Σε επίσημο κάλεσμα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, παρά τη συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας, προχώρησε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ.

Η κ. Μπέρμποκ, από τη Σουδία όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη δήλωσε: «Οι δύο χώρες έχουν εκπληρώσει όλους τους στόχους που συμφωνήθηκαν κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το περασμένο καλοκαίρι στη Μαδρίτη».

Χαρακτήρισε επίσης σημαντικό για τη συμμαχία του ΝΑΤΟ να επιτραπεί και στις δύο χώρες να ενταχθούν πριν από την επόμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στη λιθουανική πρωτεύουσα Βίλνιους.

«Αναμένω από την Τουρκία και την Ουγγαρία, τις μόνες δύο χώρες του ΝΑΤΟ που δεν έχουν ακόμη εγκρίνει τα αιτήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στη συμμαχία, να το κάνουν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση» πρόσθεσε.

Η Ανναλένα Μπέρμποκ σημείωσε ότι η Τουρκία συμφώνησε σε ένα τριμερές μνημόνιο με τη Σουηδία και τη Φινλανδία στη συνάντηση της Μαδρίτης το 2022 με στόχο, μεταξύ άλλων, την αντιμετώπιση των ανησυχιών της Τουρκίας για την τρομοκρατία. Παρόλα αυτά, η Τουρκία συνέχισε να εμποδίζει την είσοδο των Βορειοευρωπαίων στη συμμαχία.

Υπενθυμίζεται ότι για να ενταχθεί μία χώρα στο ΝΑΤΟ πρέπει να λάβει έγκριση και από τα 30 σημερινά μέλη.