Με μια μεγάλη συγκέντρωση στο Ηράκλειο, την Πέμπτη, ο Νίκος Ανδρουλάκης θέτει και επισήμως το ΠαΣοΚ στην αφετηρία της εκλογική μάχης. Στη Χαριλάου Τρικούπη επικρατεί εκλογικός πυρετός.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι η εγκύκλιος που απέστειλε, χθες, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος στις οργανώσεις του κόμματος. Ο γραμματέας του ΠαΣοΚ ζητά να συσταθούν, μέχρι την Παρασκευή, επιτροπές εκλογικού αγώνα σε κάθε νομό.

Στόχος είναι την ερχόμενη Δευτέρα να γίνουν οι πρώτες συνεδριάσεις των επιτροπών σε όλη τη χώρα, με την παρουσία των υποψηφίων βουλευτών του κάθε νομού, ώστε να δοθεί το σύνθημα της έναρξης της εκλογικής εκστρατείας.

 

Το ΠαΣοΚ ως «αξιόπιστη λύση»

Η συγκέντρωση και η γενικότερη παρουσία του κ. Ανδρουλάκη στο Ηράκλειο δεν θα έχει τα συνηθισμένα προεκλογικά χαρακτηριστικά. Το Ηράκλειο επελέγη για τους συμβολισμούς του, είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του κ. Ανδρουλάκη και ένα από τα κάστρα της δημοκρατικής παράταξης. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι στενοί του συνεργάτες, «ο πρόεδρος δεν θα πάει στην Κρήτη ούτε και στις άλλες περιοχές που θα επισκεφθεί για να σφίξει χέρια. Θέλει να αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και στις λύσεις που προτείνει το ΠαΣοΚ».

Στη συγκέντρωση του Ηρακλείου θα δώσουν το παρών στελέχη όπως ο Νίκος Χριστοδουλάκης, ο Ηλίας Κικίλιας, ο Δημήτρης Σπυράκος που ασχολούνται, εκτός των άλλων με τα ζητήματα τα οποία θα αποτελέσουν την αιχμή της προεκλογικής καμπάνιας του ΠαΣοΚ. Η Χαριλάου Τρικούπη θα επιχειρήσει να θέσει στο τραπέζι της προεκλογικής αντιπαράθεσης ζητήματα όπως αυτά του ιδιωτικού χρέους, της προστασίας της πρώτης κατοικίας.  Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ θεωρεί ότι η προεκλογική περίοδος είναι μια πολιτική διαδικασία που δεν θα πρέπει να αναλώνεται σε άγονες αντιπαραθέσεις αλλά στην κατάθεση προτάσεων οι οποίες θα κριθούν από το εκλογικό σώμα. Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη θέλει να εμφανίσει το ΠαΣοΚ, ως «την αξιόπιστη λύση».

Ο Πολάκης και «οι δύο όχθες»

Οι στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠαΣοΚ βλέπουν επίσης μια ευκαιρία στις υποθέσεις Παππά και Πολάκη που ανέβασαν την ένταση και τους τόνους της αντιπαράθεσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ κα ΝΔ. Θεωρούν ότι το πολιτικό σκηνικό όπως έχει διαμορφωθεί ενισχύει το δικό τους προεκλογικό αφήγημα για τις «δύο όχθες του πολιτικού συστήματος». Παράλληλα τους δίνει τη δυνατότητα να επιτεθούν στον ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της μάχης για την κυριαρχία στην κεντροαριστερά. «Σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κόμμα που σέβεται το κράτος δικαίου, πρόσωπα που είτε έχουν καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη είτε παραληρούν κατά των θεσμών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα ήταν ήδη εκτός κόμματος. Για άλλη μια φορά, η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται όχι απλά χορηγός αλλά μέγας ευεργέτης της ΝΔ» αναφέρουν στελέχη του ΠαΣοΚ.

 Η εγκύκλιος του Α. Σπυρόπουλου στις οργανώσεις

 

Στη Χαριλάου Τρικούπη βλέπουν και σημάδια ανάκαμψης.  Η παρουσία πλήθους  κόσμου στις συγκεντρώσεις των υποψηφίων βουλευτών δημιουργεί ξανά κλίμα αισιοδοξίας. Την Τρίτη, ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος απέστειλε στις οργανώσεις του κόμματος εγκύκλιο με την οποία ζητά τη συγκρότηση νομαρχιακών επιτροπών εκλογικού αγώνα σε κάθε νομό.

Οι επιτροπές θα συγκροτηθούν με ευθύνη των νομαρχιακών επιτροπών και σε αυτές θα συμμετέχουν εκτός των άλλων, ενδεικτικό του κλίματος συστράτευσης που επιχειρείται να δημιουργηθεί, νυν και πρώην βουλευτές, νομάρχες, δήμαρχοι ή επικεφαλής συνδυασμών την αυτοδιοίκηση, νυν και πρώην περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, τα στελέχη που είναι εκλεγμένα σε Επιμελητήρια, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία εργαζόμενων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και πρόσωπα του κεντροαριστερού χώρου με κοινωνική απήχηση.