Μόνο με τη λέξη «συγκινητική» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ανταπόκριση του κόσμου  στην έκτακτη αιμοδοσία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) που διοργανώθηκε για την καλύτερη περίθαλψη των τραυματιών του δυστυχήματος στα Τέμπη.

«Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή» λέει στο GRTimes ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ, Παναγιώτης Κατσίβελας, ο οποίος γνωστοποιεί πως 3.000 φιάλες αίματος συγκεντρώθηκαν την πρώτη μέρα του δυστυχήματος και ακόμη 5.500 φιάλες τη δεύτερη μέρα.

«Απευθύναμε την εν λόγω έκκληση την Τετάρτη. Είμαι σίγουρος ότι αν συνεχίζαμε τις αιμοδοσίες σήμερα και αύριο, θα συγκεντρώναμε 7 και 10 χιλιάδες φιάλες αίματος αντίστοιχα, καθώς τα αντανακλαστικά του κόσμου δεν είναι άμεσα. Χρειάζεται δηλαδή, μία προετοιμασία για να πάει κάποιος και να δώσει αίμα και για αυτό, τις επόμενες ημέρες θα είχαμε την κορύφωση» εξηγεί ο κ. Κατσίβελας, συμπεραίνοντας ότι «σε αυτήν την κοινωνία, μπορείς να ελπίζεις».

Οι ανάγκες που προέκυψαν στο Εθνικό Σύστημα Αιμοδοσίας καλύφθηκαν και με το παραπάνω, ενώ εκείνο που προέχει τώρα, κατά τον πρόεδρο του ΕΚΕΑ, είναι να μην «εξαντληθούν» οι αιμοδότες.

«Τα αιμοσφαίρια, έχουν μέγιστη διάρκεια ζωής, 42 ώρες. Τα αιμοπετάλια, δε, μόνο πέντε. Δεν έχουν, δυστυχώς, απεριόριστη ζωή. Οπότε είναι σημαντικό οι αιμοδότες να βρίσκονται σε ετοιμότητα και για τις επόμενες περιόδους» λέει συγκεκριμένα ο κ. Κατσίβελας, υπογραμμίζοντας ότι νέες ανάγκες θα προκύψουν την περίοδο του Πάσχα, πράγμα που συμβαίνει σε όλες τις περιόδους των διακοπών.