλήδες, ο Παυλόπουλος και ο Μιχάλης Λιάπης

Ο Κώστας Καραμανλής έχει γράψει τον πρόλογο, ο Προκόπης Παυλόπουλος έχει «ράψει το κουστούμι» κατά των Γερμανών το οποίο χρόνια τώρα κοστολογεί σε εύρος 35 έως 90 δις ευρώ (σ.σ. κι όπου κάτσει) και αμφότεροι ετοιμάζονται να στείλουν τα μηνύματα τους στο Μαξίμου. Στην κινητοποίηση που έχει γίνει, η ανταπόκριση θα είναι μεγάλη. Όχι όμως τόση, όση θα περίμεναν αφού μεταξύ άλλων θα απουσιάζουν ο παραιτηθείς εξάδελφος και ορισμένοι εκ των υπέργηρων Καραμανλικών. Οι σχέσεις μεταξύ των έχουν διαταραχθεί σφόδρα – ίσως και ανεπανόρθωτα – μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Επί σειρά ετών, από το 2009 δηλαδή όταν ο Καραμανλής (ας μου επιτραπεί αυτή η λέξη)…«εξωπέταξε» τον έτερο πρωτοξάδελφο Μιχάλη Λιάπη από το υπουργείο Πολιτισμού βάζοντας στη θέση του τον Αντώνη Σαμαρά, οι συγγενικοί δεσμοί πάλλονταν μεταξύ αδιαφορίας και απογοήτευσης.

***
Λίστα ρουσφετιών στον ΟΣΕ;

Μια λίστα ρουσφετιών στον ΟΣΕ κυκλοφορεί ευρέως εσχάτως και περιλαμβάνει, όπως μου λένε, κυρίως ονόματα προσληφθέντων και προαχθέντων από το 2019 έως σήμερα. Στην αριστερή πλευρά γράφεται το όνομα του εξυπηρετηθέντος και στη δεξιά (σ.σ. εδώ είναι όλο το… ζουμί) του υπουργού, του κυβερνητικού στελέχους, ή του βουλευτή που το ζήτησε. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κατάλογος παραδόθηκε από μέλος του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού στους νέους επιτελείς του υπουργείου ώστε να διασφαλιστεί το απόρρητο της. Μέχρι τώρα δεν έχει διαρρεύσει. Εάν όντως αληθεύει περί τέτοιας λίστας να είστε βέβαιοι ότι λίαν συντόμως θα εμφανιστεί στη Βουλή (στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας)

***
Ο Α/ΓΕΕΘΑ στην Ιταλία

Επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία πραγματοποιεί από σήμερα ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος προσκεκλημένος του ομολόγου του ναυάρχου Giuseppe Cavo Dragone. Υπάρχουν πολλά κοινά σημεία στην στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών και ας μην ξεχνάμε τις κοινές ασκήσεις (στον αέρα και στη θάλασσα) που διεξάγουν οι δύο χώρες, αλλά και το κοινό θέμα που απασχολεί Ελλάδα και Ιταλία, που είναι το μεταναστευτικό. Η Ιταλία θα πάρει μέρος με αεροπορικές δυνάμεις στην άσκηση «Ηνίοχος»

***
Το Ιππικό θα ανοίξει την παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Μία ώρα θα διαρκέσει και εφέτος η παρέλαση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Δεν υπήρξαν έως τώρα σκέψεις για αναβολή της, λόγω των πρόσφατων γεγονότων, ή για παρέλαση με μειωμένο προσωπικό. Οι προετοιμασίες και τα δοκιμαστικά αρχίζουν από την προσεχή εβδομάδα σε Τατόϊ και Αυλώνα, ενώ σε κάποια στιγμή θα περάσουν από τον Αττικό ουρανό και μαχητικά αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας (ανάμεσά τους και τα Rafale) για δοκιμαστική πτήση. Στην παρέλαση αναμένεται να πάρει μέρος και η νεοσύστατη Ίλη Ιππικού, η οποία έχει δημιουργηθεί μετά από οδηγίες του Α/ΓΕΕΘΑ, ενώ θα παρελάσουν για πρώτη φορά στην Αθήνα (ήδη παρέλασαν την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη) και τα 20 τεθωρακισμένα Marder. Ένα F-16 από το ακροβατικό σμήνος «Ζευς» θα πραγματοποιήσει επιδείξεις και εντυπωσιακούς ελιγμούς.

***
Οταν το… happy landing γίνεται προεκλογικό εργαλείο

Η ιστορία που θα σας διηγηθώ συνέβη πριν μερικά χρόνια σε ένα από τα πολιτικά γραφεία βουλευτών και αποδεικνύει για άλλη μια φορά με ποιο τρόπο οι βουλευτές κυνηγούσαν τον σταυρό. Ήταν, παλαιότερα, σύνηθες ρεπορτάζ στην διάρκεια των προεκλογικών περιόδων , να περιγράψει κάποιος… «ένα 24ωρο μαζί με τον πολιτικό». Ένα τέτοιο 24ωρο επρόκειτο να γραφτεί για έναν βουλευτή από τα Επτάνησα, εντός του πολιτικού του γραφείου, κάπου στην Χαριλάου Τρικούπη, αλλά δεν ήταν ΠαΣοΚ. Κάπως ωσάν… Μαυρογιαλούρο μου θύμιζε και θα σας εξηγήσω το γιατί…

Στο γραφείο του υποδεχόταν τους ανθρώπους των ΜΜΕ όλο χαρά, λέγοντας τους «γράφετε ότι βλέπετε, αλλά με… αγάπη»! Και τι δεν είδαν οι άνθρωποι. Είδαν συγκεκριμένα ψηφοφόρους που ήρθαν από τον τόπο καταγωγής του βουλευτή για του υποβάλουν τα αιτήματά τους (κάποιο διορισμό, μετάθεση φαντάρου, δάνειο, αναγνώριση αυθαίρετου κτλ.) κρατώντας στα χέρια τους το απαραίτητο…πεσκέσι. Τι περιελάβανε; Από πορτοκάλια, ελιές, λάδι, έως κοτόπουλα (το ένα μάλιστα ήταν ζωντανό και κακάριζε μέσα σε ένα καλάθι). Ο βουλευτής άκουγε το αίτημα, έδινε εντολή να το καταγράψει ένας γραμματέας του, το πεσκέσι αφηνόταν δίπλα στο γραφείο και ο βουλευτής αποχαιρετούσε τον ψηφοφόρο του με μια αγκαλιά και με τη φράση… «happy landing». Κάθε φορά αποχαιρετούσε με αυτή την φράση. Ρωτήθηκε λοιπόν κάποια στιγμή γιατί λέει συνεχώς αυτό το «happy landing» στους ψηφοφόρους του; Σήμαινε κάτι; Ήταν κάποιο σύνθημα; «Όχι» είπε γελώντας, «απλώς για να σε πάρουν σοβαρά τους λες φράσεις που δεν καταλαβαίνουν…» Τώρα, μεταξύ μας δεν γνωρίζω πόσα «αιτήματα» ικανοποίησε, αλλά κάποια στιγμή ο εν λόγω βουλευτής έγινε και… υφυπουργός!