Δεν ήταν η πρώτη φορά που δυο τρένα βρέθηκαν στην ίδια γραμμή τα τελευταία χρόνια αυτή της σύγκρουσης στα Τέμπη, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι. Αντιθέτως, τον Οκτώβριο του 2021 δύο τρένα είχαν βρεθεί στην ίδια γραμμή ερχόμενα από αντίθετες κατευθύνσεις στον σταθμό της Τιθορέας αλλά το ατύχημα αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή.

Εκείνη την ημέρα του Οκτωβρίου, είχε εκτροχιαστεί το πρώτο φορείο της αμαξοστοιχίας 882, το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Καλαμπάκα. Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν, στη συγκεκριμένη περίπτωση, χάρη στην ετοιμότητα του μηχανοδηγού και επειδή το ένα τρένο ήταν σταματημένο και το άλλο είχε ελαττώσει την ταχύτητα, με την οποία κινούνταν.

«Πάλι με κόκκινο έμπαινε ο μηχανοδηγός και διαπίστωσε ότι η αλλαγή ήταν σε λάθος κατεύθυνση. Άμεσα έκανε ακαριαία πέδη και επειδή όταν μπαίνουμε σε αυτές τις αλλαγές, ελαττώνουμε τις ταχύτητες και επειδή μείωσε την ταχύτητά του ο άνθρωπος και έκανε αυτήν την ακαριαία πέδη, επήλθε ο εκτροχιασμός» ανέφερε σχετικά ο κ. Γενηδούνιας.