Το ενδεχόμενο να προμηθεύσει την Ουκρανία με άρματα μάχης εξετάζει για πρώτη φορά η Βρετανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Sky News.

Το Βρετανικό δίκτυο σημειώνει πως οι σχετικές συνομιλίες είναι σε εξέλιξη «εδώ και μερικές εβδομάδες» και αφορούν την προμήθεια του άρματος Challenger 2, που αποτελεί το βασικό άρμα μάχης του Βρετανικού Στρατού.

Μια τέτοια κίνηση από το Λονδίνο -εφόσον ολοκληρωθεί- θα σηματοδοτούσε μια σημαντική ενίσχυση της δυτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία και θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης και για άλλα μέλη του ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα τη Γερμανία που εμφανίζεται ακόμη επιφυλακτική σε μια ανάλογη κίνηση.

Κατά το Sky News η Βρετανία θα μπορούσε να στείλει άμεσα στην Ουκρανία 10 άρματα μάχης Challenger 2. Προφανώς ο αριθμός αυτός δεν είναι ικανός να αλλάξει τις ισορροπίες στο πεδίο της μάχης υπέρ των Ουκρανών, ωστόσο θα ήταν ένα κρίσιμο σημείο καμπής καθώς μέχρι στιγμής οι δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου απέφευγαν τέτοιου είδους κινήσεις υπό τον φόβο μιας περαιτέρω κλιμάκωσης των σχέσεων τους με τη Μόσχα. 

«Η εισαγωγή δυτικών αρμάτων μάχης θα λειτουργούσε προς όφελος της Ουκρανίας και θα έστελνε ένα σαφές μήνυμα στον Βλαντιμίρ Πούτιν που θα έλεγε ότι «τίποτα δεν εκτός συζήτησης», σημειώνει ο συνταγματάρχης του Βρετανικού στρατού Χαμίς ντι Μπρέτον-Γκόρντον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τo Challenger 2 υπηρετεί στον βρετανικό στρατό από το 1994 και έχει αναπτυχθεί κατά το παρελθόν στη Βοσνία αλλά και στο Ιράκ το 2003.  Ο στρατός της Ουκρανίας διαθέτει τανκς της σοβιετικής εποχής όπως το T-72, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που έχει ήδη προμηθευτεί από διάφορους εταίρους. Ο ρωσικός στρατός  βασίζεται επίσης σε μεγάλο βαθμό σε τανκς που κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Η Ρωσία σε δήλωσή της τη Δευτέρα σημείωνε ότι οι νέες παραδόσεις δυτικών όπλων στο Κίεβο θα «βαθύνουν τα δεινά του ουκρανικού λαού» και δεν θα άλλαζαν την πορεία της σύγκρουσης.

Η «προσεκτική» Γερμανία

Η Γερμανία δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να στείλει άρματα μάχης Leopard, που είναι ισχυρότερα από τα ελαφρά Marder, για να στηρίξει τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο μέλλον, τόνισε σήμερα Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ARD. «Φυσικά, δεν μπορεί να αποκλειστεί» αυτή η πιθανότητα, είπε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Πιο προσεκτικός στην διατύπωσή του ήταν τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας σημειώνοντας ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει σχεδιασμός για την αποστολή Leopard.

Η Γερμανία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα στείλει οχήματα μάχης Marder στο Κίεβο, ανταποκρινόμενη στις εκκλήσεις για περισσότερα βαρέα όπλα για την απόκρουση των ρωσικών δυνάμεων.