Μόλις ο Αλέξης Τσίπρας έφυγε από το Προεδρικό Μέγαρο (ζητώντας παραίτηση του Πρωθυπουργού) πήγε στην Κουμουνδούρου, όπου συγκάλεσε σύσκεψη στελεχών. Τους αποκάλυψε την πρόθεσή του να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας και τους ζήτησε να πουν «τα υπέρ» και «τα κατά» μιας τέτοιας πρότασης. Τα «υπέρ», όπως έμαθα, ήταν ότι μετά την παραίτηση που ζήτησε για τον κ. Μητσοτάκη η πρόταση μομφής θα πρέπει να ήταν το επόμενο βήμα και μάλιστα θεσμικό. Επίσης «υπέρ» στάθμισε και το γεγονός ότι επί τρεις ημέρες η Βουλή θα ασχολείται με τις υποκλοπές, την επιστολή Ράμμου και τους 6 των επισυνδέσεων. Τα «κατά» ήταν ότι μια τέτοια πρόταση και μάλιστα μεσούσης της προεκλογικής περιόδου θα συσπείρωνε τη ΝΔ. Αφού ο κ. Τσίπρας τους άκουσε όλους, είπε πως θα πάρει τις αποφάσεις του το πρωί.

Το πρωί της Τετάρτης οι γαλάζιοι βουλευτές κλήθηκαν με SMS από τον Γραμματέα της ΚΟ Γιάννη Μπούγα να βρίσκονται στη Βουλή εκεί γύρω τις 10. Έτσι η Βουλή γέμισε πάλι (μετά από αρκετές εβδομάδες) από βουλευτές. Την ίδια ώρα άρχισαν να μαζεύονται στο Κοινοβούλιο και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας δεν εμφανιζόταν πουθενά. Η ώρα περνούσε, και στο Εντευκτήριο της Βουλής ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου έκοψε και την πίτα των υπαλλήλων της Βουλής, Ωστόσο πολλοί βουλευτές άρχισαν να δυσανασχετούν που βρέθηκαν τόσο πρωί καθηλωμένοι στο Βουλή, πλην όμως ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν εμφανιζόταν στην αίθουσα της Ολομέλειας, ώστε να αρχίσει η συζήτηση.

***
Τα πηγαδάκια της συναίνεσης

Ξαφνικά σχηματίσθηκαν τα πρώτα… μεικτά πηγαδάκια στο Καφενείο από βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ! Υπήρξε δηλαδή ένα είδος συναίνεσης μεταξύ τους και οι γαλάζιοι ρωτούσαν εάν θα καταθέσει ή όχι πρόταση μομφής ο ΣΥΡΙΖΑ, με τους Συριζαίους βουλευτές, άλλοι να λένε «ναι», άλλοι «όχι» και άλλοι «δεν ξέρω». Μπορεί το προηγούμενο βράδυ να αλληλοκατηγορούνταν στα κανάλια, αλλά το πρωί της Τετάρτης τους ένωσε η απορία για την πρόταση μομφής. Ήταν μια εκεχειρία που κράτησε πολύ λίγο, αφού σε λίγο στην Ολομέλεια, άναψαν πάλι τα αίματα

Η ώρα περνούσε, ο Τσίπρας πουθενά. Έκαναν όμως την εμφάνισή τους στο καφενείο της Βουλής (ως προπομποί) η Πόπη Τσαπανίδου και ο Μπάμπης Παπαδάκης (από το γραφείο ενημέρωσης του κόμματος) και όπως ήταν αναμενόμενο οι γαλάζιοι ρωτούσαν πρώτον εάν αληθεύει η πληροφορία για την πρόταση μομφής και δεύτερον πού είναι ο κ. Τσίπρας και γιατί καθυστερεί.

Οι βουλευτές της ΝΔ ωστόσο ήταν βέβαιοι πως θα ακολουθούσε πρότασή μομφής (χαίρονταν οι περισσότεροι, γιατί όπως έλεγαν θα συσπειρώσει τη ΝΔ) και έλεγαν ότι η συζήτηση θα αρχίσει αμέσως, γύρω στις έξι το απόγευμα της Τετάρτης, με τους πιο ενημερωμένους να αποκαλύπτουν πως πρέπει να ολοκληρωθεί η συζήτηση νωρίς το βράδυ της Παρασκευής γιατί ο Πρωθυπουργός αναχωρεί για την Ιαπωνία.

