Σπρώχνοντας τον γιο της στην κούνια μιας παιδικής χαράς σε μια ηλιόλουστη χειμωνιάτικη μέρα στη Μαδρίτη, η πρώην εισαγγελέας του Αφγανιστάν Obaida Sharar εκφράζει την ανακούφισή της που βρήκε άσυλο στην Ισπανία αφού εγκατέλειψε το Αφγανιστάν λίγο μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Η Αφγανή εισαγγελέας S.M. παίζει με τα παιδιά της στο παράθυρο του δωματίου όπου έμεινε για ένα χρόνο, στην Πεσαβάρ

Η Sharar, η οποία έφτασε στη Μαδρίτη με την οικογένειά της, είναι μία από τις 19 γυναίκες εισαγγελείς που βρήκαν άσυλο στη χώρα, αφού είχαν μείνει σε εκκρεμότητα στο Πακιστάν χωρίς επίσημο καθεστώς πρόσφυγα για διάστημα έως και ενός έτους μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία.

Η Αφγανή εισαγγελέας S.M. και τα παιδιά της κάθονται σε όχημα σε σταθμό λεωφορείων στην Πεσαβάρ του Πακιστάν, 7 Δεκεμβρίου 2022. REUTERS/Raul Cadenas de la Vega NO RESALES

Αισθάνεται άσχημα που εκείνη θα μπορούσε να είναι ευτυχισμένη ενώ οι συναδέλφισσές της υποφέρουν, όπως μεταδίδει το Reuters. «Οι περισσότερες Αφγανές γυναίκες και κορίτσια που παραμένουν στο Αφγανιστάν δεν έχουν το δικαίωμα να σπουδάσουν, να έχουν κοινωνική ζωή ή ακόμη και να πάνε σε ινστιτούτο αισθητικής», δήλωσε η Sharar. «Δεν μπορώ να είμαι ευτυχισμένη».

Η Αφγανή εισαγγελέας S.M. κλείνει την τελευταία βαλίτσα δίπλα στο μεγαλύτερο παιδί της που θα πάρουν μαζί τους στην Ισπανία, στην Πεσαβάρ του Πακιστάν, 7 Δεκεμβρίου 2022. REUTERS/Raul Cadenas de la Vega

Οι ελευθερίες των γυναικών στην πατρίδα της περιορίστηκαν απότομα το 2021 με την άφιξη μιας κυβέρνησης που επιβάλλει μια αυστηρή ερμηνεία του Ισλάμ.
Η διοίκηση των Ταλιμπάν έχει απαγορεύσει τις περισσότερες γυναίκες να εργάζονται σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και πέρυσι σταμάτησε τις γυναίκες και τα κορίτσια από το να φοιτούν στο λύκειο και το πανεπιστήμιο.

Η Αφγανή εισαγγελέας Roshana κάθεται δίπλα στην κόρη της ως δασκάλα, λόγω των συνθηκών των προσφύγων που δεν επιτρέπουν στα παιδιά της να παρακολουθήσουν το σχολείο, στο Rawalpindi του Πακιστάν, 30 Νοεμβρίου 2022. REUTERS/Raul Cadenas de la Vega

Η εργασία της Sharar και των συναδέλφων της όσο ζούσαν στο Αφγανιστάν ήταν επικίνδυνη. Γυναίκες δικαστές και εισαγγελείς δέχθηκαν απειλές και έγιναν στόχος επιθέσεων εκδίκησης καθώς ανέλαβαν να επιβλέπουν τη δίκη και την καταδίκη ανδρών που κατηγορούνταν για εγκλήματα κατά φύλο, συμπεριλαμβανομένων των βιασμών και των δολοφονιών.

Η Αφγανή εισαγγελέας Roshana Hassas κάθεται με τις κόρες της Kawsar και Athar στο δωμάτιο που μοιράζεται με τα 6 μέλη της οικογένειάς της, καθώς περιμένει το τελευταίο βήμα για να πάρει βίζα που θα της επιτρέψει να πετάξει στην Ισπανία, αφού εγκατέλειψε το Αφγανιστάν όπου δεχόταν συνεχείς απειλές λόγω της δουλειάς της, στο Rawalpindi του Πακιστάν, 30 Νοεμβρίου 2022. REUTERS/Raul Cadenas de la Vega

Ήταν μέλος μιας ομάδας 32 γυναικών δικαστών και εισαγγελέων που έφυγαν από το Αφγανιστάν για να εγκλωβιστούν στο Πακιστάν για διάστημα έως και ενός έτους προσπαθώντας να βρουν άσυλο.

Η Αφγανή εισαγγελέας S.M. και η οικογένειά της τρώνε μεσημεριανό γεύμα στο ενοικιαζόμενο διαμέρισμά τους, στην Πεσαβάρ

«Δεχόμουν απειλές από μέλη των Ταλιμπάν και εγκληματίες που είχα στείλει στη φυλακή»

Μια εισαγγελέας, η οποία έδωσε μόνο τα αρχικά της ως S.M. καθώς εξακολουθεί να φοβάται  για την ασφάλειά της και η οποία ειδικεύεται στη βία λόγω φύλου και στη βία κατά των παιδιών, δήλωσε: «Ήμουν η μόνη γυναίκα εισαγγελέας στην επαρχία… Δεχόμουν απειλές από μέλη των Ταλιμπάν και εγκληματίες που είχα στείλει στη φυλακή».
Τώρα η ίδια και η οικογένειά της βρίσκονται επίσης στην Ισπανία.

Η Αφγανή εισαγγελέας Obaida Sharar και η οικογένειά της κοιτάζουν το αστικό τοπίο για πρώτη φορά από τότε που έφτασαν στην Ισπανία, στη Μαδρίτη, Ισπανία, 12 Ιανουαρίου 2023. REUTERS/Raul Cadenas de la Vega

Πολλές από τις γυναίκες δήλωσαν ότι αισθάνθηκαν εγκαταλελειμμένες από τις δυτικές κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς.

Από την άλλη πλευρά οι Ταλιμπάν δήλωσαν ότι κάθε Αφγανός που εγκατέλειψε τη χώρα από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2021 μπορεί να επιστρέψει με ασφάλεια μέσω ενός συμβουλίου επαναπατρισμού.

«Το Αφγανιστάν είναι η κοινή πατρίδα όλων των Αφγανών», δήλωσε ο Μπιλάλ Καρίμι, αναπληρωτής εκπρόσωπος της διοίκησης των Ταλιμπάν. «Μπορούν να ζήσουν εδώ χωρίς καμία απειλή». Δεν φαίνεται να έπεισε και πολλούς.