Φορτισμένος συγκινησιακά ήταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη του υπουργικού συμβουλίου έχοντας μόλις επιστρέψει από την κηδεία του υποσμηναγού Μάριου Μιχαήλ Τουρούτσικα στην Τρίπολη όπου παρέστη σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε την οδύνη όλων λέγοντας ότι στην κηδεία του Μάριου Μιχαήλ Τουρούτσικα έζησε στιγμές θλίψης αλλά και μεγάλης υπερηφάνειας για τους ήρωες πιλότους μας που έρχονται κάθε μέρα αντιμέτωποι με το θάνατο για να είμαστε εμείς ελεύθεροι. «Η πατρίδα δεν τους ξεχνά και πάντα τους τιμά», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός, χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μην συμμετέχει στις ψηφοφορίες της Βουλής. «Δηλώνει», τόνισε, «την προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική που θέλει η πλατεία». Είπε ακόμα ότι είχε προειδοποιήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρούσε να ρίξει την χώρα στον βούρκο και επανέλαβε ότι έχουμε κοινοβουλευτική και όχι πεζοδρομιακή Δημοκρατία.

Θωράκιση της Δημοκρατίας

Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε και στην σημαντική διάταξη που θα κατατεθεί στην Βουλή για την προστασία από εγκληματικές οργανώσεις και πρόσωπα που εμφανίζονται με τον μανδύα πολιτικών κομμάτων. Όπως είπε η διάταξη προσβλέπει στην θωράκιση της δημοκρατίας και την διασφάλιση της ομαλότητας.

Τόνισε ότι προσβλέπει σε διακομματική στήριξη και εξήγησε ότι με την διάταξη αυτή δεν θα μπορεί να συμμετέχει κάποιος που έχει καταδικαστεί ως εγκληματίας. «Πρόκειται για ανταπόκριση της πολιτείας και συνταγματική υποχρέωση της δημοκρατίας να περιφρουρείται από τους εχθρούς της», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στην ημερήσια διάταξη ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην στέγαση των ευάλωτων συμπολιτών μας την αντιμετώπιση του μπούλινγκ, την διαχείριση των αποβλήτων και το νέο αρχαιολογικό μουσείο. «Εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα του σήμερα και τις προκλήσεις του αύριο», είπε κλείνοντας.

«Θέλουμε την υποστήριξη όλων των κομμάτων. Δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στις εκλογές, σχήματα των οποίων ο αρχηγός έχει καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση», περιέγραψε την ρύθμιση ο πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση να απαγορευτούν οι ιδέες.

Τα σημεία της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη

Μόλις επέστρεψα από την κηδεία του Μάριου Μιχαήλ Τουρουτσικα…Οι πιλότοι έρχονται κάθε ημέρα αντιμέτωποι με τον θάνατο. Η πατρίδα τους τιμά.

Στα θέματα τρέχουσας επικαιρότητας. Δεν θέλω να ασχοληθώ πολύ με την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά δηλώνει την προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία και τον λαϊκισμό της κρίσης.

Είχαμε προειδοποιήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να ρίξει την πολιτική στον βούρκο, αλλά αυτό μας ξεπερνάει. Ορισμένες κακές συνήθειες της αντιπολίτευσης δεν αλλάζουν. Να μην επιτρέψουμε η χώρα να παρασυρθεί σε αυτόν τον κατήφορο.

Η χώρα αναβαθμίζεται από τους οίκους αξιολόγησης και είδα σήμερα ότι βελτίωσε και την κατάταξή της και στην κλίμακα δημοκρατικής διακυβέρνησης παρά τα λάθη που έχουν συμβεί.

Ετσι συνεχίζουμε τη δουλειά μας και αφήνουμε τους άλλους να κατρακυλούν στο περιθώριο.

Στην ακρίβεια, έχουμε εξουδετερώσει τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. Το καλάθι του νοικοκυριού είναι ανάχωμα στις αυξήσεις, ανακούφιση είναι και οι αυξήσεις στις συντάξεις.

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού περιλαμβάνονται ακόμα πέντε νομοσχέδια, τα οποία θα κατατεθούν το αμέσως προσεχές διάστημα. Πρόκειται για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Υγεία, καθώς και τροποποίηση του Σχεδίου Δράσης για τη Διαχείριση των Αποβλήτων, καθώς και δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Αυτή η κινητικότητα όπως σημειώνουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού αποτελεί απόδειξη ότι η κυβέρνηση γυρίζει την πλάτη στα όποια επικοινωνιακά τεχνάσματα από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ και προχωρά με βάση τον κεντρικό, τον αρχικό σχεδιασμό της μέχρι τις εκλογές, την ημερομηνία των οποίων θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός και δεν θα την επιβάλει, όπως επισημαίνουν.

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στηλίτευσε από τον Μαραθώνα τη στάση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, που αποφάσισε να μη συμμετέχει το κόμμα του στις ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν μέχρι και τις εκλογές στη Βουλή, κατηγορώντας τον ότι περιφρονεί ανοικτά το Κοινοβούλιο και την συνταγματική τάξη.

Τα θέματα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου είναι:

Εισήγηση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα σχετικά με την πολιτική για την ποιότητα ζωής και την αειφόρο ανάπτυξη,