Σεισμική δόνηση 7,8 βαθμών έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα την Τουρκία και τη Συρία, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 2.300 ανθρώπους ενώ άφησε πίσω περισσότερους από 5.000 τραυματίες και εκτεταμένες υλικές καταστροφές, σύμφωνα με τους μέχρι τώρα απολογισμούς, που δεν σταματούν να αυξάνονται με μεγάλη ταχύτητα.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη καταστροφή στη περιοχή από το 1939. Ακολούθησε δεύτερη ισχυρή σεισμική δόνηση 7,5 ρίχτερ.

Άμεσα η Ελλάδα αποφάσισε να στείλει βοήθεια στη Τουρκία.

Μάλιστα, ο Ευθύμης Λέκκας θα είναι επικεφαλής του κλιμακίου που θα στείλει η Ελλάδα στην Τουρκία για βοήθεια. Λίγο πριν αναχωρήσει με το C-130 μίλησε στην εκπομπή Live News και στον Νίκο Ευαγγελάτο.

Οι διασωστικές προσπάθειες θα είναι πολύ επικίνδυνες

Ο κ. Λέκκας, σεισμολόγος σχολίασε: «Μετά από συνεννοήσεις που έγιναν μεταξύ της πρεσβείας της Ελλάδας και τις τουρκικές Αρχές θα πάμε στην περιοχή στόχο. Η αποστολή θα έχει ένα σύνθετο χαρακτήρα, καθώς θα είναι επιστημονική, τεχνική, διασωστική».

Τόνισε επίσης ότι ο κύριος στόχος είναι η διάσωση ανθρώπων και εκτίμησε ότι οι διασωστικές προσπάθειες θα είναι πολύ επικίνδυνες.

Και πρόσθεσε ο σεισμολόγος: «Είναι μία κατάσταση που προήλθε από ένα τεράστιο ρήγμα της τάξεως των χιλίων και πλέον χλμ. Ένα ρήγμα που ενεργοποιήθηκε στον πρώτο σεισμό στα 200χλμ και στον δεύτερο σεισμό άλλα 200 χλμ».

Ο σεισμολόγος μιλώντας στο Live News ξεκαθάρισε ότι το ρήγμα αυτό που ενεργοποιήθηκε δεν έχει γεωγραφικά σχέση με την Ελλάδα.