Δύο φορές υποψήφια για το Οσκαρ Β’ ρόλου, η πρώτη για την κλασική ταινία επιστημονικής φαντασίας του Στίβεν Σπίλμπεργκ «Στενές επαφές τρίτου τύπου» (1977) και η δεύτερη για το κοινωνικό δράμα του Σίντνεϊ Πόλακ «Χωρίς δόλο» (1983), η αμερικανίδα ηθοποιός Μελίντα Ντίλον άφησε την τελευταία πνοή της στις 9 του περασμένου Ιανουαρίου στην Καλιφόρνια. Η ανακοίνωση του θανάτου της έγινε επίσημα από την οικογένεια της Ντίλον την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου και ενώ η σορός της είχε ήδη αποτεφρωθεί.

Γεννημένη στην πόλη Χόουπ της πολιτείας Αρκάνσας η Μ. Ντίλον, είχε δουλέψει επί σειρά ετών στο θέατρο, στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση πριν το όνομά της γίνει πολύ γνωστό για τον ρόλο της Τζίλιαν Γκουίλερ, μιας μητέρας της οποίας το παιδί θα βρεθεί στην κατοχή εξωγήινων στις «Στενές επαφές τρίτου τύπου». Πρώτη κινηματογραφική της ταινία είναι η «Τρέλες του Απρίλη» (1969) δίπλα στον Τζάκ Λέμον και την Κατρίν Ντενέβ, ενώ αρκετά χρόνια πιο πριν, το 1963 είχε προταθεί για το ΤΟΝΥ έχοντας παίξει στο Μπρόντγουεϊ «Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ;» Ωστόσο, στον κινηματογράφο δεν επανέλαβε εκείνη τον ρόλο της στην «Βιρτζίνα Γουλφ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Σχολή Θεάτρου Γκούντμαν, ένας από τους δασκάλους της στην υποκριτική υπήρξε ο περίφημος Λι Στράσμπεργκ, μια κορυφαία μορφή του Actors Studio. Μια από τις τελευταίες επιτυχίες της ήταν η ταινία «Μανόλια» του Πολ Τόμας Άντερσον, παραγωγής 1999. Η Ντίλον στην συνέχεια ασχολήθηκε κυρίως με την τηλεόραση και τελευταία της σειρά ήταν το «(2007) όπου εμφανίστηκε σε τρία επεισόδια.