Συμβάσεις αξίας που υπερβαίνει το μισό δισεκατομμύριο δολάρια ανέθεσαν οι ΗΠΑ προκειμένου να παραχθούν οβίδες 155 χιλιοστών που θα διατεθούν στο πυροβολικό της Ουκρανίας.

Οι παραγγελίες δόθηκαν από το αμερικανικό Πενάγωνο προς τις Northrop Grumman και Global Military Products στα τέλη Ιανουαρίου και οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται τον Μάρτιο. Το ιδαίτερο της εν λόγω στρατιωτικής βοήθειας είναι ότι τα πυρομαχικά θα παραχθούν απευθείας για την Ουκρανία  με αμερικανική χρηματοδότηση.

Οι συμβάσεις υπογράφηκαν από τις ΗΠΑ καθώς εκφράζονται ανησυχίες για την εξάντληση των στοκ όπλων και πυρομαχικών τόσο των ΗΠΑ όσο και των δυτικών χωρών.

Οι ΗΠΑ  εδώ κι έναν χρόνο και προκειμένου η Ουκρανία να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή πολλαπλασίασαν τις παραδόσεις υλικού από τα αποθέματα του στρατού τους.

Στην ανατολική Ουκρανία, τα ρωσικά και τα ουκρανικά πυροβόλα ρίχνουν χιλιάδες οβίδες κάθε ημέρα – μπορεί να βάλλονται ως και 20.000 κάθε 24ωρο από τους Ρώσους, υπολόγιζε τον Νοέμβριο αμερικανός αξιωματούχος.

Προχθές Δευτέρα, ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε πως η Ουκρανία χρησιμοποιεί περισσότερα πυρομαχικά απ’ ό,τι μπορεί να παράγει η συμμαχία στο σύνολό της. «Αυτό εξαντλεί τα αποθέματά μας και θέτει τις αμυντικές βιομηχανίες μας υπό πίεση», είπε ο Νορβηγός.