Εδώ και μία μέρα, οργιάζουν οι φήμες πως οι διαχειριστές της περιουσίας του Μάικλ Τζάκσον έχουν προβεί σε διαδικασίες για την πώληση του 50% επί των δικαιωμάτων του μουσικού καταλόγου του θρυλικού ποπ σταρ. Προς το παρόν, όμως, δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες για το εάν έχει ολοκληρωθεί η πώληση. Λέγεται, όμως, πως αν επιτευχθεί η συμφωνία, οι κληρονόμοι του Τζάκσον θα μπορούσαν να βγάλουν από 800 μέχρι 900 εκατομύρια δολάρια.

Ο βασιλιάς της ποπ υπήρξε μια εμβληματική φιγούρα της μουσικής βιομηχανίας για δεκαετίες και τα τραγούδια του συνέχισαν να πουλάνε καλά ακόμα και μετά τον πρόωρο θάνατό του το 2009. Η κληρονομιά του παραμένει ακόμα και μετά το θάνατό του. Με έναν εκτεταμένο κατάλογο τραγουδιών και άλμπουμ, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η μουσική του Τζάκσον εξακολουθεί να αποφέρει σημαντικά ποσά εσόδων για όποιον διατηρεί τα δικαιώματα.

Ο Τζάκσον κι η Sony

Το 1985, ο Μάικλ Τζάκσον αγόρασε τη δισκογραφική εταιρεία ATV Music Publishing. Η συμφωνία περιλάμβανε τα δικαιώματα πολλών τραγουδιών των Beatles, καθιστώντας τον Τζάκσον ηγετικό παράγοντα στη βιομηχανία της μουσικής. Αυτή η αγορά άνοιξε νέες ευκαιρίες για τον Τζάκσον να κερδίζει τόσο από τη δική του μουσική όσο και τη μουσική άλλων καλλιτεχνών.

Δέκα χρόνια αργότερα, η Sony εξέφρασε το ενδιαφέρον της να αγοράσει το 50% της ATV Music Publishing από τον Τζάκσον. Όταν ολοκληρώθηκε η συμφωνία, θεωρήθηκε μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της δισκογραφίας, δίνοντας στη Sony τον έλεγχο πάνω σε 200.000 και βάλε τραγούδια καλλιτεχνών όπως ο Elvis Presley, ο Bob Dylan και οι Rolling Stones.

Μέχρι το 2016, η Sony αγόρασε το υπόλοιπο 50% της εταιρείας ATV Music Publishing από το The Jackson Estate, μια ιδιωτική εταιρεία που ιδρύθηκε μετά το θάνατο του Τζάκσον 2009. Με τον τρόπο αυτό, η Sony είναι σήμερα η μοναδική ιδιοκτήτης της εταιρείας, η οποία περιλαμβάνει τις μετοχές, πολυάριθμους καταλόγους τραγουδιών και τα δικαιώματα δημοσίευσης της μουσικής του Μάικλ. Ωστόσο, η Mijac Music, η προσωπική δισκογραφική του Τζάκσον, εξακολουθεί να κατέχει τα δικαιώματα των αρχικών ηχογραφήσεων του μεγάλου καλλιτέχνη.

Η Mijac Music

Η προσωπική δισκογραφική εταιρεία του Τζάκσον, Mijac Music, κατέχει όλες τις κυκλοφορημένες και ακυκλοφόρητες ηχογραφήσεις του. Αυτό περιλαμβάνει κομμάτια από τις μέρες του με τους Jackson 5, σόλο άλμπουμ και ακυκλοφόρητα τραγούδια. Η δισκογραφική εταιρεία του Μάικλ είναι η μόνη πηγή για τη μουσική του, με τη Sony Music Publishing να είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση και την έκδοση της εταιρείας. Πράγμα που σημαίνει πως η Sony παραμένει διαχειρίστρια εταιρία της πνευματικής ιδιοκτησίας του Τζάκσον, αλλά η ίδια η πνευματική ιδιοκτησία ανήκει ακόμα στην Mijac Music.

Τι είναι το The Jackson Estate;

Το Michael Jackson Estate είναι μια ιδιωτική εταιρεία που ιδρύθηκε μετά το θάνατό του το 2009 και διαχειρίζεται όλες τις επιχειρηματικές και προσωπικές υποθέσεις του Μάικλ, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων εμπορίας, αδειοδότησης και ηχογράφησης. Ήταν η οντότητα που χειρίστηκε τη συμφωνία με τη Sony το 2016.

Έχουν επίσης την εξουσία να αποφασίσουν αν θα κυκλοφορήσουν ή όχι κάποιες από τις ακυκλοφόρητες ηχογραφήσεις του Μάικλ και να πουλήσουν τη μουσική του Τζάκσον στο μέλλον.

Ενώ, λοιπόν, η Sony Music Publishing έχει τα εκδοτικά δικαιώματα της μουσικής του Τζάκσον, άλλα μέρη όπως η Mijac Music και η The Jackson Estate εξακολουθούν να έχουν σημαντικό έλεγχο στον τρόπο χρήσης και διανομής της μουσικής αυτής. Είτε πρόκειται για ευκαιρίες αδειοδότησης είτε για μελλοντικές κυκλοφορίες, οι οργανισμοί αυτοί διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της κληρονομιάς του Michael Jackson ως μια από τις πιο εμβληματικές μορφές της μουσικής βιομηχανίας.