Γνωστός για τις ακτιβιστικές δραστηριότητές του που συμβαδίζουν με το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Σον Πεν, χάρηκε θετικότατης υποδοχής και χειροκροτηματων από ορθίους στο Βερολίνο όπου ήρθε για να παρουσιάσει την τελευταία δουλειά του: το ντοκιμαντέρ «Superpower» (εκτός συναγωνισμού), ένα εγκώμιο για τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι ο οποίος ήρθε επίσης στο Βερολίνο προκειμένου να στηρίξει την ταινία αλλά κυρίως την χώρα του.

Ουσιαστικά το «Superpower» καταγράφει βήμα – βήμα την τραγωδία που υπέστη ο λαός της Ουκρανίας από την στιγμή που ο πρόεδρος της γειτονικής Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν αποφάσισε να διατάξει την εισβολή στην Ουκρανία υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ανεξάρτητο κράτος αλλά μέρος της Ρωσίας. Την ημέρα της εισβολής ο Σον Πεν βρισκόταν στην Ουκρανία όπου ετοίμαζε ήδη το ντοκιμαντέρ χωρίς όμως, όπως παραδέχεται ο ίδιος να έχει πιστέψει ότι η εισβολή από τη Ρωσία όντως θα γινόταν.

Εξάλλου, υπό μορφή ημερολογίου, η ταινία καλύπτει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα πριν από την εισβολή και συγκεκριμένα από την στιγμή που ο Πεν άρχισε να δείχνει ενδιαφέρον για το τι γινόταν στην Ουκρανία σε σχέση με την Ρωσία, για το οποίο δεν γνώριζε πολλά πράγματα, όπως ο ίδιος εξάλλου παραδέχεται στο ντοκιμαντέρ.

Η προσπάθεια του Σον Πεν να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι είναι το όχημα που μαζί με τον συνσκηνοθέτη του «Superpower» Ααρον Κάουφμαν χρησιμοποιεί για την κλιμάκωση της ταινίας. Από την συνάντηση δεν μαθαίνουμε κάτι παραπάνω από όσα γνωρίζαμε ήδη για τις θέσεις και τις απόψεις περί ανεξαρτησίας της Ουκρανίας που ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένα δηλώσει.

Κατά κάποιο τρόπο (και προς τιμήν του δεν το κρύβει) ο Σον Πεν λειτουργεί περισσότερο ως πρέσβης μιας χώρας που προφανώς εκτιμά και αγαπά και λιγότερο ως ντοκιμαντερίστας. Θεωρεί ότι ο Ζελένσκι, πρώην κωμικός της τηλεόρασης και εξαιρετικά δημοφιλής στην Ουκρανία και στην Ρωσία είναι πρότυπο ηγέτη και ένας άνθρωπος που μπορεί πραγματικά να εμπνεύσει τον κόσμο.

«Βλέποντας το πρόσωπό του και μόνο μου ήταν αρκετό για να καταλάνω ότι ο Ζελένσκι είναι ένας άνθρωπος που ενδιαφέρεται πραγματικά για την πατρίδα του την Ουκρανία και τους κατοίκους» λέει χαρακτηριστικά στο ντοκιμαντέρ, το οποίο είναι γεμάτο από πλάνα του ιδίου του Πεν ανάμεσα σε κατοίκους της Ουκρανίας, εκπροσώπους της ουκρανικής κυβέρνησης, Ουκρανούς δημοσιογράφους.