Ενάντια στον νόμο χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες την απόφαση της κυβέρνησης να παραλάβουν οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη σφραγισμένα φέρετρα .

Ο ψυχιάτρος Δημήτρης Παπαδημητριάδης, μίλησε στο LIVE NEWS στο MEGA για την απόφαση αυτή.

«Αυτή η απόφαση χωρίζεται σε 3 άξονες, ο νομικός, επιστημονικός και τρίτον ο ηθικός. Αναφορικά με το νομικό σκέλος τα πράγματα είναι σαφή και έχει σχέση με την απόφαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα της ΕΕ. Η απόφαση της κυβέρνησης προσκρούει στο άρθρο 8 της απόφασης. Η Αυστρία έχει καταδικαστεί για έναν ανάλογο φαινόμενο με βάση αυτό το άρθρο. Εκθέτει τη χώρα η απόφαση αυτή απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς», ανέφερε αρχικά.

«Στο επιστημονικό σκέλος, πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα στους συγγενείς να αγγίξουν τα λείψανα των ανθρώπων τους και να είναι κοντά στον άνθρωπό τους. οι συγγενείς δεν εγκαταλείπουν τους νεκρούς τους, γιατί η κοινωνική ταυτότητα του ανθρώπου μας διατηρείται μέχρι την ταφή του», συμπλήρωσε ο κ. Παπαδημητριάδης.

Για το ηθικό σκέλος είπε: «Στο ηθικό σκέλος, εμείς την Ελλάδα έχουμε μία παράδοση στον χειρισμό των νεκρών, στην διαχείριση των λειψάνων. Για τους γονείς δεν υπάρχει κάτι πιο ιερό από τα λείψανα των παιδιών τους. δεν έχει σημασία εάν είναι διαμελισμένα τα σώματα. Και σε αυτό η επιστημονική έρευνα δίνει απαντήσεις. Μας λέει ότι υπάρχουν μεγάλα οφέλη που θα αντέξουν και θα έρθουν σε επαφή με τον νεκρό τους».