***
Ο Λόγος Υπέρ Αδυνάτου

Ο κ. Τσίπρας κατέθεσε τελικά την πρόταση δυσπιστίας χαρακτηρίζοντας αδίστακτο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δια του Γ. Γεραπετρίτη η κυβέρνηση απεδέχθη με… Λυσία τον «Λόγο Υπέρ Αδυνάτου», την πρόταση δυσπιστίας λέγοντας: «Δεν μπορείτε να μιλάτε για ενόχους με δύο ειδικά δικαστήρια και με κουκουλοφόρους “Μάξιμους». Η συζήτηση ξεκίνησε άμεσα. Ορίστηκε και ο πρώτος γαλάζιος εισηγητής, που ήταν ο Δημήτρης Καιρίδης. Την ίδια ώρα από το Ηράκλειο της Κρήτης ο Πρωθυπουργός σχολίασε: «Καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας, μήνες τον προκαλούσα να το κάνει», για να προσθέσει «δεν επιζητώ την σύγκρουση, επιδιώκω την σύγκριση που θα είναι καταλυτική, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προτάσεις για το μέλλον και δεν μπορεί να μιλήσει για το παρελθόν του»

***
Έργα και ημέρες του κουκουλοφόρου της Νοβάρτις

Σημεία και τέρατα, μαθαίνω πως κατέγραψε η Ασφάλεια Αθηνών κατά την πολύμηνη παρακολούθηση της εγκληματικής οργάνωσης η οποία υπόσχονταν δάνεια από τράπεζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σε επιχειρηματίες αποσπώντας τους μεγάλα χρηματικά ποσά ως προκαταβολή για την εκταμίευση τους. Πέραν των άλλων, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι ο εγκέφαλος της ομάδας συστηνόταν στα θύματα του πρώτον με το κανονικό του όνομα , δεύτερον ως «ο προστατευόμενος μάρτυρας που αποκάλυψε το σκάνδαλο της Novartis» και τρίτον ως άνθρωπος με πλάτες στα «συστήματα εξουσίας». Ας μην ξεχνάμε πως είναι ένας από τους περιβόητους κουκουλοφόρος οι οποίοι με την κατάθεσή τους, θέλησαν να στείλει δέκα πολιτικά πρόσωπα σε Ειδικό Δικαστήριο με καταγγελίες για δήθεν χρηματισμό. Και υπήρξαν άτομα από την τότε κυβέρνηση που τους προστάτευαν με νόμους μήπως και αποκαλυφθεί η απάτη.

Αλλά, όλα εδώ πληρώνονται και όπως ανακάλυψε η αστυνομία διατηρούσε δε πολυτελές γραφείο στην Πανεπιστημίου όπου υποδέχονταν τους πελάτες (σ.σ. ενίοτε και τους δικηγόρους τους) και τους επεδείκνυε τιμολόγια, τραπεζικά – ασφαλιστικά έγγραφα από το Αμπού Ντάμπι, καταφέρνοντας να τους παίρνει ακόμη και μετρητά προκειμένου να προωθεί τα αιτήματα τους.

Δηλαδή, τον έβλεπαν, ήξεραν ποιος είναι όταν τον έψαχναν στη «μηχανή αναζήτησης» (Google) και όμως συνέχιζαν τη συναλλαγή. Επιπλέον, όταν οι αστυνομικοί τους ενημέρωσαν ότι επρόκειτο για καραμπινάτη απάτη, 6 εκ των 7 αμφέβαλαν κατηγορώντας τους ότι ήθελαν (σ.σ. οι αστυνομικοί) να τους καταστρέψουν! Ένας, σύμφωνα με μαρτυρίες, είχε πουλήσει το σπίτι του δίνοντας τα λεφτά στον «Σαράφη» προκειμένου να λάβει χαμηλότοκο δάνειο 1 εκατ. ευρώ, ως κεφάλαιο για την αγορά άλλων διαμερισμάτων. Όπως είπαν οι επικεφαλής της έρευνας, ο συλληφθείς είχε τεθεί υπό παρακολούθηση από τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν κάποιος πιο υποψιασμένος σε σχέση με τους άλλους, είχε απευθυνθεί στον εμπορικό ακόλουθο της ελληνικής πρεσβείας στα ΗΑΕ ο οποίος φυσικά απάντησε πως επρόκειτο για απάτη.

***
Οι κόρες του κυρίου διοικητή

Η μία, η Νεφέλη Στουρνάρα (διδάκτωρ Κοινωνιολογίας) παρουσιάζει, την Παρασκευή το βιβλίο της «Παραδειγματικές Εργασίες- Μια Διαθεματική Προσέγγιση- Δύο Ελληνικά Δημόσια Νοσοκομεία. Η άλλη, η Μυρτώ Στουρνάρα (Pilates Instructor, σύμβουλος φυσικής θεραπείας και άσκησης) μίλησε χθες στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών με θέμα «Ευ Ζην, Πώς μπορούμε να θεμελιώσουμε την υγεία μας». Στην ομιλία παρέστη και ο πατέρας της κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος να σημειώσω πήρε προχθές άλλο ένα βραβείο Τον βράβευσε το Σώμα Ομότιμων Καθηγητών Πανεπιστημίου Αθηνών. Πατέρας, λοιπόν υπερήφανος για τις κόρες του αλλά και κόρες υπερήφανες για τον πατέρα τους.

