Δώδεκα άτομα που προέρχονται από τον κατασκευαστικό κλάδο συνελήφθησαν στην Τουρκία μετά την κατάρρευση χιλιάδων κτιρίων στα νότια της χώρας έπειτα από τον σεισμό της Δευτέρας, μετέδωσαν το Σάββατο τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ένας επιχειρηματίας από την επαρχία Γκαζιαντέπ και έντεκα άτομα από την επαρχία Σανλιούρφα, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο DHA.

Αναμένονται περισσότερες συλλήψεις

Η ολική κατάρρευση των κτιρίων, η οποία προδίδει την κακή κατασκευή τους και δεν άφησε στους ενοίκους τους ουσιαστικά καμία ευκαιρία, προκαλεί οργή στη χώρα όπου περί τους 22.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 80.000 έχουν τραυματιστεί.

Αναμένονται περισσότερες συλλήψεις αφού ο εισαγγελέας του Ντιγιάρμπακιρ, μιας από τις δέκα επαρχίες που επλήγησαν από την καταστροφή, ανακοίνωσε σήμερα ότι είχε εκδώσει 29 εντάλματα σύλληψης, αναφέρει το επίσημο πρακτορείο Anadolu.

Σύμφωνα με αυτή την πηγή, ένας από τους συλληφθέντες είναι ένας επιχειρηματίας που έχτισε κτίρια στο Γκαζιαντέπ και συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη.

Εισαγγελικές έρευνες

Αρκετές έρευνες έχουν ξεκινήσει από εισαγγελείς σε πληγείσες επαρχίες όπως η Καχραμάνμαράς, όπου η πόλη Πάζαρτζικ βρέθηκε στο επίκεντρο του σεισμού.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας έδωσε εντολή στους εισαγγελείς των δέκα επαρχιών να ανοίξουν «γραφεία διερεύνησης εγκλημάτων που σχετίζονται με το σεισμό».

Την Παρασκευή, η αστυνομία συνέλαβε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης έναν επιχειρηματία από την επαρχία Χατάι, του οποίου η πολυτελής κατοικία κατέρρευσε ολοσχερώς καταπλακώνοντας τους ενοίκους της.

Η αποκάλυψη για τα κτήρια που κατέρρευσαν σαν «χάρτινοι πύργοι»

Πολλά ερωτήματα έχουν δημιουργηθεί σχετικά με την καταλληλότητα των κτηρίων, καθώς σε πολλές περιπτώσεις επιχειρήσεις και κάτοικοι έκοβαν τις κολόνες από τα κτήρια προκειμένου να μεγαλώσουν τα καταστήματά τους.

Πλέον όλοι αναμένουν σε ένα θαύμα καθώς οι ελπίδες για να βρεθεί κάποιος ζωντανός εξανεμίζονται.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος Εσρά Γιλμαέρ μίλησε στο «Χαμογέλα και Πάλι!» για την ολική καταστροφή στις υποδομές, για την απώλεια πολλών ανθρώπων, και για το κλίμα που επικρατεί.

«Μεγάλη τραγωδία. Πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων κάτω από τα κτήρια. Οι νεκροί είναι περισσότεροι από 50.000. οι ειδικοί λένε ότι τα νέα κτήρια που έπεσαν δεν έχουν περάσει από έλεγχο. Γι΄αυτόν τον λόγο δεν είναι ασφαλή κτήρια. Δεν έχουν δώσει τα αληθινά έγγραφα γι΄αυτά τα κτήρια», είπε αρχικά.

«Όλοι στην Τουρκία είναι πολύ στεναχωρημένοι και ο λαός εξαγριωμένος, γιατί χάσαμε πολλούς ανθρώπους, έχουμε πολλούς τραυματίες. Είναι πολλοί άνθρωποι που αγνοούνται και δεν γνωρίζουμε σε τι αριθμό θα φτάσουν οι νεκροί. Οι διασώστες έφτασαν λίγο αργά. Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή δεν είναι καλές. Χιονίζει και γι΄ αυτό υπάρχει πρόβλημα στους δρόμους. Είναι δύσκολο να προσεγγίσεις σε περιοχές με κατεδαφισμένα κτήρια. Τα περισσότερα κτήρια έχουν υποστεί ζημιές και ο κόσμος δεν μπορεί να μπει μέσα», συμπλήρωσε ο δημοσιογράφος.

Υπάρχει δυσκολία στην ευρύτερη περιοχή για να βρουν οι άνθρωποι πετρέλαιο, βενζίνη, γκάζι. Θα δούμε μέσα τους επόμενους δύο μήνες τι θα γίνει», κατέληξε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP