Αισιόδοξος για την εκλογική επίδοση του ΠαΣοΚ στις εκλογές εμφανίζεται ο πρώην γραμματέας του κόμματος και υποψήφιος βουλευτής στην περιφέρειας της Ανατολικής Αττικής Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Ο κ. Χριστοδουλάκης εκτιμά ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα πληρώσουν το τίμημα της αλαζονείας και της ανεπάρκειες τους.

Στη συνέντευξη του στην ιστοσελίδα του «Βήματος» ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρεται στα μετεκλογικά σενάρια, τις προϋποθέσεις που θέτει το ΠαΣοΚ για να συμμετάσχει σε συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης αλλά και στη δική του, πρώτη παρουσία στον εκλογικό στίβο.

-Θα αντέξετε την πίεση που σας ασκείται μέχρι τις κάλπες; ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, συσπειρώνουν τη βάση τους και το ΠαΣοΚ κινείται, οριακά, στο διψήφιο ποσοστό.

Σε σχέση με το 2019, το ΠΑΣΟΚ της ελπίδας ανεβαίνει, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ της τοξικότητας πέφτουν. Αυτό συνομολογούν όλες οι δημοσκοπήσεις. Όχι μόνο θα αντέξουμε, αλλά θα είμαστε στην όχθη των ξεκάθαρων νικητών το βράδυ των εκλογών. Αλλού θα είναι οι ηττημένοι, όσο κι αν προσπαθήσουν να το συγκαλύψουν. Θα πληρώσουν στην κάλπη το τίμημα της αλαζονείας και της ανεπάρκειας τους.

– Η προεκλογική συζήτηση κινείται και στον αστερισμό των σεναρίων. Μπορεί, πράγματι, την πρώτη Κυριακή να έχουμε κυβέρνηση, όπως ζητά το ΠΑΣΟΚ;

Όντως, με ευθύνη πρωτίστως της κυβέρνησης αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η προεκλογική συζήτηση κινείται στον αστερισμό των σεναρίων. Από τη μία αφηγήματα για δήθεν σταθερότητα, και από την άλλη αέναες εκλογές μέχρι την αυτοδυναμία. Εμείς προτιμούμε να πατάμε γερά τα πόδια μας μέσα στην κοινωνία, να μιλάμε με αυτή, να μιλάμε για αυτή, για προτάσεις και για λύσεις στα προβλήματα της που είναι κοινά σε όλες και όλους μας. Όσοι ενδιαφέρονται για την προσωπική τους πολιτική επιβίωση και μόνο, ασχολούνται με σενάρια. Εμείς ενδιαφερόμαστε για τις δυσκολίες αξιοπρεπούς διαβίωσης χιλιάδων νοικοκυριών, νέων ζευγαριών, αγροτών, συνταξιούχων, ανέργων. Για τις δυσκολίες επιβίωσης των επιχειρήσεων, των ελευθέρων επαγγελματιών, των εργαζομένων, των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. Αυτή την συνεπή, σταθερή και προοδευτική στάση πιστεύω θα επιβραβεύσει ο λαός με την ψήφο του στο ΠΑΣΟΚ, κάνοντας εφικτή μία σοβαρή κυβέρνηση από την πρώτη – και μοναδική – Κυριακή. Εξάλλου, δεν υπάρχει «καμένη» λαϊκή ετυμηγορία. Ούτε εκλογές για εργασιοθεραπεία. Οι εκλογές δίνουν εντολές, και εμείς θα την τιμήσουμε.

-Έχουν, κατά τη γνώμη σας, βάση τα σενάρια για την «κυβέρνηση των ηττημένων»; Θα μπορούσε το ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα στο πλαίσιο της «προοδευτικής διακυβέρνησης»;

Τα περί «κυβέρνησης ηττημένων» είναι ακόμα ένα τέχνασμα της ΝΔ για να συζητάμε οτιδήποτε άλλο εκτός από τα προβλήματα που μας καίνε και στα οποία ο απολογισμός της κυβέρνησης είναι τραγικός: τρομερά πλήγματα στην δημοκρατία, ακρίβεια και τρομακτικές ανισότητες, κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμοί, πάρτι για λίγους και φίλους, Γολγοθάς για τους πολλούς. Επενδύουν ξανά στην ανασφάλεια και τον φόβο, προσπαθούν να διεγείρουν αντανακλαστικά και θυμικό. Αλλά δείχνει και μία ανησυχία θα έλεγα της ΝΔ, μήπως χάσει τελείως τον έλεγχο των εξελίξεων – μέχρι πριν ένα χρόνο, βουτηγμένοι στην αλαζονεία τους και στηριζόμενοι στην ανεπάρκεια ΣΥΡΙΖΑ, πίστευαν ότι θα έκαναν περίπατο στις εκλογές. Πώς αλλάζουν οι καιροί ε; Ας αφήσουν τα παζλ και τον τεχνητό εγκλωβισμό στα διλήμματα. Ο ελληνικός λαός είναι πολύ πιο ώριμος από ότι νομίζουν.

