Πριν ένα χρόνο, συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2022, η οικογένεια του Μπρους Γουίλις – συμπεριλαμβανομένης της συζύγου του Έμμα Χέμινγκ Γουίλις, της πρώην συζύγου του Ντεμί Μουρ και των θυγατέρων του- αποκάλυψε για πρώτη φορά τη διάγνωση της αφασίας του το 2022.

Είπαν τότε ότι ο Γουίλις υπέφερε από μια ιατρική κατάσταση που επηρέαζε τις γνωστικές του ικανότητες και θα έκανε ένα διάλειμμα από την υποκριτική. Πλέον, η κατάστασή του έχει εξελιχθεί σε μετωποκροταφική άνοια ή εν συντομία FTD.

Η οικογένειά του δημοσίευσε μια δήλωση την Πέμπτη σχετικά με την τελευταία διάγνωση του Γουίλις. Επιπλέον, η κόρη του ηθοποιού Ράμερ Γουίλις μοιράστηκε επίσης την είδηση, μαζί με μια φωτογραφία του πατέρα της, στο Instagram.

Η μετωποκροταφική άνοια, η οποία συχνά διαγιγνώσκεται σε μικρότερη ηλικία από άλλες μορφές άνοιας, μπορεί να χαρακτηρίζεται από αλλαγές στην προσωπικότητα, δυσκολία στην ομιλία και κινητικές διαταραχές. Είναι η αιτία του 10% έως 20% όλων των διαγνώσεων άνοιας, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

Μια μακρά και λαμπερή καριέρα

Ο Μπρους Γουίλις γεννήθηκε στις 19 Μαρτίου 1955 στο Ίνταρ-Ομπερστέιν της Δυτικής Γερμανίας, όπου ο πατέρας του υπηρετούσε ως στρατιωτικός. Μεγάλωσε στο Πενς Γκρόουβ του Νιου Τζέρσεϋ. Μετά την αποφοίτησή του από το λύκειο, ο Γουίλις φοίτησε για λίγο στο Montclair State University, αλλά εγκατέλειψε μετά το δεύτερο έτος σπουδών του για να ασχοληθεί με την υποκριτική. Μετακόμισε στη Νέα Υόρκη στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και άρχισε να παίζει σε off-Broadway παραγωγές και διαφημίσεις.

Ο νεαρός τότε Γουίλις αγωνίστηκε πολύ για να γίνει γνωστός στον κόσμο της υποκριτικής και έκανε διάφορες περιστασιακές δουλειές για να βγάλει τα προς το ζην, μεταξύ άλλων ως φύλακας ασφαλείας και μπάρμαν. Τελικά το 1985, κατάφερε να πάρει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο δίπλα στη Cybill Shepherd στη σειρά του ABC «Αυτός, αυτή και τα Μυστήρια», ο οποίος του έφερε την αναγνώριση των κριτικών και εκτόξευσε τις μετοχές της καριέρας του.

Έκτοτε, ο Γουίλις συμμετείχε σε πάνω από 100 ταινίες. Το 1988, πρωταγωνίστησε ως Τζον ΜακΛέην στην ταινία «Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει»του 1988.  Εκτός από την εμβληματική του ερμηνεία ως Τζον ΜακΛέην στα τέσσερα σίκουελ που ακολούθησαν την πρώτη ταινία, μας χάρισε κι άλλες αξέχαστες κινηματογραφικές στιγμές μέσα από τη συμμετοχή του στις ταινίες «Pulp Fiction», «Οι Δώδεκα Πίθηκοι», «Το Πέμπτο Στοιχείο», «Έκτη Αίσθηση» και «Αρμαγεδδών», οι οποίες τον καθιέρωσαν ως έναν από τους κορυφαίους ηθωποιούς ταινιών δράσης μαζί με τον Σιλβέστερ Σταλόνε και τον Άρνολντ Σβατσενέκερ.

Εκτός από τις κινηματογραφικές του δουλειές, ο Γουίλις έχει εμφανιστεί και στην τηλεόραση, συμπεριλαμβανομένου του βραβευμένου με Emmy guest ρόλου του στην επιτυχημένη σειρά «Φιλαράκια». Έχει επίσης αναλάβει την παραγωγή πολλών ταινιών, συμπεριλαμβανομένης της ταινίας «Έκτη Αίσθηση», η οποία σημείωσε μεγάλη κριτική και εμπορική επιτυχία.

Κατά τη διάρκεια των 40 χρόνων του ως ηθοποιός, οι ταινίες του Γουίλις έχουν αποφέρει περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε όλο τον κόσμο. Έχει λάβει υποψηφιότητα για πέντε Χρυσές Σφαίρες (κερδίζοντας μία για το «Αυτός, Αυτή και τα Μυστήρια») και τρία Emmy, ενώ το 2006 απέκτησε – όπως ήταν αναμενόμενο – και το δικό του αστέρι στο Walk of Fame του Χόλιγουντ.

Ο Γουίλις έχει επίσης κυκλοφορήσει ένα άλμπουμ μπλουζ και έχει εμφανιστεί με το συγκρότημα «The Accelerators», ενώ έχει αναγνωριστεί και για το ανθρωπιστικό του έργο, ιδίως για την υποστήριξή του σε φιλανθρωπικά ιδρύματα για παιδιά.

Οι τελευταίοι του μεγάλοι κινηματογραφικοί ρόλοι ήταν στην ταινία «Οι Σκιές του Μπρούκλιν» του 2019 και στο θρίλερ μυστηρίου Glass». Παρά τη διάγνωσή του, ο Γουίλις συμμετείχε λίγο πριν αποσυρθεί για λόγους υγείας στο «Detective Knight: Independence», που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2023 και αποτελεί το τρίτο μέρος της σειράς ταινιών θρίλερ «Detective Knight», ενώ αναμένεται να τον δούμε στην ταινία δράσης «Assassin» που θα κυκλοφορήσει στην Αμερική τον επόμενο μήνα.