***
Το Twitter και οι υποκλοπές

Πολιτευτής, ο οποίος ετοιμάζεται πυρετωδώς για τις επερχόμενες εκλογές και φίλος της στήλης, μας έστειλε ένα SMS στο οποίο έγραφε τα εξής: «Σε αυτό το πεδίο χάσαμε τον πόλεμο των υποκλοπών». Το σύντομο αυτό κείμενο το συνόδευε ένα link. Καθώς πρόκειται για άνθρωπο εμπιστοσύνης πατήσαμε το link, θεωρώντας πως δεν θα επιμολυνθούμε με… Predator. Το link παρέπεμπε σε μια εντυπωσιακή έρευνα του iMEdD Lab και του Datalab του Τμήματος Πληροφορικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με αντικείμενο την ανάλυση του διαλόγου για τις υποκλοπές στο Twitter. Η έρευνα ανέλυσε 953.722 συνολικές δημοσιεύσεις για τις υποκλοπές, περιλαμβανομένων tweets, retweets, quotes και replies από την 1η Απριλίου 2022 έως τις 14 Ιανουαρίου 2023. Σταθήκαμε σε δύο ενδιαφέροντα ευρήματα:

Η έρευνα διαπίστωσε πως περίπου το 70% των αναρτήσεων δημοσιεύονται από λογαριασμούς που τείνουν να κάνουν «follow» περισσότερο κόμματα και στελέχη της Αριστεράς, παρά της Δεξιάς. Ακόμη, η έρευνα κατέδειξε πως οι δημοσιογράφοι που ερευνούν το ζήτημα των υποκλοπών ή και έχουν υπάρξει στόχοι παρακολούθησης, περιλαμβάνονται στην κατάταξη των 20 λογαριασμών στο Twitter οι οποίοι έχουν περισσότερο αναφερθεί από άλλους (mentions). Θα πρέπει πάντως να ομολογήσουμε πως αν και οι Γιάννης Λαβράνος και Φέλιξ Μπίτζιος δεν έχουν εμφανισθεί ακόμη στη Βουλή ή στη Δικαιοσύνη, ωστόσο στο Τwitter απολαμβάνουν μεγάλης αρνητικής προβολής. Καταλαβαίνω λοιπόν το σχόλιο του φίλου της στήλης..

***
Η πίτα του Βλάση και η ίωση του Σαμαρά

Χθες στη Βουλή, στα πηγαδάκια, περιμένοντας τον κ. Τσίπρα να καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας, οι γαλάζιοι βουλευτές σχολίαζαν τις… πίττες συναδέλφων τους. Οι περισσότεροι σχολίαζαν την εμφάνιση του Αντώνη Σαμαρά στην πίτα του πρώην υφυπουργού Κώστα Βλάση ( ο οποίος, όπως αναφέρουν ορισμένες πληροφορίες καλοβλέπει και προς την Περιφέρεια). Έλεγαν λοιπόν ότι ο κ. Σαμαράς συνήθως δεν πάει σε πίτες, αλλά αυτή τη φορά θα τιμήσει με την παρουσία του τον κ. Βλάση. Έλα όμως που μια ίωση καθήλωσε τον πρώην πρωθυπουργό στο σπίτι του και έτσι η παρέμβασή του στην πίτα έγινε δια αντιπροσώπου.

***
Υπουργός ευχαριστεί και όσους δεν πήγαν στην πίτα του

Άλλοι βουλευτές σχολίαζαν τις φαραωνικές ανακοινώσεις μέλους της κυβέρνησης για την πίτα που έκοψε στο γκολφ της Γλυφάδας και τις πολλές ηλεκτρονικές προσκλήσεις που έστειλε. Το αστείο της υπόθεσης είναι όσες προσκλήσεις έστειλε, τόσες ευχαριστίες επίσης έστειλε την επόμενη ημέρα. Και σε όσους πήγαν στην εκδήλωσή τους και σε όσους δεν… πήγαν. Όπως μου έλεγε ένα βουλευτής της ίδιας εκλογικής περιφέρειας το να λάβεις ευχαριστήριο μήνυμα γιατί πήγες στην εκδήλωση ενώ δεν πήγες είναι σκέτη κοροϊδία. Αλλά για τον συγκεκριμένο υπουργό αυτό είναι μια μικρολεπτομέρεια