-Υπό ποιες προϋποθέσεις θα συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ στις συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης;

Ο Πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης ήταν σαφέστατος: ζητάμε ισχυρό ποσοστό ώστε να μπορούμε να επιβάλουμε τις προγραμματικές μας προτεραιότητες ως πεδίο συγκλίσεων. Αν το έχουμε, θα δώσουμε τη μάχη για τη δημόσια υγεία, τη μείωση των οριζόντιων φόρων, τη ρύθμιση της αγοράς ενέργειας, την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, την αποκατάσταση των αδικιών του ν. Κατρούγκαλου, ένα ποιοτικό δημόσιο σχολείο και Πανεπιστήμιο, την αλλαγή του ν. Χατζηδάκη για να εγγυηθούμε δουλειά με αξιοπρέπεια, τη διαφάνεια, την αποκέντρωση, τη λογοδοσία, τη θωράκιση των θεσμών και του κράτους δικαίου, την ενεργειακή δημοκρατία. Για αυτά ζητάμε τη δύναμη από τον ελληνικό λαό. Για να είμαστε χρήσιμοι και όχι απλώς αρεστοί. Με πολιτικές που δίνουν λύσεις. Αλλά κάνοντας σαφές και το εξής. Πως αν δεν έχουμε τη δύναμη να εγγυηθούμε τις πολιτικές αυτές, δεν θα γίνουμε βολικό συμπλήρωμα κανενός απλώς και μόνο για να βγαίνουν οι αριθμοί. Δεν πρόκειται να γίνουμε πατερίτσα κανενός για μία καρέκλα. Δεν είναι αυτοσκοπός η εξουσία. Είναι το μέσο για να προσφέρεις λύσεις. Ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, είναι οι λύσεις αυτές.

-Ποιο είναι για εσάς το διακύβευμα αυτών των εκλογών;

Αν θα αποκτήσουμε κυβέρνηση που σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς και βάζει στόχο ύπαρξης την καταπολέμηση των ανισοτήτων και την αναγέννηση της μεσαίας τάξης. Που θα κάνει την Ελλάδα περήφανη ξανά. Και τους πολίτες να αισθανθούν αξιοπρεπείς και συμμέτοχοι. Που θα νοιάζεται πραγματικά για τους Έλληνες και την πατρίδα μας. Που θα είναι αποτελεσματική. Μόνο το ισχυρό ΠΑΣΟΚ μπορεί να δώσει αυτήν την κυβερνητική λύση. Δοκιμάστηκαν και οι δύο. Και θα αποδοκιμαστούν εμφατικά στις εκλογές. Θα γίνουμε εμείς η διέξοδος έκφρασης των πολιτών που αναζητούν ξανά προοπτική.

-Κάνετε κάθε μέρα αρκετές επαφές στο πλαίσιο της προεκλογικής σας εκστρατείας. Αλήθεια, πιστεύει ο κόσμος ότι η πολιτική μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματά του;

Θέλει να πιστέψει, αλλά οι αλαζονικές πρακτικές τον αποθαρρύνουν συνεχώς. Όλο και περισσότεροι νιώθουν ότι η εξουσία δεν τους σέβεται, δεν τους ακούει, δεν τους αφορά. Μία θανάσιμη απειλή για την Δημοκρατία μας. Στο ΠΑΣΟΚ πήραμε τα μαθήματα μας από τα δικά μας λάθη στο παρελθόν και δίνουμε καθημερινό αγώνα να πιστέψει ξανά ο κάθε συμπολίτης μας στην πολιτική, στην ενασχόληση με τα κοινά, στη συμμετοχή. Για αυτό επιμένουμε στον σοβαρό προγραμματικό λόγο, παρόλο που ακούμε διάφορους «ινστρούκτορες» άλλων κομμάτων να μας λένε «δεν κερδίζονται έτσι εκλογές». Απαντώ ότι έτσι κερδίζονται η καρδιά και η σκέψη του κόσμου, για αυτό και η ψήφος όταν έρθει θα είναι θετική, δημιουργική, όχι αντίδρασης ή απελπισίας. Έτσι οικοδομήσαμε το ΠΑΣΟΚ στο ξεκίνημα του, έτσι θα το ξανακάνουμε πλειοψηφικό σήμερα.

-Είστε υποψήφιος στην Ανατολική Αττική. Τι, συγκεκριμένα, μπορούν να περιμένουν οι πολίτες από εσάς, εφόσον σας εκλέξουν;

Αυτό που έχω μάθει να κάνω πάντα στη ζωή μου: να είμαι παρών, στο δρόμο, δίπλα τους, όχι κλεισμένος σε γραφεία, όχι εξαφανισμένος. Η Ανατολική Αττική είναι μία περιφέρεια τόσο κοντά στο κέντρο εξουσίας αλλά και τόσο αδικημένη και ξεχασμένη από αυτό. Ήρθε η ώρα να δουλέψουμε πραγματικά για αυτήν. Να απαντήσουμε στα κρίσιμα θέματα υποδομών που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα της ζωής μας, των συνανθρώπων μας. Να μιλήσουμε σοβαρά για ποιοτικές παροχές υπηρεσιών υγείας, για κρίσιμα θέματα όπως το οικιστικό, το δασικό, το περιβαλλοντικό και το χωροταξικό. Θέματα συγκοινωνιών και μεταφορών, θέματα που αφορούν τα οδικά μας δίκτυα, την πολιτική προστασία. Να εγγυηθούμε την ασφάλεια και τη σιγουριά απέναντι στην έξαρση της εγκληματικότητας. Τιτάνιο έργο, αλλά αξίζει κάθε στιγμή από τη ζωή καθενός που μπήκε στην πολιτική για να προσφέρει.