«Σατανισμό» χαρακτήρισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, την απόφαση του ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να αφαιρέσει την ουκρανική υπηκοότητα από 13 ιερείς της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (UOC).

«Και αυτό γίνεται τα Ορθόδοξα Χριστούγεννα! Αυτό είναι καθαρός σατανισμός» έγραψε στο κανάλι της στο Telegram το Σάββατο, σχολιάζοντας πληροφορίες για το σχετικό διάταγμα του ουκρανού ηγέτη.

Βαρθολομαίος: Οι Ρώσοι είναι αγνώμονες, διασπούν την ενότητα της Ορθοδοξίας

Είχε προηγηθεί δημοσίευμα του ουκρανικού πρακτορείου ειδήσεων Levy Bereg, το οποίο -επικαλούμενο πηγές του- υποστήριζε ότι ο Ζελένσκι υπέγραψε διάταγμα με το οποίο αφαιρείται η ουκρανική υπηκοότητα από 13 ιερείς της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Σειρά επιδρομών

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, από τον Νοέμβριο του 2022, οι ουκρανικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου διεξάγουν σειρά επιδρομών εναντίον εκκλησιών της UOC. Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ισχυρίζεται ότι βρέθηκαν «φιλορωσική λογοτεχνία και εκατομμύρια σε μετρητά», καθώς και «υλικό που αρνείται την ύπαρξη της Ουκρανίας». Αρκετά μέλη του κλήρου κατηγορήθηκαν για εσχάτη προδοσία, σαμποτάζ και προπαγάνδα.

Την 1η Δεκεμβρίου, ο Ζελένσκι εξέδωσε διάταγμα για την εφαρμογή απόφασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας σχετικά με ορισμένες πτυχές των δραστηριοτήτων των θρησκευτικών οργανώσεων στην Ουκρανία και την εφαρμογή προσωπικών ειδικών οικονομικών και άλλων περιοριστικών μέτρων (κυρώσεις), που ουσιαστικά αποσκοπούσε στην απαγόρευση της UOC.

Πιο συγκεκριμένα, έδωσε εντολή να κατατεθεί στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο για την απαγόρευση «θρησκευτικών οργανώσεων που συνδέονται με κέντρα επιρροής στη Ρωσική Ομοσπονδία», την εντατικοποίηση «των μέτρων για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των ανατρεπτικών δραστηριοτήτων των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών στον θρησκευτικό τομέα της Ουκρανίας» και την εξέταση του Καταστατικού Χάρτη που διέπει την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία για ενδείξεις εκκλησιαστικών και κανονικών δεσμών με το Πατριαρχείο της Μόσχας.