Τουλάχιστον τρεις νεκροί και πέντε τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός ένοπλης επίθεσης μέσα στην πανεπιστημιούπολη στο Ιστ Λάνσινγκ του Μίσιγκαν.

Αμέσως μετά την τυφλή δολοφινική επίθεση η αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη ο οποίος, σύμφωνα με τις πληροφορίες των καταδιωκτικών Αρχών, αυτοχειριάστηκε.

Σύμφωνα με τον Κρις Ρόζμαν, υπηρεσιακό υπαρχηγό της πανεπιστημιακής αστυνομίας στο MSU, ο ένοπλος δράστης επιτέθηκε σε δύο κτίρια της Πανεπιστημιούπολης και συγκεκριμένα στο κτίριο Μπέρκι Χολ και στο κτίριο Michigan State University Union.

Όπως εξήγησε ο Ρόζμαν η αστυνομία κινητοποιήθηκε χθες, βράδυ Τρίτης, όταν ενημερώθηκε σχετικά και βρήκε νερκούς και στα δύο κτίρια. Το δολοφονικό επεισόδιο έλαβε χώρα στις 20:00 το βράδυ (τοπική ώρα – 04:00 ώρα Ελλάδος)

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πέντε από τα θύματα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο ενώ η ζωή κάποιων από αυτούς διατρέχει άμεσο κίνδυνο.

Η καταδίωξη και η αυτοχειρία

Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα στιγμιότυπα από βίντεο που δείχνουν το δράστη. Στα στιγμιότυπα διακρίνεται μαύρος άνδρας που φοράει καπέλο, μάσκα, τζιν πανωφόρι και κόκκινα αθλητικά παπούτσια.

Σχεδόν μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα (στις 07:28 ώρα Ελλάδας)η αστυνομία ενημέρωσε μέσω Twitter πως ο δράστης εντοπίστηκε νεκρός και ότι κατά τα φαινόμενα αυτοκτόνησε. Βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια να εξακριβωθούν τα στοιχεία του.

Η αστυνομία είχε καλέσει νωρίτερα τους φοιτητές, το προσωπικό του MSU και τους περίοικους να βρουν «καταφύγιο εκεί όπου βρίσκονται» καθώς άρχιζε την καταδίωξη του υπόπτου στο Ιστ Λάνσινγκ, περίπου 145 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Ντιτρόιτ, σε μικρή απόσταση από τη Λάνσινγκ, την πρωτεύουσα της πολιτείας Μίσιγκαν.

Το πανεπιστήμιο ανέστειλε όλες τις δραστηριότητες για 48 ώρες.

«Απόψε ας πάρουμε στην αγκαλιά μας την κοινότητα των Σπαρτιατών», σχολίασε μέσω Twitter η κυβερνήτρια του Μίσιγκαν, η Γκρέτσεν Γουίτμερ. «Σπαρτιάτες» αποκαλούνται γενικά οι φοιτητές του MSU, έμβλημα του οποίου άλλωστε είναι μια περικεφαλαία της αρχαίας Ελλάδας.

Οι ΗΠΑ πληρώνουν πολύ βαρύ τίμημα για την ευρεία διάδοση των πυροβόλων όπλων στην επικράτειά τους και για την ευκολία με την οποία μπορούν να αποκτούν πρόσβαση σ’ αυτά οι Αμερικανοί.

Η χώρα μετράει περισσότερα όπλα από ό,τι κατοίκους, ενώ ο ένας στους τρεις ενηλίκους διαθέτει τουλάχιστον ένα όπλο και ο ένας στους δύο ζει σε νοικοκυριό με τουλάχιστον ένα όπλο.

Συνέπεια της εξάπλωσης είναι ο εξαιρετικά υψηλός αριθμός θανάτων στις ΗΠΑ εξαιτίας των όπλων, που δεν χωράει καμία σύγκριση με τους δείκτες σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες.

Τραγική συνιστώσα αυτής της κατάστασης είναι οι επιθέσεις με τη χρήση όπλων μέσα σε εκπαιδευτικά ιδρύματα στη χώρα, που αποτελούν αληθινή μάστιγα. Πριν από χονδρικά 14 μήνες, στην ίδια πολιτεία, στο γυμνάσιο Oxford High School, στην κομητεία Όκλαντ, 15χρονος άνοιξε πυρ με ημιαυτόματο πιστόλι, σκοτώνοντας τέσσερις συμμαθητές του, τραυματίζοντας άλλους έξι καθώς κι ένα μέλος του διδακτικού προσωπικού.

Οι αρχές ανέφεραν πως ο έφηβος δράστης, που δήλωσε αθώος στη δίκη του, χρησιμοποίησε όπλο που του είχαν κάνει δώρο οι γονείς του τα Χριστούγεννα παρά τις ενδείξεις πως ήταν ψυχικά διαταραγμένος. Αμφότεροι οι γονείς αντιμετωπίζουν δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, AFP