Πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής στο φεστιβάλ Βερολίνου, η Αμερικανίδα ηθοποιός Κρίστεν Στιούαρτ, δηλώνει ότι οι ταινίες δεν έχουν πεθάνει και ότι το σινεμά θα ζει για πάντα. «Ολοι έχουμε ιστορίες να αφηγηθούμε και η ανάγκη της δημιουργίας μπορεί να γίνει αναγκαία για κάποιους» είπε η ηθοποιός της οποίας η πορεία αρχίζει από το 1999 όταν ήταν εννέα ετών και έκανε το ντεμπούτο της στα οπτικοακουστικά μέσα.

Η Στιούαρτ ήταν επίσης παρούσα στην τελετή έναρξη της διοργάνωσης το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, με την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας της Ρεμπέκα Μίλερ «She came to me» στο Berlinale PalastΗ κόρη του θεατρικού συγγραφέα Άρθουρ Μίλερ είναι συχνη επισκέπτρια του φεστιβάλ στο οποίο έχουν φιλοξενηθεί ταινίες της όπως η «Τζακ & Ρόουζ: Μπαλάντα για δύο» με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις.

Εδώ, η Μίλερ πραγματεύεται τους τρόπους με τους οποίους μια μουσικοσυνθέτρια προσπαθεί να αντιμετωπίσει το καλλιτεχνικό αδιέξοδο της. Στην ταινία πρωταγωνιστούν  οι Μαρίζα Τομέι, Αν Χάθαγουεϊ και Πίτερ Ντινκλέιτζ ενώ, ειδικά για αυτήν  ο Μπρους Σπρίνγκστιν συνέθεσε το τραγούδι «Addicted to Romance» που ακούστηκε για πρώτη φορά κατά την προβολή της ταινίας.    

REUTERS/Fabrizio Bensch

 

Πεν και Ζελένσκι

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους στην πρεμιέρα του «She came to me» ήταν ο Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Σον Πεν καθώς και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο οποίος έχει κομβικό ρόλο στο ντοκιμαντέρ που αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας και που γύρισε ο ίδιος ο Πεν.

Τίτλος του ντοκιμαντέρ «Superpower» και η παγκόσμια πρώτη του θα γίνει σήμερα Παρασκευή στο φεστιβάλ Βερολίνου  ως ειδική προβολή (εκτός συναγωνισμού). Φυσικά ο Β. Ζελένσκι, θα παραστεί στην πρεμιέρα όπως και στη συνέντευξη Τύπου που θα την ακολουθήσει.